KUSTURICA: Nije moguće menjati istoriju

KUSTURICA: Nije moguće menjati istoriju

18 januara 2014

Emir KusturicaSrpski režiser Emir Kusturica izjavio je da se glavna borba na 100. godišnjicu početka Prvog svetskog rata vodi sa onima koji pokušavaju revidirati istoriju, što je nemoguće.

„Ne može se istorija revidirati. Ona je takva – kakva je. Ni naši ni strani istoričari ne mogu da menjaju ono što je poznato“, poručio je Kusturica uoči otvaranja filmskog festivala „Kustendorf“ rekonstrukcijom atentata na Franca Ferdinanda.

Kusturica je za „Danas“ izjavio da se atentat dogodio i da niko i nikada ne može opravdati ubistvo, ali da se njegovi razlozi moraju sagledati iz šireg konteksta.

On napominje da svetska istorija poznaje oko 150 tiranoubistava, ubrajajući i Ferdinanda u tiranine.

„Ferdinandov istorijski put, kao i čitava njegova biografija nema blistavih trenutaka. Bio je antisemita, rasista. Mrzio je Srbe, Rome, Mađare. Vlastitim je rukama ubijao životinje. Danas neki istoričari, posebno u Nemačkoj i Austriji pokušavaju da izmijene taj dio istorije, što je nemoguće“, rekao je Kusturica.

On je podsetio da su Vatikan i Nemačka, odmah po okončanju Prvog svetskog rata, počeli sa pokušajima revidiranja okolnosti i njegovih uzroka, te da je reviziju tražio i nacistički vođa Adolf Hitler, ali da su ti pokušaji ostali neuspješni.

„Njegovi pokušaji završeni su okončanjem Drugog svetskog rata, kada je potvrđeno ono što je `zakucano` Versajskim ugovorom, u kojem je jasno navedeno da je Nemačka počela rat“, podsjetio je slavni režiser.

Kusturica nije želio izneti detalje o filmu o Gavrilu Principu, koji planira snimiti ove godine, a samo je rekao da će film biti „nešto sasvim nadrealno“ i da će „o detaljima govoriti kada za to bude vreme“.

Sedmi međunarodni filmski festival „Kustendorf“ biće otvoren danas na Mokroj Gori koreografskom slikom atentata na Franca Ferdinanda.

To će biti 15–minutna predstava podeljena na četiri dela u kojoj će istorijski događaj uz rediteljsku fikciju i disko muziku biti doveden do groteske.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *