КУСТУРИЦА: Ништа ме не чуди од кијевских фашиста!

KUSTURICA: Ništa me ne čudi od kijevskih fašista!

17 jula 2015

emir-kusturica-1372802270-333923Reditelj Emir Kusturica rekao je da ga nije iznenadio zahtev Ministarstva kulture Ukrajine da njegov koncert u Kijevu bude zabranjen, rekavši da je logično da neko ko se zalaže za pravičnost bude persona non grata.

– Nije me ovo iznenadilo, posebno kad se zna da je ukrajinska vlast proizvod državnog udara koji je tamo izveden i koji je nasilno promenio Evropu, ovog puta preko jednog širokog spektra nacionalista i Desnog sektora – rekao je Kusturica.

On je istakao da se njegov „vrednosni sistem bazira na onom iz stare Evrope, u kojem su ljudska dobrota, plemenitost i uzvišenost na prvom mestu“.

Kusturica je dodao da lakoća s kojom se danas procenjuje ko je poželjan, a ko nije, podseća na vremena nacizma, „na stvarnu vladavinu fašista, koji danas nazivaju fašistima one koji su upravo izgubili 25 miliona ljudi boreći se protiv fašizma“.

Prema njegovim rečima, sve se pravi obrnutim od onoga što jeste i to u Evropi traje već neko vreme – da je antifašista fašista, a da je ovaj drugi demokrata.

– Utoliko je i proslava čoveka koji je doneo hrišćanstvo u 9. veku u prvu Rusiju, kijevsku Rusiju i moje prisustvo tamo, kao čoveka koji je opredeljen ka evropskim vrednostima, pa i hrišćanskim, tim neopaganima problematična- smatra Kusturica.

Ministarstvo kulture Ukrajine zatražilo je juče od ministra unutrašnjih poslova i Saveta za nacionalnu bezbednost da zabrane koncert Emira Kusturice u Kijevu kako bi se izbegli mogući nemiri.

Ministarstvo procenjuje da je koncert Kusturice i njegovog benda „No Smoking Orkestra“ neprikladan zbog „mogućih provokacija“ i zbog njegove podrške ponovnom ujedinjenju Krima sa Rusijom.

Trebalo je da koncert bude održan 28. jula u Kijevu, povodom obeležavanja 1000 godina od smrti kijevskog princa Vladimira Velikog.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. kulak says:

    Volim Rusiju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *