Kusturica: Meni su nadležni Andrić, Njegoš i Dučić, a ne sin Alije Izetbegovića

Kusturica: Meni su nadležni Andrić, Njegoš i Dučić, a ne sin Alije Izetbegovića

19 avgusta 2013

emir-kusturica01rasfoto-goran-srdanov_fJavnost u Republici Srpskoj je žestoko osudila odluke Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, članove Predseništva BiH zbog toga jer oni neće da ustupe materijalno-tehnička sredstva vojske BiH za film koji snima svetski režiser Emir Kusturica, te i zbog nedoličnog ponašanja Bakira Izetbegovića koji je proslavljenog režisera nazvao čak i izdajnikom svog naroda.

Čak su i u Federaciji BiH osudili ovakve odluke i izjave dvojice članova Predsedništva.

Emira Kusturicu nije puno dotakla takva niska izjava predsednika nečega što praktično ne postoji (BiH), kaže Emir:

Jedva da sam je čuo, ali mislim da su tu pobrkane nadležnosti. Radi se naime o tome da su meni nadležni, a ja njima odgovoran, Ivo Andrić, Petar Petrović Njegoš i Dučić, a ne sin Alije Izetbegovića. Pa prema tome i priča o tome da li ja mogu biti nečiji izdajnik, ona samo govori zapravo o jačanju onoga što mi zovemo međuetničke mržnje. Prema tome da li je neki Srbin izdajnik svog naroda, to mora da kaže Srbin. I da ne ulazimo u to, da se vratimo samo ideji i da se upitamo ko je Bakir Izetbegović.

To naoružanje je staro naoružanje JNA koje su služili i jedni i drugi i treći. To su neke topovnjače, stari kamioni i nešto što je bilo obilježje tog rata, ali nikako sofisticirano oružje koje pa i ne može da se nađe. Ima toga i u Srbiji i na svim stranama. Prema tome, filmovi su kao i mali ratovi. Kada zamislite nešto, ako hoćete da napravite dobar film onda morate da imate sve. Prema tome, to nije problem, naći ćemo mi to. Ali mislim da oni to ne mogu da zabrane jer mi imamo ispečatiranu potvrdu Ministarstva odbrane u kojoj su oni odgovorili na naš zahtev i dogovorili se da u oktobru to dobijemo.

Ne postoji ni jedna uvreda na svetu koja nije stizala na moju adresu, tako da sam ja oguglao na one kojima nije mesto tamo gde jesu, a posebno na one koji se nazivaju predsednikom nečega što praktično i ne postoji, jer ako jedan čovek zamisli da on drugoj naciji može da određuje šta je on i da dozvoli da svi budemo ono što želimo i osećamo, to znači da on jednostavno nije zreo i nije slučajno da je takvo stanje u onome u čemu on biva predsednik.

Emir Kusturica nastavlja snimanje filma, kako on kaže na najbolji mogući način, a sarajevsku čaršijsku priču šehita, kako kaže Emir Kusturica za Željka Komšića i Bakira Izetbegovića ostavljamo njima da se slade.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *