Kusturica dobio spor protiv „E-novina” zbog teksta o navodnom pomaganju ubici

Kusturica dobio spor protiv „E-novina” zbog teksta o navodnom pomaganju ubici

15 januara 2014

emir_kusturica 354Presudom od 11. decembra prošle godine Viši sud u Beogradu obavezao je Petra Lukovića i „E-novine” da reditelju Emiru Kusturici isplati ukupan iznos od 336.000 dinara zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda i časti. Luković i „E-novine” trebalo bi da plate iznos od 150.000 dinara na ime naknade štete i 186.600 dinara na ime troškova postupka. Isto tako, osuđeni moraju da presudu bez komentara i odlaganja objave u javnom glasilu „E-novine”.

Sud je ocenio da su Petar Luković i „E-novine”odgovorni zbog toga što su objavili neistinite informacije o Emiru Kusturici preuzete sa sajta „Peščanik”.

Reditelj Emir Kusturica podneo tužbu protiv „E-novina”, zbog povrede ugleda i časti, u tekstu „Novogodišnja bajka za ubice”, čiji su autori Zoran Janić i Miroslav Bojčić.

U tom tekstu reditelj je doveden u vezu s plaćenim ubicom Veselinom Vukotićem, za kojim je bila raspisana Interpolova poternica, a kome je, prema autorima teksta, tokom njegovog skrivanja u Španiji i Francuskoj, Emir Kusturica bio glavni čovek za vezu sa Srbijom, osoba za kontakt, nerazdvojni prijatelj. Autori su, ispostavilo se bez dokaza, tvrdili i da je Kusturica obavljao ulogu kurira između SDB Srbije (Jovice Stanišića) i Vukotića, prenoseći ovome poruke, a često i novac.

Ništa od ovih tvrdnji autora, ispostavilo se u sudskom postupku, nije bilo tačno.

Tužba Kusturice je u to vreme podigla veliku medijsku prašinu pre svega zbog činjenice da je reditelj tražio dva miliona dinara odštete.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) tada je saopšteno da tužba predstavlja otvoren pritisak na redakciju tog internet portala.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije s druge strane nisu podržali portal, kao ni stav NUNS-a, jer „E-novine” nisu navele nikakve dokaze za teško optužujuće tvrdnje, niti su navele izvor ni poreklo.

Advokat Zdenko Tomanović, čija je kancelarija zastupala Kusturicu u ovom postupku, izjavio je da javne ličnosti imaju pravo da zahtevaju poštovanje svoga ugleda i časti. Pri tome u odnosu na reputaciju javnih ličnosti obaveza novinara je da postupa u dobroj veri i na preciznom činjeničnom osnovu, da obezbede pouzdane i precizne informacije i ne mogu se osloboditi svoje obaveze da provere činjenične izjave kojima se kleveće određena javna ličnost, u konkretnom slučaju Emir Kusturica.

– I u vezi sa javnim ličnostima mora se postupati u skladu sa novinarskom etikom, uz poštovanje novinarskih dužnosti i odgovornosti. Granice prihvatljive kritike jesu šire u pogledu javnih ličnosti nego u odnosu na druge pojedince, i javne ličnosti moraju da pokažu visoki stepen tolerancije, ali se mora poštovati njihov ugled i čast. Oni imaju pravo na zaštitu uvek kada ne postoji opravdani javni interes za otvorenom diskusijom o političkim pitanjima i pitanjima od javnog interesa – izjavio je Tomanović.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *