КУСТУРИЦА О ЧЛАНСТВУ У САНУ: Не верујем у добре намере Костића, бришите ме са списка

KUSTURICA O ČLANSTVU U SANU: Ne verujem u dobre namere Kostića, brišite me sa spiska

28 februara 2021

Reditelj Emir Kusturica oglasio se povodom toga što ga je Odeljenje jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti kandidovao za članstvo u toj instituciji, poručivši da ne veruje u dobre namere Vladimira Kostića i da ih moli da njegovo ime i prezime izbrišu sa spiska.Odgovor Emira Kusturice, koji je objavljen na portalu „Iskra“, prenosimo u celosti:

„Prvo: Teška srca sam donio odluku da se zahvalim Odjeljenju jezika i književnosti SANU na kandidaturi za članstvo u uglednoj ustanovi i da, evo, ljubazno zamolim brisanje moga imena i prezimena sa pomenutog spiska. Trebalo bi da budem i slijep kod očiju, pa da povjerujem kako osvetoljubivi Kostić nema većinu svojih ljudi u Odjeljenju jezika i književnosti i kontrolu nad armijom akademika u drugim odjeljenjima kod kojih će izdejstvovati sve što zamisli.

Uskoro bi mogla da uslijedi njegova ostavka koja neće biti prihvaćena. On neće, oni hoće.

Drugo: Ovaj korak ne činim potcjenjujući istinu da su se stepenicama SANU peli Milanković, Pupin, Tesla, Andrić, Ekmečić i ko sve još važan i sudbonosan za našu Srbiju.

Ja sam filmski reditelj, pa onda tek mladi pisac i vremešni muzičar (što ne znači da nisam arhitekta, graditelj i da neću, jedne noći, u svemu biti bolji i stariji). Ipak, danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji, po mom uvjerenju, zaslužuju da budu akademici prije mene.

Treće: Predsjednik SANU, Vladimir Kostić, je telefonskim razgovorom obavjestio Odjeljenje za jezik i književnost kako bi trebalo oni da me predlože za članstvo, a ne novostvoreno Odjeljenje za umjetnost gdje su kandidati scenski umjetnici i što predstavlja medij u kojem sam postigao najveće rezultate.

Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao. Ovako, ta su vrata otvorena vrednim umjetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz, nego njihovo djelo.

Četvrto: Ne vjerujem u dobre namjere gospodina Vladimira Kostića, a najmanje u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije koje se razlikuje ne samo od ćutljive većine u SANU, nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije. Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava SANU u vezi sa statusom i budućnošću Kosova i Metohije“.

KOMENTARI2 komentara

  1. jovan says:

    Ne odustaj Kusto, dosta smo popustali i prepustali budalama, autosovinstima, drugosrbojancima,antisrbima, ustasama zemlju Srbiju, okupiranu 5.x 2000.! Ako ti neves, akademik SANU postace Gorana Markovica i njemu slicne jugo-ustasoide!

  2. Cp6a says:

    Ništa dok se ne dovedu u red. Kakva faca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *