КУСТУРИЦА: Кроз историју смо имали само једног савезника, а то је…

KUSTURICA: Kroz istoriju smo imali samo jednog saveznika, a to je…

10 decembra 2018

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica u intervjuu Blicu izneo je stav o Kosovu i Metohiji.

– Kosovo je pitanje do nekog novog odmeravanja snaga ili, što bi rekao Žika Pavlović, „doviđenja u sledećem ratu“. Moje iskustvo i istorijska znanja govore da samo ono što si u ratu dobio je tvoje, ono što si gubio u miru postaje tuđe. Ako mi znamo, a to ljudi nerado slušaju, da je drug Tito kriv za Kosovo, da je on zabranjivao povratak Srba na Kosovo, a puštao Albance iz Albanije da ga naseljavaju, onda se moramo usredsrediti na ključ tog problema. Gledamo kako se pomalja velika Albanija. To ti je isto kao što su 1876. ili 1916. u Forin ofisu pričali o neumitnosti spajanja Crne Gore i Srbije, shvatajući potencijal jednog žilavog naroda. Zašto to isto sad ne bi uradili s Albanijom. Pozicija Srbije je otvorena i ona je izložena svim mogućim vetrovima, a ideja o titoističkoj politici koja se primenjuje trenutno godi, ali treba videti gde je i kakav je njen kraj u svetu koji nema svoje ivice i koji je otvoren za jedan novi, vrlo gadan rat – rekao je Kusturica i dodao da je Rusija bila jedini saveznik Srbije u njenoj istoriji.– Na osnovu svih knjiga koje sam pročitao, a nije ih malo, znam samo jednu stvar: kroz istoriju smo imali samo jednog saveznika, a to je Rusija. I ne zbog toga što smo braća nego, između ostalog, i što je to bio njihov interes. Svet više nije isti i tu je nova šansa za darovite političare i u tom prostoru između tih vatri Vučić bi trebalo da odigra na kartu koju mu istorija nalaže. Imamo već dovoljno iskustva da ne smemo da ispadnemo glupi – rekao je on u intervjuu Blicu.

(Blic)

KOMENTARI13 komentara

 1. Branko says:

  Jeste, sada je vreme odluke. Ili Istok ili Zapad, s tim, da su nam vrata Istoka širom otvorena, a vrata Zapada jedva odškrinuta. Zapad bi hteo Srbiju pod svoje ali, mora da nam se prvo javno izvini za bombardovanje i sankcije, a onda uništenje i žrtve masno da plati, ako žele naklonost srpskog naroda, a pošto ga nemaju i ne žele platiti, jasno je kuda i kako će se stvari razvijati. Braćo Rusi i Kinezi, eto nas!

 2. Deda Micko says:

  Kazi Kusto: da li bi ratovao ti licno za Kosovo?

  • Miraš says:

   Svi znamo da na Kosovu prisutna je mirovna misija UN već 19,5 godina te sada pokrenuti rat za Kosovo može da bude protumačeno i kao napad na mirovnu misiju UN. Samo nam još to fali. Čemu onda služi postavljanje takvog pitanja i to baš sada? Je li to pitanje sračunato na brzi odgovor strašljivaca i glupaka sa ciljem da nam svima bude nametnuto olako i protivustavno poklanjanje jednog dela teritorije naše države, konkretno KIM? Trenutno jedino možemo da raspravljamo na SB UN da li ta misija radi svoj posao.

   • Velika Metla says:

    Miraš,kada neko pita nekoga "što ti ne ideš na kosmet da ratuješ",odmah mi bude jasno da se sa takvim diletantom ne treba raspravljati! Pa nije na Kosmetu samo jedan vojnik,pa da bude situacija 1:1 ! Ne radi se tu o pojedincu,nego o aktiviranju cele države!

    • Miraš says:

     Za Kosovo vreme rata je isteklo još 1999 godine kada je na KIM uspostavljena misija UN. Za Kosovo mi treba da se borimo političkim, diplomatskim i drugim mirnim sredstvima. Tako je zasad, a ako će se nešto menjati biće samo u našu korist... To danas zakasnelo pitanje "Da li bi ratovao za Kosovo?" najčešće postavljaju oni koji vrbuju za IZDAJU; u prvom koraku zastrašuju ratnim stradanjima, u drugom koraku očekuju odustajanje od KIM i podsticanje kapitulacije i na kraju poklanjanje Kosova i Metohije.

 3. Posmatrac says:

  Svaka ti je dobra osim ove koga predlazes da to uradi.

 4. Milica says:

  Ako neko "ratuje" za Kosovo i za Srbiju onda je to Kusturica, deda Micko

  • Deda Micko says:

   Sad vidim zasto smo ga i izgubili, najveci ratnik je filmski propagandista koji saradjuje sa masonom Kovacevicem (videli ste film "Podzemlje") koji Srbe prikazuje kao retardirane majmune. Ako su to nasi nacionalisti, onda bolje i da nas nema.

 5. Miraš says:

  Oj Kosovo grdno sudilište, šta dočeka da Te šiptar ište, da ne budeš SRCE od SRBIJE, no velike dio albanije. SRPSKI VITEZ

 6. Bukson says:

  Kazi Nemanja ili Emire i ti neznas kako se zoves i ko si i sta si.kad je poceo rat bio si u Sarajevu pricao kako Bosnu napadaju Cetnici horde bio Bosnjak sad kad nema rata i sad kad smuces milione od Dodika preko andric grada sad si Srbin i Nemanja.$ve to nema neke veze nego eto intesovalo meje malo vise Kosovo a ne samo Kosovo od Kosovske Bitke i 1918 .Pa sam otisao progiglo i na Wikpediji nasao zvanicno a ako koza laze nelaze Rog.Da su starosjedioci Kosova al bas Kosova Iliri koji su ustvari Albanci .Koje su ratom osvajalu Rimljani pa i Vizantijci.pa i drugi Narodi jos u 7 vjeku Prva ali prva Slavenska drzava ali prva josnema Srba ni na vidiku je bila veliko Bigarsko Carstvo.Tek Dva tri veka kasnine pojavljiji se Srbi na tom prostoru o to negdje u 9 vjeku .SRBI RATOM OSVAJAJU KOSOVO IPRIPAJAJU GA SRBIJI. U srednjem vjeku pocinju sa masovnim gradjenjem crkava i hramova .Pa i Turci su vladali Kosovom kao i citavim balkanom pa to im nedaje A pravo da je Balkan Turski.Zato Emire ili Nemanja odkud onda pravo Srbima da kazu daje Kosovo njihovoKad je davno prije i dok nije uopstena tom tlu bilo Srba tu prije nji bili Rimljani Vizantijci Bugari a starosjedioci su iliri predaci Albanaca.Nase neznanje je nas najveci neprijatelj.To isto je potvrdio i veliki Srbski istoricar i knjizevnik medju drugo veliki Srbin puno veci nego ti gospodin Milan st Protic.Pa kao sto kazes Srbija je u Ratu i Ratom dobila Kosovo i 1999 gaje ratom izgubila .Stvari treba zvati pravim imenom a ne tako kako ti a ti sve ove suplje price pricas samo iz licnog interesa.

  • ralence says:

   Ti bre sastavi nekoliko vekova u jednu deceniju. Kao prvo Bugari kao Tatarsko-Tursko pleme dolaze na Balkan iz krajeva oko Reke Volge i tu zatiču Slovenska plemena koja su bila naseljena od Reke Dunav pa sve do Poloponeza. Bugari kao ratničko pleme ušli su u savez sa nekim Slovenskim plemenima i potom se asimirilali i postali Sloveni i njihove vođe. Veliko Bugarsko Carstvo sa Carem Samuilom je bilo povezano sa Srpskim Vladarima i Zapadnim Srpskim Zemljama. I Bugari i Srbi u to vreme su dolazili u kontakt sa Vizantijom i borili su se protiv nje za prevlast. Kad pominješ Rimljane oni nisu bili Latini iz Italije već su bili Rimljani Istočnog Rimskog Carstva tj.Vizantije koji su posle propasti Rima od Avara i Gota bili jedini naslednici Rimskog Carstva. Car Konstantin je bio Cezar i 6apadnog i Istočnog Rimskog Carstva.

  • test01 says:

   Podatke na wikipediji moze da pise i menja svako, pa zato sada imamo falisikovanje podataka i istorije na veliko tako da samo neuk narod veruje internetu. Drugo, Iliri su ziveli na Severnim delovima Balkana, gde i dan danas zive Srbi. Albanci nisu tada ni ziveli na tim prostorima a deo naroda koji je ziveo nisu Iliri nego Traci. Tako da albansko falisikovanje istorije ne moze da prodje a jos manje KRADJA i PLJACKA Srpske vekovne i duhovne teritorije! Ocigledno si pogresio portal (obvo nije shiptarski portal), ali si u pravu u jednome, tvoje NEZNANJE i bezobrazluk su tvoj najveci neprijatelj.

  • Milan says:

   Služiš se lažima, podmetačinama i provokacijama  Ko su bošnjaci ili kada se ta nacija (narod nisu) pojavila ?  Ko su Albanci ? O njihovom poreklu sve se zna. A ako je istoričar taj tvoj protić onda i on zna.  Traži da ti objasni njihovo istorijsko poreklo. Samo da znaš da sa ilirima nemaju nikakve veze. U istorijskim spisima starog Rima postoji obilje podataka o 18 rimskih careva koji su poreklom Srbi sa Balkana iz Gornje i Donje Mezije kako su se tada zvale te rimske provincije. Srbi su u starom Rimu imali status rimskog građanina što jedna od najskupljih stvari u celoj ljudskoj istoriji. Po nemačkim istorijskim dokumentima pre Stefana Nemanje, Srbijom su vladale tri srpske dinastije: - Svevladovići (od 490. do 641. godine), - Svetimirovići (od 641. do 794. godine) i - Oštrivojevići (od 724. do 1171. godine). Bugari su tursko nomadsko pleme koje je došlo na prostore Balkana silom i bilo asimilovano od strane autohtonog srpskog naroda. Turci su na silu okupirali Balkan, Mađarsku, pola Austrije i silom vladali srpskim narodom oko 300 godina. Znači bili su okupatori ne vladari. Ali nije u tome problem. Pravi problem je tvoje neznanje i laži koje hoćeš da predstavio kao istinu. Za to postoji jedan odličan lek a zove se knjiga !  Znaš kako se kaže : Što više knjiga pročitaš manje si glup. Znači ... čitaj knjige ... čitaj knjige ...  čitaj knjige ...  čitaj knjige ... 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *