КУСТУРИЦА ДОНЕО ОДЛУКУ: „Снимам филм о Јасеновцу уз помоћ Јевреја“

KUSTURICA DONEO ODLUKU: „Snimam film o Jasenovcu uz pomoć Jevreja“

15 februara 2021

Jedan od najpoznatijih istraživača Holokausta Gideon Grajf obećao je slavnom srpskom i svetskom režiseru Emiru Kusturici da će biti savetnik na njegovom filmu „Jasenovac – balkanski Aušvic“. U fokusu ovog filma biće sudbina dve svetski poznate porodice, Tesla i Hercl, te napominje da je u Jasenovcu svirepo ubijeno 14 članova porodice Tesla i 13 članova porodice Hercl.

On je rekao da će u tom filmu biti i priča o rabinu Isaku Danielu Danonu, koji je zaklan u Jasenovcu, zajedno sa Vukašinom Mandrapom, koji je proglašen za novomučenika jasenovačkog, a koji je iskasapljen u Jasnovcu 1943. godine, /nakon što je rekao ustaški koji ga je klao: „Samo ti, dijete, radi svoj posao“.Grajf dodaje da će u fokusu ovog filma biti sudbina dve svetski poznate porodice, Tesla i Hercl, te napominje da je u Jasenovcu svirepo ubijeno 14 članova porodice Tesla i 13 članova porodice Hercl.

– Nadam se da će biti snimljeno još mnogo filmova o Jasenovcu i da će uskoro biti realizovan i projekat poznatog hrvatskog reditelja Lordana Zafranovića i Ive Goldštajna iz Jevrejske zajednice u Zagrebu – rekao je Grajf.

On je podsetio da je Svetski jevrejski kongres obratio Vladi Hrvatske sa apelom da zabrani poricanje ustaških zločina, te ocenio da se revizija istorije ne može vršiti i da se Jasenovac zaista dogodio, kao i Aušvic.

– Stoga moramo uložiti sve napore da dokumentujemo zločine koje su počinili nemački nacisti i hrvatske ustaše. Film, kao i književnost, može svijetu doneti istinu…Trebalo bi da snimamo onoliko filmova koliko je potrebno da se Jasenovac i Aušvic nikada ne ponove – rekao je Grajf za „Politiku“.

Grajf je istakao da ne sumnja da je Majk Berenbaum, direktor Instituta „Zigi Ciring“ sa Američkog jevrejskog univerziteta, gde je radio kao profesor jevrejskih studija, napravio solidno istraživanje, kako bi bio savetnik za tako delikatnu temu kao što je film „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića.

On je naveo da ustaške metode mučenja i ubijanja možda danas izgledaju kao „izmišljene priče“ ili „naučna fantastika“, koje čak ni Alfred Hičkok ili Stiven Spilberg ne bi mogli izmisliti, ali da su surovo varvarstvo pogubljenja, ubistava, klanja i mučenja bili istinski užas svakodnevice u Jasenovcu, kao što je to bilo i u Aušvicu.

Grajf je predložio da neki filmski reditelj pretoči u film i stvarnu životnu priču istaknute hrvatske glumice Božidarke Frajt, rođene kao Božidarka Grublješić u porodici etničkih Srba u BiH, čiji je identitet zapravo bio srpski, a koja je „usvojena“ u doba ustaškog režima, dok je pravi identitet od nje skrivan decenijama.

– Poput „Dare iz Jasenovca“, ta priča o Božidarki Frajt mogla bi biti tema filma „Božidarka sa Kozare i Siska“. Upoznao sam i preživelu decu iz logora Jasenovac i Jastrebarsko. Svaka priča o deci logorašima zaslužuje barem jedan film – istakao je Grajf.

On je rekao da i Austrijanka Diana Budisavljević, koja je spasla 12.000 srpske dece iz Jasenovca, zaslužuje da se o njoj snimi dobar film, što bi mogao da uradi neki austrijski, mađarski, srpski, hrvatski ili američki režiser.

– Bitne su istorijske činjenice, Jasenovac nije bio „turističko letovalište“, nego logor za istrebljenje i to se nikakvim protestima ne može „isprati“, kao ni protestovati zbog utvrđenih istorijskih činjenica.To je kao da ponovo ubijamo žrtve i opravdavamo ustaške zločine protiv čovečnosti – istakao je Grajf.

(RTRS)

KOMENTARI29 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Amin!

  • VRSK says:

   Treba snimiti i filmove o jamama u koje su bacani Srbi! Treba svaku žrtvu vaskrsnuti! Treba u škole uvesti molitvu za ubijene Srbe,Jevreje i Rome. Da u narodu stvorimo kult poštovanja svojih i tudjih nevinih žrtava.

   • Ivana says:

    Film će proći kao i Dara iz Jasenovca. Treba snimati filmove o logoru za srpsku decu Jastrebarsko, logor za Srbe Danica Koprivnica, Jame po Lici, Genocid nad Srbima Grubišno poljskog kraja itd. Dosta ćutanja Srbi moji glupi i naivni to je posledica srpskog ćutanja i uvlačenja u dupe ustašijancima i hrvatijancima još od 1914 godine. Dok usraše svaki dan s tv-a vrište o srboćetnicima dan i noć i ono malo Srba u rvatskoj trpi svakodnevnu daljnju troturu posle etničkog čišćenja i genocida nad Srbima Krajine i rvatske Srbija ĆUTI. Srpski generali bili dupelisci Joži zagorcu samo da mu budu konjušari a pljujemo rvatijance pa mi smo puno gori. Rođeni kralj nas uništio jer je bio idiot i glup nazvao je naše vekovne i osvedočene koljače braćom. Hrvati u Srbiji imaju latinicu Srbi u rvatskoj ne smeju ćirilicu. Rvatijanci po Srbiji pokupovali preduzeća i njive petokolonaši im poklonili. Srbi u rvatskoj čim pomisle da nešta kupe skoče "branitelji" i ništa od toga. Pa do kad će više Srbija ćutati i misliti da time nešta dobijamo. A sad se vidi šta smo i dobili većina u svetu poljuvala je naše žrtve, naše mrtve ne zbog sebe nego zbog našeg ćutanja. U rvatskoj se i dalje svakodnevno vrši teror i preostali Srbi postaju svakodnevno rvati i katolici. Pokapaju ih deca sa katoličkim župnicima i ako oni to možda nisu želeli. U isto vreme se rvate u Srbiji diže u visine da slobodno pljuju po Srbiji i Srbima. Kako mi Srbi znamo da smo kolonija rvatske? Evo primer mi Hrtkovce i ni jedno mesto u Srbiji ne smemo promeniti naziv da se petokolonaši u Srbiji ne bi ljutili. SRAMOTA SRBI pa do kad više rvatijanci su bez pitanja bilo koga promenili nazive Srpskih Moravica, Srpske Kapele, zamislite čak i Majkovca kod Virovitice i to ih podsećalo na Srbe kao da ni majku nemaju. Sad menjaju Baniju zamislite da Srbi promene naziv Bačkoj to bi bilo isto ali Srbi ne smeju od koga? Jožekovi bedni generali i izdajnci Srbije poklonili su rvatskoj Baranju i Zapadni Srem s Vukovarom i selima uz Dunav i okolicu Vukovara. Današnja okupaciona i kvislinška vlast i dalje sluša naredbe usraša iz rvatske i njihove pete kolone u Srbiji. I posle svega mi se pitamo kako nam se dešava da nas ceo svet mrzi, pljuje i ponižava? Pa niko ne voli ljigavce, slabiće i bednike pa nas pljuju i bošnjaci i šiftari mudrom politikom idemo i dalje u nestanak.

  • Si Ju Leter Aligeder says:

   Ma sve je to Ok, ali šta je čekao do sada, nije imao ideja? Nego najvažnije u svemu tome je da nas opet ne predstavi svetu kao rome, jer po osnovu njegovih filmova sav svet misli da su srbi zapravo romi.

 2. 1389 says:

  Kusurica, samo snimaj brate, više filmova više istine, tako će neprijateljima ostati samo njihova laž, koja će jim služiti pred bogom. Tako Albancima, tako zvanim Bošnjacima kao i Hrvatima... Snimaj brate samo snimaj neka vidi svet...

 3. Don Kihot says:

  Svaka čast! Sjajne vesti kao i uvek od Kuste i njegovih silnih darovitosti!

 4. dinki says:

  Svako dobro i uspjeh.Srbi,srećan vam dan državnosti,Dogodine na KiM.

 5. M says:

  Šteta što i Spilberg ne snimi film o stradanjima Palestinaca!Mogao bi uz put snimiti i povijesni film o naseljavanju drevnih Židova u zemlju Kanansku,i genocidu,haremu,uništenju svih ljudi,životinja i građevina,koje su tamo zatekli i počinili!A možda da i Hrvatska angažira nekog moćnog svjetskog režisera i još i producenta,da snimi seriju filmova o položaju Srbije i Srba u Jugoslaviji prvoj i drugoj,s osobitim obzirom na Hrvatsku,i posebnom pažnjom na rat ovdje od 1991-1995,i s još osobitim obzirom na sam početak toga rata,genocid i protjerivanje domicilnog stanovništva!A imali bi i šiptari što za snimiti,što se tamo sve dešavalo,a imaju i novaca za to platiti-snimiti!A i Bosanci bi skucali novaca za snimiti i svoju strahotu!Pa da pogledamo iz više kutova pravo lice Srbije i Srba,da vidi svijet i taj još jedan odabrani,Nebeski,Sveti narod,bolji od drugih,Bogonosac,koji će donijeti Pravdu i Ljubav na cijeli svijet,vascelo Srbstvo,Veliku celosvetsku Srbiju!Ali avaj,onaj koji dolazi u Ime Božije,dolazi sam,jedan jedini koji se uspio izdići iz nečisti žabokrečine!Blago onima koji će ga slijediti!

  • Zmaj says:

   Vidiš prijatelju,pravo na snimanje ovakviih filmova se plaća stotinama hiljada milionima mrtvih žena,djece,muškaraca.Da bi ste vi Hrvati,Šiptari,Muslimani,snimali ovakve filmove moraćete da doplatite razliku u nevinim ljudskim glavama.Toliko.Bog je jedan i njegova pravda.

 6. vanja says:

  Nepromisljen i nezreo potez ! Velika prijateljica srpskog naroda Dajana Dzonston je savetovala Srbima da se okanu ovih prici u trenutnoj situaciji. Zapad je na silaznoj putanji ali je i dalje sposoban da nanese udarce Srbima. A Srbija niti je konsolidovala svoju drzavnost, niti ujedinila svoje teritorije, niti podigla svoju privredu, osnazila vojsku, prosirila svoj uticaj po svetu. Srbi su ostali narod koji vuce neracionalne poteze, ludi narod koji stihijski reaguje i uvek ispadne nasankan. Bojim se da Srbi sebi stvaraju nove neprilike, jer su izabrali los cas za svoj poduhvat. Da dodam samo jedno : Jevreji nisu prijatlji srpskog naroda, vec saveznici Vatikana i narod koji brani jedino svoj opstanak (makar to bilo na stetu drugih) i svoje interese. Jevreji smatraju Srbe za konkurente njihovom genocidnom narativu.

  • persida says:

   Svaka cast na komentaru, Kusturica ce smeti da napravi film samo ako unese ravnotezu izmedju srpskih i jevrejskih zrtava, pa ce Jevreji polako ispasti vece zrtve od Srbe I U JASENOVCU. Film je neophodno snimiti, ali Kusturici ne verujem. On ce tragediju svedociti grotesknim naturalizmom i jeftinim stosevima, jer za drugo ne zna. Samo neki od velikih ruskih rezisera mogao bi dobro uraditi ovakav film. Kusturica nije na tom nivou.

   • persida says:

    pardon: ... vece zrtve od Srba...

   • I Love persida says:

    Štaa!! uz pomoć Jevreja, e do moega onda. Kusturici ni ja ne verujem po ovom pitanju, volim da gledam većinu njegovih filmova ali oni jesu zaista samo sprdnja sve do sada u većini njih. A što se tiče filma o Jasenovcu, najbolji film o njemu je već snimljen nalazio se originalan film u samom logoru smrti - Jasenovcu, negde oko 1977 išli smo kao đaci tamo da odgledamo taj film, toliko smo se sablaznili da i dan danas drhtimo kada se setimo scena iz tog originalnog filma, sve drugo je samo umetnička sloboda.

 7. Marko says:

  Nema on kapacitet za film sa ovom temom. Odavno mu je svaki film gori od prethodnog, filmskoj umetnosti samo štetu pravi.

 8. Za Srbiju says:

  Amin!

 9. Ivke says:

  I nikolu bi sekirama utukli da je ostao

 10. gago says:

  Pametan potez;to je jedini način da istina o NDH izađe na videlo! Još kad bi se ko setio da snimi film o stradanju Srba 1915.g. u Mačvi i Srebrenici,gde je takođe napravljen genocid!

 11. Zmaj says:

  Vidiš prijatelju,pravo na snimanje ovakviih filmova se plaća stotinama hiljada milionima mrtvih žena,djece,muškaraca.Da bi ste vi Hrvati,Šiptari,Muslimani,snimali ovakve filmove moraćete da doplatite razliku u nevinim ljudskim glavama.Toliko.Bog je jedan i njegova pravda.

 12. M says:

  Hrvatska serijal filmova na tu temu,mogao bi se npr.zvati:-"Ideja Velike Srbije kao remetilački faktor na Balkanu,a time i širije,ili Zašto Sv.Georgije mora ubiti aždaju"!

  • Gagi says:

   M... Vrlo je tesko bilo sta polemisati sa osobama koji su krivo nasadjeni. Mozda nisi znao, pa da ti kazem, Velika Srbija je postojala i zvala se Kraljevina Jugoslavija. U tu Veliku Srpsku drzavu juznih Slovena smo primili i vas Becke konjusare koji, sada se to vidi, niste zasluzili da u njoj budete. Mislili smo da od beskucnika i bezemljasa moze da se napravi dobar clan drzavne zajednice naroda, gde bi uzivali normalan zivot u toj zajednici. Naravno, gotovo odmah ste poceli da pravite probleme u toj zajednici koju niste vi stvorili vec su je stvorili izginuli Srbi u I sv.ratu. Cim ste dobili nezasluzen zivot, odmah ste se prodali vasim vekovnim gospodarima-katolicima i krenuli ste u krvave obracune sa onima koji su vas stvorili. Jedva ste docekali fasizam da se osvetite onome ko vam je dao zivotnu perspektivu i oslobodio od ropstva. Sta ste sve radili vasim spasiteljima Srbima, to ni pijani sotona ne bi mogao da izmisli. Ali neka, mi Srbi smo se dozvali pameti i naucili lekciju, danas se slatko smejemo vasoj sudbini, opet nemate drzavu jer su vam je oteli vasi bivsi i sadasnji gospodari. Malo su vas pustili da arlaucete na hrvatskoj nacionalnoj osnovi ali ni to nece biti dugog veka, nesto su vam glas i pesma kako vreme prolazi sve tanji. Sada niste u Habzburskoj monarhiji ali ste u njihovoj europskoj monarhiji, sve je to isto, opet morate bezuslovno da ih slusate. Samo uspesno gurajte kroz vas srecan robovski zivot, sto dalje od nas Srba.

  • Zmaj says:

   Pa Srbi jesu poremetili stvari na balkanu jer su uspjeli da sruše Habzburško carstvo,na žalost Habzburških vjernih sluga,lakeja i konjušara.Vođen idejom Velike Srbije remetilački faktor je na svoju štetu stvorio Jugoslaviju,da ujedini svoj narod i vođen idejom da svaki sluga lakej i konjušar želi biti slobodan.Kralj vam je dao status kostitutivnog naroda,izvukao vas sa đubrišta istorije,oprao vam obraz,dao vam sve za šta se nikada sami niste mogli izboriti kod starih gospodara.Ubili ste ga ,i hiljade drugih Srba,za račun istih tih bivših gospodara.A zašto sv.Georgije mora ubiti aždaju,ako ti to nije jasno onda za tebe nema nade.Mada mi Srbi znamo da za takve nade nema.Odavno.

  • Leda says:

   Da, to vam je izgovor za sva zlodela koja je ste počinili nad Srbima koji su vekovima živeli u Hrvatskoj. I da, u pravu ste, Srbija jeste velika, jer se jedina suprotstavila širenju povampirenog ustaštva ndh, jedina se suprotstavila povampirenom fašizmu i nacizmu zapadnih sila. Čitavo zlo je krenulo padom Berlinskog zida i nacizam je krenuo da hara Balkanom, tako što je sve svoje saveznike iz Drugog svetskog rata podržao i nagradio, a oni koji su se istinski borili protiv fašizma, kažnjeni su. I kako to dok je SR Hrvatska bila deo SFRJ i dok su sva rukovodeća mesta u državi i u JNA zauzimali Hrvati i Slovenci, nije bilo bilo kakve žalopojke na "Veliku Srbiju"?.... Onda ste podmuklo ćutali i radili na rušenju SFRJ. I ne brini ti ništa, nije Srbija ta aždaja, već NATO aždaja, uz čiju pomoć ste proterali Srbe sa kojima ste živeli u jednoj državi. Pusta vam je hrvatska u kojoj su živeli srpski zemljoradnici. Tamo gde su bile plodne njive, pašnjaci i livade, šume... Sad vam je pustoš prepuna trnja i divljih životinja. Rugali ste se proteranim Srbima, uplakanim ženama, starcima i deci koji su na traktorima proterani, a ne na tenkovima. Sram da vas bude, Irodovi sinovi! Udarili ste na svoju hrišćansku braću, braću koja se mole istom Bogu, priznaju Hristosa, a ujedinili ste se sa onima koji se mole Alahu i mudžahedinima koji seku glave hrišćanima. Neka, na kraju će NATO aždaja biti poražena i strašan će biti pad Zveri kojoj se divite.

   • Istina says:

    Alo sta ti pricas, kakvi vekovi hrvatske???

    • Leda says:

     Alo, šta nije jasno? Srbi su živeli vekovima na prostorima onoga što se danas zove "hrvatska". Od belog orla i bele pčele, sajkatava i sajkatavke, kurajbera i kurajberke, ožimikura i ožimikurke, pardjupana i pardjupane, sudepača i sudepače, sukurdola i sukurdole, kurlebalo i kurlebale, kurdjuna i kurdjune, askurdjela i askurdjele, kurdjela i kurdjele, navrdede i navrbabe, čukundede i čukunbabe, pradede i prababe dede i babe, oca i majke. Svi su oni živeli na tim prostorima.

 13. Gagi says:

  Zmaj, Leda... Bas tako, to je kristalno jasna istina. Ovi ljudski izrodi, rvati, neodoljivo podsecaju na Judu iz hriscanske istorije. Oni su takodje za srebrenjake prodali onoga ko ih je stvorio i vodio u ljudskom pravcu. Stvar je vrlo jednostavna, neki narodi jednostavno nisu u stanju da poseduju ljudske karakteristike na ovoj planeti. Vecito su nasilni i remetilacki faktor za normalnu ljudsku egzistenciju, stalno se kroz istoriju provlaci teznja da se poseduje i ima lagodan zivot na teret drugih. Malo li je takvih primera u europskoj istoriji, malo li je takvih ljudozderskih nacija koji bez pardona zbog svoje koristi ubijaju i satiru navece Bozije delo - coveka. Srbi bi u buducnosti strogo moarali da vode racuna, sa kim sade tikve.

  • Gagi says:

   Ipak nam je najgore u samoj Srbiji, ovde mi gajimo i hranimo zmiju u nedrima. Sinoc smo u emisiji kod Marica imali nesvakidasnju priliku da cujemo iskrenu izjavu najvecih ideoloskih neprijatelja Srpskog naroda. Jedan od bivsih okupatorskih komunistickih namesnika izjavi: "Mi smo anacionalni i nas programski zadatak je bio, da svaki narod ima svoju samostalnost i slobodu". Valjda je sada potpuno jasno zasto se ta njihova JNA nije protivila i sprecavala otcepljenje i razaranje drzave koju su stvorili Srbi. Odavde iz Bgd-a je duvao nakaradni ideoloski vetar u jedra nacionalnih sloboda narodima koji su napravili nemerljivu stetu Srpskom narodu. To je ta prevara Srpskog naroda, na silu su nam uvezli prevarantsku ideologiju koja nije svojstvena Srbima. Tom "humanom" ideologijom su sve nase dusmane i krvoloke nagradili slobodom i samostalnoscu a nas Srbe razvlastili i opljackali nase istorijske pobede. Ko zna sta nas jos ceka kada im je dozvoljeno da i dalje svojom uvrnutom i stetnom ideologijom Srpskom narodu bacaju prasinu u oci.

  • Karital says:

   Istina!Neki narodi su zaista stvoreni da remete mir.Na Balkanu je jedan narod, koji remeti mir, ne samo u okolnim zemljama, već i u Evropi.Zar ste zaboravili koji ste remetilački faktor?Alo, zar zaboravljate da ste uništili carsku Rusiju, zahvaljujući ljudežderskim apetitima.

 14. Čist je ko Suza says:

  Verovatno će sami srbi glumeti i jevreje i rome a i srbe, tako da onda ode mast u propast. Obzirom da njemu ide od ruke da snima neke nebuloze, bolje neka se ostavi ovih previše realnih pojava, a koa što i vidimo već je zakasnio, neka nabavi sebi neku drugu ideju, zar ih malo ima, neka bude malo i originalan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *