КУСТУРИЦА ОБЈАСНИО шта значи национализам (ВИДЕО)

KUSTURICA OBJASNIO šta znači nacionalizam (VIDEO)

1 novembra 2017

Naš poznati režiser Emir Kusturica smatra da bez očuvanja nacionalnog identiteta i poštovanja tradicije jedna nacija ne može da ima budućnost, ali da je potrebno praviti razliku između osećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma.

„Uvek bih pažljivo pravio razliku između osećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma. ’Osećaj za naciju‘ je neophodan, jer u suprotnom gubite svoje korene i možete se identifikovati sa neboderom, ali ne i sa istorijom. Smatram da je potrebno da postoji kulturni identitet svakog od nas“, poručio je Kusturica na predavanju koje je održao u utorak u Ženevi.

Kusturica je održao predavanje na prestižnom Institutu za međunarodne i razvojne studije, na temu „Multikulturalizam danas — da li zaista postoji“, a predavanje je organizovala Ambasada Srbije u Švajcarskoj uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, navodi se u saopštenju Ambasade, prenosi B 92.

U svom obraćanju, u kojem se osvrnuo na istorijske, političke, jezičke i druge okolnosti na našem podneblju, Kusturica je govorio o pojmu „kulturnog identiteta, koji u našim krajevima ima posebno duboko značenje zbog mitološke dimenzije prošlosti“.

Govoreći o multikulturalizmu u vremenu globalizacije, Kusturica je rekao da je globalizam bio šansa, ali globalizam koji nije isto što i kolonizacija.

„Svet postaje nešto što nema identitet i što lomi naš identitet. Jezik filma danas je jezik reklame, više ne govorimo o ’slobodi izražavanja‘, nego o ’brzini izražavanja‘ i bojim se da jednoga dana, ako se ta tendencija nastavi, više nećemo biti u stanju da izrazimo sebe“, rekao je on.

Kusturica je takođe, odgovarajući na pitanje iz publike da li je Sarajevo i dalje simbol multikulturalizma, rekao da Sarajevo to nažalost više nije zbog toka istorije i pregrupisavanja etničkih zajednica, koje sada žive odvojeno jedna od druge.

„To je slučaj i sa mnogim drugim gradovima na Balkanu, ali nije sa Beogradom, gde možete naći sve nacionalne zajednice, jer je u njemu i dalje živa ideja multikulturalizma“, naveo je Kusturica.

On je više puta citirao srpskog nobelovca Ivu Andrića, rekavši da je to pisac koji se borio za multikulturalizam i koji je duboko razumeo suštinu odnosa između tri religijske i etničke zajednice u BiH.

Predavanje Emira Kusturice je bilo izuzetno posećeno, a među skoro četiri stotine posetilaca bilo je predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, Grada Ženeve, studenata i profesora sa Instituta za međunarodne i razvojne studije, kao i članova srpske dijaspore u Švajcarskoj.

Emir Kusturica je, tokom boravka u Ženevi, takođe prisustvovao projekciji svog filma „Super 8 priče“ u „Kući umetnosti Gritli“, gde je, na početku, pred punom dvoranom, govorio o svojim filmovima i bavljenju muzikom.

Kusturica je povodom svog gostovanja u Ženevi izjavio da je za Srbiju, za prepoznatljivost njenog kulturnog identiteta i za bolju predstavljenost bogatstva naše kulture u svetu veoma bitno da omogućimo veći protok i razmenu umetnika i ideja iz Srbije sa inostranstvom, jer nam je to nedostajalo prethodnih godina. Zato smatra dragocenom inicijativu Ministarstva kulture da Srbija u narednom periodu otvori više kulturnih centara u svetu, budući da za sada imamo samo jedan, u Parizu, navodi se u saopštenju.

(sputniknews.com)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Nacionalizam je uz veru u Boga najzdravije stanje duha ljudskog bića! Ako taj nacionalizam pređe u stanje pravljenja štete drugim narodima,onda automatski prestaje biti nacionalizam i postaje nešto sasvim drugo, a to je rasizam,komunizam,fašizam,nacizam,globalizam kao najveći otrov u ljudskom rodu!

 2. goran says:

  Ko god moze da drzi predavanja u Zenevi, taj mora biti mason. Ne znam nijednog srpskog intelektualca ili pisca koga su ikada pozvali u Zenevu da ikada odrzi slovo o bilo cemu. Kusta je u programu masonerije. Njegov Underground je najodvratnije rasisticko djubre u istoriji umetnosti.

 3. hristina says:

  Jedinstven, neponovljiv, NAS! Emir Kusturica! Jedan od najvecih Srba medju Srbima! Molicu lepo, prevod na srpski jezik ovog Kusturicinog predavanja u Zenevi! I ime istine! Kad kaze da je Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda u Sarajevu, a ne u Becu(!!!) ... ko je okupator, a ko je okupiran i hoce slobodu?! U ime istine!!!

 4. goran says:

  Sve smo to znali i bez Kuste, sustina je da samo on jos nekolicina imaju pravo da govore u ime Srba. Ko to pravo daje njemu, a ne nekome drugome, ili drugima, ima vise miliona Srba kojima je onemoguceno da ista kazu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *