КУСТУРИЦА О ЂОКОВИЋЕВОМ ПРИТВОРУ

KUSTURICA O ĐOKOVIĆEVOM PRITVORU

7 januara 2022

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica reagovao je na nepravdu prema najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću, kome australijske vlasti ne dozvoljavaju ulazak u zemlju na Australijan open, iako je dobio medicinsko izuzeće.Kusturica je u autorskom tekstu za portal „Iskra“ iskazao podršku Novaku Đokoviću i uputio kritiku sistemu u kom danas živimo.
Tekst prenosimo u celosti:

„Nije li svet već davno postao zatvor u kome bodljikave žice nisu njegov najizrazitiji simbol. Nisu li kazne za one koji ne žele da se vakcinišu samo jedan korak Svetske vlade ka ostvarivanju ideje o planetarnoj dominaciji i ostvarivanju, kako je negde već rečeno, digitalnog zatvora. Pritvor u kome se nalazi Novak Đoković samo je izrazita slika pomenute namere. Ko se to tamo nama usprotivio? Ko to želi slobodno da preskače ograde koje smo mi iskovali? Pri tome ne mislim na Novakovu borbu za prava tenisera i uslova pod kojim oni obavljaju svoju gladijatorsku ulogu, tu je i gadna ali i prevelika cena koja se plaća preko tabloida, Instagrama, Tvitera…

Hapšenje Novaka Đokovića, prvog među slobodnima, pobunjenika koji ne želi u okove novog sveta i veruje u pravedniji poredak, ponovljena je slika stare policijske priče iz filma „Francuska veza“. Tamo policajac Popaj hapsi najpoznatije tipove u gradu da bi ostatak građana Marseja shvatio da ako je moguće hapšenje najpoznatijih faca, posle takvog događaja, prirodno, svi osećaju strah u kostima.

Novak nema nikakve veze sa sadržajem pomenutog filma, ali je postupak disciplinovanja isti. Udariš na glavnog lika i to je efektnije nego sve one stravične slike zlostavljanja građana Melburna koji na ulici nisu nosili maske. Stara priča nova forma. Samo što je ovde u zatvor strpan onaj koji predstavlja najsavršeniju psihofizičku formu ne samo srpskog roda nego i ostatka čovečanstva. To što je u pitanju gotovo savršena pojava, možda bi bilo i oprošteno ali poreklo je sporno.

Još davno je Makluan pisao o globalnom selu. Nisu mu se ostvarile ideje, mi živimo u digitalnoj provinciji koja pre svega služi da raščoveči čoveka. To je bila lekcija ne samo plemenitom Srbinu koji „pada“ na pravoslavni Božić, nego i svakome ko veruje kako je danas moguće upravljati vlastitim životom i koračati putevima koji su obeleženi satelitima i Dži-Pi-ES-om, i društvenim mrežama koje inspirišu maštu upravljača sveta. Oni mnogo lakše obavljaju „poslove“ od policajca Popaja iz filma „Francuska veza““.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Neka igra pečenje says:

  Gospodin Kosturnica je malo izanđao izašao iz fazona i nekako pod sedativima.

 2. Gospodi Pomiluj says:

  Jao majke kroz tu Kuštravu kosu jedino čelična četka može da prođe da ne pukne, sav se jadan odrvenio u tom Drven gradu ili je to možda od viskija koji mu snagu dade.

 3. Ivke says:

  Nije im trebao dati sansu da ga maltretiraju na Bozic ,

  • Ivke says:

   Naivan je bio , misslio je da su ga primili u zapadni svet medju one odabrane... ali je zaboravio da oni nikada srbe i ruse Nezele

 4. Pravda says:

  Britko do kosti, bravo Kusto.

 5. Petrovgrad says:

  Šta kaže drug Čanak na ovu priču. Mene više brine njegov stav, od zvaničnika daleke Australije. Nazvao ga je najgorim uvredama, a niko ni reči. Kusturica nema petlju da neku oštru reč uzrati javnoj ličnosti Nenadu Čanku.

  • Srbski Vitez says:

   Ma koga bre tangira šta izjavljuje ofucani krmak...!? Ta mešina je odavno nebitna, drže ga tu kao plašilo za vrane...da zadovolje formu.

 6. See Y Leter Aligeder says:

  Još će puno viskija proteći Kustinim grlom dok Novak ne sredi ovaj konflikt sa austalian openom, trebalo je da putuje u kengurovoj torbici a ne avionom. Uglavnom Kusto se i konačno pretvara u nekog čudaka kakvog ni on sam u svojim filmovima nije uspeo da snimi, ali ako i snimi biće to bez imalo logike. Samo znam da mu filmove možete prepoznati po tome što tu uvek ima neka nevesta koja sa sve venčanicom propada kroz pod u neku reku koja je nosi negde. Tako bolan i Kustin razum ide negde na daleko u nepoznato.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *