КУСТУРИЦА: Ништа ме не чуди од кијевских фашиста!

КУСТУРИЦА: Ништа ме не чуди од кијевских фашиста!

17 јула 2015

emir-kusturica-1372802270-333923Редитељ Емир Кустурица рекао је да га није изненадио захтев Министарства културе Украјине да његов концерт у Кијеву буде забрањен, рекавши да је логично да неко ко се залаже за правичност буде персона нон грата.

– Није ме ово изненадило, посебно кад се зна да је украјинска власт производ државног удара који је тамо изведен и који је насилно променио Европу, овог пута преко једног широког спектра националиста и Десног сектора – рекао је Кустурица.

Он је истакао да се његов „вредносни систем базира на оном из старе Европе, у којем су људска доброта, племенитост и узвишеност на првом месту“.

Кустурица је додао да лакоћа с којом се данас процењује ко је пожељан, а ко није, подсећа на времена нацизма, „на стварну владавину фашиста, који данас називају фашистима оне који су управо изгубили 25 милиона људи борећи се против фашизма“.

Према његовим речима, све се прави обрнутим од онога што јесте и то у Европи траје већ неко време – да је антифашиста фашиста, а да је овај други демократа.

– Утолико је и прослава човека који је донео хришћанство у 9. веку у прву Русију, кијевску Русију и моје присуство тамо, као човека који је опредељен ка европским вредностима, па и хришћанским, тим неопаганима проблематична- сматра Кустурица.

Министарство културе Украјине затражило је јуче од министра унутрашњих послова и Савета за националну безбедност да забране концерт Емира Кустурице у Кијеву како би се избегли могући немири.

Министарство процењује да је концерт Кустурице и његовог бенда „Но Смокинг Оркестра“ неприкладан због „могућих провокација“ и због његове подршке поновном уједињењу Крима са Русијом.

Требало је да концерт буде одржан 28. јула у Кијеву, поводом обележавања 1000 година од смрти кијевског принца Владимира Великог.

(Политика)

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u