КУСТУРИЦА ОДГОВОРИО „БЛИЦУ“!

KUSTURICA ODGOVORIO „BLICU“!

26 maja 2017

Dnevni list „Blic“ u današnjem broju objavio je na naslovnoj strani najavu a na drugoj i trećoj strani tekst pod nadnaslovom „Skandalozno i bahato“ i naslovom „NIS zabranio Kusturici da sarađuje sa „Blicom“, u kome se, u podnaslovu tvrdi da je „Kompanija NIS sa direktorom Kirilom Tjurdjenjevom na čelu, ucenila proslavljenog reditelja Emira Kusturicu da „Blic“ ne sme da bude medijski sponzor festivala „Kustendorf 2018“, nezadovoljna time što „Blic“ već nedeljama izveštava o brojnim mahinacijama u toj kompaniji“.

Odgovor g. Emira Kusturice na pisanje „Blica“ prenosimo u celini:

Poštovani,

U današnjem broju vaših novina (25.maja) na naslovnoj strani i na stranama 2. i 3. pod naslovom “NIS zabranio Kusturici da sarađuje sa “Blicom”, uz nadnaslov “skandalozno i bahato” objavljeno je da sam ucijenjen od strane ove kompanije zbog saradnje sa vašim novinama i vašeg eventualnog medijskog sponzorstva ”filmskog”festivala “Kustendorf 2018”.

U nizu netačnosti prva koja je navedena bilo je pominjanje filmskog festivala “Kustendorf” koji, inače, sponzoriše Ministarstvo kulture Republike Srbije a ne NIS ili Gaspromnjeft. Ovdje je riječ o festivalu klasične muzike “Baljšoj” koji ove 2017. godine slavi pet godina postojanja. Taj festival od osnivanja sponzoriše “Gaspromnjeft” a ne NIS, kako vi netačno i zlonamjerno navodite. Moj razgovor sa vašom direktorkom i namjera da budete medijski pokrovitelji muzičkog festivala “Baljšoj 2017” zasnovana je na procjeni kako u vašim novinama ne postoje samo tabloidni sadržaji. Posle ovog teksta ta procjena više ne važi a najviše zbog saznanja da ste me stavili u poziciju ucijenjenog čovjeka što nikad sebi nisam dozvolio niti ću. Još manje sam bivao kolateralna šteta kao što ste me vi u ovom tekstu predstavili. Niti sam od bilo koga ucijenjen u privatnom i javnom životu a najmanje od onih koji su se u kontinuitetu pokazali kao pravi prijatelji. Gaspromnjeft, kako navedoh, pet godina sponzoriše “Baljšoj” pa će tako i ove godine u julu ( što je najbolja potvrda da me nisu ucijenili) kao što će i NIS sponzorisati pozorišni festival u novembru mjesecu ove godine. Dakle, nisam ucijenjen ni od NIS-a. Postupili ste neprofesionalno, jer mene ovim povodom niko od novinara iz vaše redakcije nije kontaktirao, a što se tiče pokroviteljstva nismo ni imali nikakav ugovor, osim preliminarnih razgovora sa generalnom direktorkom kompanije “Ringier Axel Springer Srbija”.

Ne ulazim u pozadinu ovako neprofesionalnog pristupa i postupka ali tražim da po Zakonu o informisanju objavite moj demanti na istim mjestima gdje je objavljen sporni tekst i naslov koji su mi nanijeli ljudsku i materijalnu štetu.

Emir Kusturica

(Iskra)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vukašin Golubović says:

    Bravo Kusto, prekidaj saradnju sa "Bljucem"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *