KUSTURICA: Francuska novinarka je ratni huškač

KUSTURICA: Francuska novinarka je ratni huškač

31 jula 2013

emir-kusturica-putemProslavljeni srpski režiser Emir Kusturica smatra da bi francuskoj novinarki Florens Lazar bilo bolje da je u svom „filmskom ostvarenju“ pronašla mjesta i za dokumentovani prikaz stradanja sarajevskih Srba koje su ubijali komšije Bošnjaci.

„Od izmišljene priče o tome kako sam ja, navodno, počeo izgradnju Andrićgrada na mjestu odakle su vršene deportacije Bošnjaka, Lazarevoj bi bilo mnogo bolje da je obradila tragičnu priču o zvjerski ubijenom prijeratnom sarajevskom umjetniku Slobodanu Samardžiću, čiji je jedini grijeh bio to što je Srbin“, poručio je Kusturica.

Čuveni režiser posebno je ogorčen time što je Lazarova zloupotrijebila gostoprimstvo koje su joj zaposleni u Andrićgradu priuštili prilikom njene prošlogodišnje posjete Višegradu i ne sluteći da će ih u svom dokumentarcu prikazati kao „zločince“ i „nastavljače politike koja je dovela do progona, silovanja i masakra“.

Kusturica je za „Pres“ rekao da je morbidno da moralne lekcije i dokumentarce u kojima se govori o zločinima nad drugima pravi neko ko se nikada nije ogradio od strašnih nedjela koje su pripadnici njegovog naroda činili nad drugim narodima.

„Lazarova je klasičan primjer onoga što u svijetu nazivaju novinarskim `psima rata`, odnosno ljudima koji stalno podstiču nove mržnje i sukobe“, kaže Kusturica.

Francuska novinarka Florens Lazar autor je dokumentarnog filma pod nazivom „Kamen“, u kojem su Srbi iz Republike Srpske predstavljeni kao ratni zločinci koji pod patronatom Srpske pravoslavne crkve „prekrajaju istoriju na štetu nevinih Bošnjaka“.

Lazarova je iznijela brojne neistine o ratnim dešavanjima u istočnom dijelu Srpske, posebno u Trebinju i Višegradu i navela da je Andrićgrad izgrađen na mjestu odakle su za vrijeme rata „vršene deportacije Bošnjaka“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *