Кустурица: Фатализам капитализма

Kusturica: Fatalizam kapitalizma

22 oktobra 2017

Da li je čovjek promašena investicija prirode?! Ovo pitanje bi natjeralo skeptičnog liberala da kiselim osmijehom potvrdi, kako je to, zapravo, tačna konstatacija, ali, da se taj prirodni sistem u dogledno vrijeme, kada nas vještačka inteligencija odvede na drugu planetu, dakle, ideja globalne pijace, može nametnuti u novom prostoru, gdje će čovjek da se preseli, pod uslovom da tamo nema nacionalizma.

Marksista bi, pretpostavljam, prihvatio čovjeka, promašenu investiciju, kao upozorenje koje mora da vodi ka optimističkom rješenju. Marksiste i liberale veže religija stvaranja materijalnih vrijednosti. Razlikuju se po tome što marksisti vjeruju u pravednu raspodjelu viškova, a drugi dijele viškove prema vlastitom nahođenju i u skladu sa odlukama Bildenbergove komisije. Ima još jedna razlika. Liberali su, za razliku od marksista, znali kako da korumpiraju malog čovjeka, te da, kasnije, preko tehnologije, ubrzano stvore novi potrošački raj u kojem su tehnološki bum i eksploatacija svega što se na planeti kreće, sistematski uništavali srednju klasu, najveći domet socijalnog organizovanja ljudske zajednice. Čovjek je izguran sa istorijske pozornice, njegovo mjesto preuzima vještačka inteligencija. Gdje će onda korumpirani marksisti i krvožedni liberali?

Ima tu mnogo pitanja koje bi mogao da im postavi čovjek, promašena investicija. Ali, onda ne može biti a da se ne upitamo, što smo džaba ubijali kraljeve, uništavali monarhije?! Krvožedni čovjek je savladao pitomog, kao što je ideju o malignom progresu najbolje formulisao pisac slogana na ulazu u jednu baptističku crkvu. Tamo je, na tom ulazu, afirmisan đavo – „Ne zaboravite da je satana bio prvi koji je tražio jednakost“ – dok je u crkvi obavljana liturgija u slavu Hrista Boga.

PROMAŠENA INVESTICIJA

U Rusiji se još bore oko čovjeka! Pretpostavljam, kako bi bili odlučni da nije tačno da je čovjek promašena investicija, jer, tamo je dovoljno reći Bog, Putin, Rusija i tako se pomire, zla narav promjena koje donosi napredovanje, sa osjećanjem slobode i intenzivnih psihičkih procesa u kojima žive zajedno Bog i ruski čovjek.

U Kini svake godine izbace dva miliona inženjera i ne sumnjam, da bi oni potpuno odbacili tezu da je čovjek promašena investicija. Oni bi ga prihvatili, pa u daljem postupku od njega napravili uspješnu investiciju. Kineska stopa privrednog rasta i sposobnost prilagođavanja komunističke zemlje kapitalističkoj proizvodnji jesu najbolja negacija liberalnog recepta.

Ko će prvi stići na cilj, gdje se sa razvojem vještačke inteligencije očekuje da sadašnji ajfon u budućnosti postane skalamerija u poređenju sa onim koji će oni napraviti. Sadašnje naprave biće odbačene sa gađenjem, pošto, sljedeća sestrinska naprava ajfona će čitati misli, pa će telefon sam pozvati onoga kojeg misleći želi da čuje, te će prenos misli biti obavljen bez govora. Da li će neko od pomenutih naroda moći da napravi ovakav predmet, bez nuklearnog rata, ili je stvarno na djelu razaranje, te će tek RAT razriješiti ovu dilemu? Ili to, možda, neće biti rat u kojem ćemo svi gorjeti – da li je stvar sa inovacijama i njihovom primjenom ista kao pred Drugi svjetski rat, kada je antibiotik bio pronađen, ali je patentiran tek poslije razaranja?!

NAPOJNICA KONOBARU

Pitanje da li je čovjek promašena investicija prirode, vezano je za filosofiju egzistencijalizma i Sartra posebno pošto je on ustanovio, kako je ljudska sloboda određena visinom napojnice koju može da ostavi konobaru u kafani. Taj frivolni zaključak je bio posljedica lamenta egzistencijalista koji su sedamdesetih godina otkrili kako je čovjek, zapravo, izgubljen slučaj. I nisu pogriješili. Najbolja potvrda ove ideje je Bernar Anri Levi, čovjek-dokaz kako je francuska ljevičarska javna scena bijedna pozornica za samožive maligne narcise. Promoter rata, pojavljivao se svuda gdje su započinjala ratna sukobljavanja: Bosna i Hercegovina, Irak, Libija. Gotovo uvijek je nosio vijetnamku, vindjaknu, u kojoj su šezdesetosmaši poveli svoju revoluciju širom Evrope. To je bilo doba pobude velikih nadahnuća, ali i katastrofalnog kraja, gdje su upravo „revolucionari“ kao ovaj Levi unovčili revoluciju. Oni su širom svijeta poslije 68. godine služili kapitilizmu, kao sluge, i gdje god su mogli da potvrde svoju privrženost korporativnom kapitalu, činili su to ostrašćeno. Sjetite se Havijera Solane, španskog socijaliste, koji je kao sekretar NATO bombardovao Beograd! Uglavnom, svi su praktikovali život u kojem je najvažnije bilo da imaju uvijek dovoljno novca u džepu i da time potvrde Sartrovu ideju o slobodi, mjerenu novčanicama, koje završe u konobarskim harmonika-šlajpecima. Kada sam vidio koliko novca je jedan kriminalac, inače, ambasador zemlje koja prodaje naftu na Bliskom istoku, ostavio kao napojnicu konobaru u poznatoj beogradskoj kafani, ja sam prešao na stranu Albera Kamija i od tada sebe više ne smatram egzistencijalistom.

Ljevičari šezdesetosmaši su lijevu ideju, poslije pada Sovjetskog Saveza, sa proizvodnih odnosa, preusmjerili na napredovanje civilnog društva i fatalistički se utopili u tokove kapitalizma. Ni traga od altruizma koji je krasio revolucinarni zanos! Lijevo orijentisane partije u sistemima zapadnih demokratija postale su ili nevažne, ili su pratile note ucrtane u kajdankama Stejt departmenta, koji je, sjećam se, osamdesetih, stipendijama gajio svoje kadrove iz Istočne Evrope. Mnogi od njih su zauzimali ključna mjesta u republikama nastalim u raspadu Jugoslavije.

Čitav bivši Istočni blok, uključujući i zemlje nastale u raspadu Jugoslavije, preko korumpiranih socijaldemokratija, uspješno je upleten u mrežu upravljanja novonastalim banana republikama. Sve je to obavljeno nakon dugog postupka kroćenja Srba, prije svega, uspješnim izazivanjem krivice kod najvećeg dijela elite. Svjetska banka i MMF su nas učinili ovisnim o multinacionalnim korporacijama!

Gotovo sve lijeve partije, od uticaja na Zapadu (pod uticajem Zapada?), pretvorile su se u neokonzervativne, čije lijevo iskustvo nema veze sa tradicijom revolucionisanja društva, a u svjetskim razmjerama, to nije zakačilo Rusiju, Kinu, Kubu i Urugvaj.

Kada vidim djelovanje Džordža Soroša i njegove fondacije, kada čujem kako on tuguje, zbog narušenog statusa manjina u svijetu, kako brine za zdravlje izbjeglica, ali i organizuje batinaše da biju Trampove pristalice u predizbornoj kampanji, kada vidim njegovu vjeru u pravdu i ljevicu, pored finansijskih špekulacija, koje obavlja sa Centralnom informacionom agencijom, vjerujem da on nije samo on, službenik Rotšildovog carstva. Dolazi mi jedna, Bože sačuvaj, slika pred oči, kako nije nemoguće da je Karl Marks, u jednoj fazi svog djelovanja, dobijao platu radeći u kancelariji Rotšilda. Kojeg? Nije važno kojeg. Ova politička fantazmagorija može i dalje da se razvija. Ima li još neko ko sumnja kako je Oktobarska revolucija u Rusiji uvezena?! Nema! Ima li neko ko sumnja u to da je organizator Oktobarske revolucije 1917. godine u Rusiji, bio niko drugi nego Džordž Soroš? Čak, iako nije, izgleda da jeste. Nema veze da li se dizajner Vladimira Iljiča Lenjina drukčije zvao i u kojem zapadnom podrumu se kalio njegov revolucionarni duh, ostaje da konstatujemo, kako je i danas namjera, u odnosu na Rusiju ista. Ako ne može revolucija, onda svakako osvajanje Sibira, nema veze što su mnogi pokušali da ga osvoje, među njima najslavniji su bili Napoleon i Hitler. Ono što su postigli u bivšim jugoslovenskim republikama, da dovode i odvode političke oligarhije, u Rusiji im nije pošlo za rukom. Potčiniti svijet i ovladati nacionalnim bankama koje će, postepeno, zamijeniti državne uprave i tako realizovati ideju o zaludnosti malih država i njihovog suvereniteta.

TEHNIKA JEDNAKOSTI

Kada bi se ukazala šansa da se uslovnost čovjeka, kao promašene investicije prirode, poništi i dokaže obrnuto, kada bi advokat Novog svjetskog poretka mahao najvećim ljudskim dostignućima u nauci i umjetnosti, danas bi takva akcija neminovno bila i pokušaj skrivanja zle prirode progresa, a on nas je, nema sumnje, doveo do praga nuklearnog rata. Nismo valjda glupi koliko nas tjeraju da budemo, pa da povjerujemo kako je Kim Džong Un najveći problem čovječanstva. Bilo bi to slično kao kada bi povjerovali da je Gavrilo Princip uzročnik Prvog svjetskog rata. Komfor je tu najveći regulator ponašanja, a i tačno je da ima u Njujorku, ali i u Leskovcu, tipova koji se distanciraju od istine, da je Princip vodio bitku za oslobađanje od posljednje robovlasničke zemlje u Evropi! Teško je, opet, povjerovati da to mišljenje nije finansirano iz istih izvora, koji su tako davno ovladali tehnikom jednakosti između Sotone i Hrista, i još tada započeli pohod, preko stalnog izazivanja ratova u svijetu, do pokoravanja čitave planete. Nisu računali da brzina kojom Kina kopira sve patente, ali, i oružje koje su Rusi sačuvali iz vremena SSSR-a, može, na kraju, da dovede do promjene snaga na terenu. Posebno sada, kada je predsjednik SAD iznevjerio sve rečenice koje je izgovorio u predizbornoj kampanji…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *