Kusturica: Ovi iz SDS otimaju mi Andrićgrad

Kusturica: Ovi iz SDS otimaju mi Andrićgrad

26 januara 2013

Emir_Kusturica„U Višegradu se vodi borba između civilizacije i anticivilizacije. Ovo drugo zastupa opštinska vlast, funkcioneri SDS, čija su najveća kulturna dela džip `micubiši` na plin i pevačica Stoja. Danima vode medijsku hajku protiv mene. Plašim se da žele da mi otmu Andrićgrad“, rekao je Kusturica.

On je naveo da je lokalnoj vlasti sporno, navodno, poslovanje Andrićgrada. „Nakon što im dostavimo finansijske izveštaje, potpuno tačne i lako proverljive, oni ih usvoje, ali onda u novinama pokreću priču o poravnanju računa. Kada naši emisari pitaju o kakvom poravnjanju se radi, oni nemušto sležu ramenima“, pojasnio je Kusturica.

On je naveo da se to dva puta dogodilo i da je shvatio da hoće da ga oteraju iz Andrićgrada „i da oni ujašu na belom konju“. „Interes im je novac“, istakao je proslavljeni režiser.

Kusturica je naveo da Andrićgrad, iako u fazi gradnje, prihoduje i postaje samoodrživ, kao i da je sa čelnicima opštine pokušavao da izgladi nesporazum, ali da nije vredilo.

„Njihov argument je Andrićgrad u Višegradu, a ne Višegrad u Andrićgradu. Nisam protiv, ali strahujem. Ista ta garnitura vladala je od 1995. do 2008. Za to vreme nisu se setili da osvetle stari višegradski most, jedino lepo u varoši“, rekao je Kusturica.

On je naveo da su u to vreme lokalne vlasti dozvolile da u Drinu otiče termalna voda iz Višegradske banje. „Andrićev spomenik nije vraćen ni posle 19 godina. Pozvao sam ih kada sam dovodio Moniku Beluči. Nisu došli! Njih lepota i kultura ne zanimaju“, dodao je Kusturica.

On je rekao da u objektima Andrićgrada platu prima 51 radnik, da je na neimarskim radovima angažovano 150, a u sezoni 250 do 300 radnika.

Prema Kusturičinim rečima, Višegrad je stoodstotni vlasnik nove opštinske zgrade u Andrićgradu, ali u nju se vlast neće useliti. Jedini su vlasnici i pozorišta. Slovenski institut vlasništvo je Vlade Republike Srpske.

„Na preostalim objektima opština i država imaju po 24,5 a ja 51 odsto. Oni se s tim ne mire, ali neće me pokolebati, nastavljamo sa ulaganjima. Andrićgrad će biti završen, postaće kulturološka i slovenska tvrđava, jača i od mene, i od njih, i od (predsjednika Republike Srpske Milorada) Dodika i trajaće vekovima“, istakao je Kusturica.

(SRNA)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *