КУСТУРИЦА: „Ово што се дешава у Црној Гори…“

KUSTURICA: „Ovo što se dešava u Crnoj Gori…“

9 februara 2020

Autor: Emir KUSTURICA

LJUDSKA emocija je čudesna munja, a postaje još čudnija kada se utopi u mističnu masu!

Eksplozija osjećanja sa crnogorskih planina, iz gradskih nebodera, stanova, prigradskih kuća, spustila se na ulice, a Crna Gora je pretvorena u pozornicu najvećih hrišćanskih litija koje su do sada viđene. Desilo se ono čega su se globalisti najviše pribojavali, i to u vrijeme kada u svijetu već uveliko traje sukob civilizacija koje je istoričar Hantington predvidio još devedesetih.On je tada napisao da globalizam neće biti u stanju da univerzalne zapadne vrijednosti primjeni na čitav svijet, da zapadna Evropa neće više postojati, da će biti judeohrišćanska Amerika, između ostalih, budizam, islam, a naveo je da još i pravoslavni hrišćani ostaju civilizacija za sebe.

Sigurno je da za jugoistočnu Evropu nije moguće primjeniti svjetske dijagnoze, ali simptomi za takvu tvrdnju su vidljivi.

Čudo se desilo u Crnoj Gori. Čega je to sve zbir?

Da li je u donošenju Zakona o vjeroispovjesti bilo presudno slabo poznavanje korjena vlastite kulture, nedostatak intuicije, puko izvršavanje naredbe ili arogancija! Ko je mogao da povjeruje da će crkva i njeni vjernici, koji su već 800 godina na svome, pristati da im neko ukrade mit i da to neće izazvati gnjev?!

Ili je Vojna alijansa planirala Oluju, poput one u Hrvatskoj? Vidjećemo!

Neko je ignorisao staru istinu da u istoriji dođe vrijeme kada narodu vjera postaje važnija od hljeba, kada se u ljudima probude magnetne oluje pripadnosti, kada strahove strpaju pod kućni prag, pa zajedno, objedinjeni vjerom to osjećanje pretvaraju u slobodu!

Mistična masa trpi svašta, a njeno buđenje dugo traje.

U slučaju Crne Gore postoji čitavo knjigovodstvo primjena globalističkog recepta na stanovništvo koje se nije opiralo zapadnim vrijednostima, ali je pravoslavlje postalo kamen spoticanja vojnoj strategiji Drang nach Osten (prodor na Istok).

Na tom putu nisu sporne primjene nama nedostajućih sastojaka zapadne discipline, poštovanja sekularne hijerarhije i čega još sve ne, ali se, kako je nedavno istakao američki general Frenklin Ben Hodžis, pravoslavlje pokazalo kao prepreka.

Čemu?

Civilizaciji sigurno nije, jer bez Bizanta i Justinijana, nema ni Rimskog prava, bez Konstantinopoljskih građevina, nema ni uzora za italijanske renesansne gradove. Dakle, nije riječ o problemu civilizacijske prirode, pa po tome ne bi trebalo da postoji problem ni sa zapadnim hrišćanstvom. Mnogo manje nego što se u prvi mah čini!

Još manje nego što je istočno hrišćanstvo trpilo od zapadne crkve u najcrnje doba velikih sukoba.

U vrijeme kada je globalizacija konformizovala svijet i kada je umjesto da njeguje kulturne različitosti, kako je u početku obećano, malim narodima uspjela da nametne tek seksualne raznolikosti, lista srpskih kulturoloških gubitaka u Crnoj Gori se povećavala.

Narod ove dramatične zemlje od davnina praktikuje da u božićne praznike i svadbe ispali više bojevih metaka nego vojske u velikim ofanzivama. Kada je na dnevni red 2006. godine došlo odvajanje Crne Gore od Srbije i Crne Gore, nije opalila nijedna puška. I neka nije.

Bila je to vještina Mila Đukanovića, ali i pristanak važnih predstavnika srpske vjere. Bio je to izbor sekularnih Srba koji su se prilagodili državnosti koja je već jednom postojala. Svi su povjerovali da tako mora biti i da njihova kultura može biti sačuvana. Onda se promjenilo sve.Ogromne investicije, crno-bijeli novac je stizao, ljubav sa Rusima, pa neprijateljstvo prema njima. Uglavnom, uljepšani su gradovi, putevi, mostovi, i na kraju je stigao NATO, ali i zakoni koji su promjenili srpski jezik u „maternji“, latinica je zamjenila ćirilicu, istorijske knjige su ponovo napisane crnogorskim jezikom, ali i uveliko promjenjenom faktografijom.

Sve je to prošlo uz magičnu moć kapitala i šansama koje su svi prigrabili namjeravajući da ne budu samo pekari, inženjeri, doktori, zubari nego i bogati stanovnici Crne Gore. Samo što je u to kolo sreće upala velika manjina.

Gdje su ovi što im nije pošlo za rukom da uđu u priželjkivanu klasu?

To je spomenuta mistična masa koja je u sekularnoj formi već šetala Crnom Gorom. Ova sada nosi ikone i njen nastanak je u korjenu osjećanja koja su je izvela na pozornicu.

Neizmjerivo je područje emocija koje, još uvijek, ne mogu da kontrolišu analitičari, kompjuteri, bankari i državni činovnici, policajci, sjecikese i marketinški stratezi i, što je najčudnije, tu prestaje da igra ulogu novac kao najveći socijalni motiv današnjice. Ima Boga!

Kada je u nizu pokušaja da se ponize Srbi u Crnoj Gori, poslije svega, u skupštini, pod bizarnim okolnostima prošao Zakon koji nagovještava nacionalizaciju pravoslavnih bogomolja i crkvene metohije, pravoslavni svijet je shvatio da ne može da opstane bez onoga u šta vjeruje da mu je najvažnije.

Sve je poslije hapšenja poslanika DF izgledalo kao da su brkatog mačka satjerali u ćošak, sveštena lica kao tužni gavrani su zahtjevala razgovore. Najednom, na ulicama kao da je neko posredovao filmskim trikom, umjesto brkatog kućnog ljubimca ugledali smo društvenu zvjer koja krivuda gradovima.

Revolt pravoslavnih Srba u Crnoj Gori je uticao na Beograd sigurno u jednoj stvari. U matici srpske kulture, teško da će u budućnosti biti izgovorena rečenica koju je rekao predsednik SANU Vladimir Kostić: „Jedina politička mudrost je na koji način, sa nekim elementima dostojanstva napustiti Kosovo“. Poslije litija u Crnoj Gori, izvjesno je da će se o dostojanstvu Kosova i Metohije govoriti na drugi način i da će se u bliskoj budućnosti stara nova vlast, ako pomisli da prizna Kosovo, sudariti sa još većim nezadovoljstvom građana od ovog koje traje u Crnoj Gori!

(ISKRA)

KOMENTARI8 komentara

 1. dinki says:

  Poštovani,mi smo na referendumu pobijedili,teža je činjenica što su drugovi komunjare,kumovi i pajtaši koji su tada vodili moćni jedinstveni opozicioni SNP odustali da proglase pobjedu i poklonili su je Milu,nedugo zatim kada smo shvatili što se desilo SNP se pocijepao i prestao da bude najuticajnija opoziciona partija i do dan danas mi nemamo i ne možemo napraviti jednu jedinstvenu srpsku partiju u Crnoj Gori,mi Srbi smo se danas sabrali oko našeg mitropolita i sveštenika jer tu nema prokletinja političara prevaranata,preletača svih boja i rasa podmukle Milove pete kolone koja na našu i vašu žalost vlada i Srbijom,ovaj Kostić vam je tipičan primjer globalističkog shvatanja političkog pederluka i poturanja lažne istorije a onda se prisjetite što vam je pok Momir Bulatović nesvjesno objasnio u razgovoru sa novinarem kada su Maltežani davali ogroman novac za tri hrišćanske relikvije koliko je njegovo shvatanje Srpstva i vjere bilo kada je išao kod mitropolita Amfilohija da njemu kao akademskom građaninu objasni kakve su to relikvije u pitanju i kakav je njihov značaj i trebaju li se one ipak prodati jer država pati pod sankcijama.Eto vam razloga zašto je mitropolit tada te davne 1997 odabrao da diskretno podrži Mila misleći da je manje zlo od ovog prvog.Da smo htjeli krvoproliće mogli smo izdajnike pokopati i 1999 i 2006 al kako dić oružje na brata kada smo sa toliko dušmana okruženi i kojem se gadi da bude Srbin a sada je druga situacija mojem bratu se ne gadi da bude ustaša na njega ću dići oružje bez obzira koliko je dušmana na njegovoj strani.Ne na more u Crnu Goru.

 2. Kulak says:

  Na našu veliku žalost,opskurni diktator Milo i njegovih 2000 policajaca i dalje je jači od svih Srba,Srbije,Republike Srpske,Rusa,Rusije,Srpske Pravoslavne Crkve i Ruske Pravoslavne Crkve.Ima li kraja tom silniku?

 3. petrovgrad says:

  Eventualna akcije etničkog čišćenja koju bi sproveo režim u Crnoj Gori uz pomoć NATO, neće proći. Crna Gora nije Slavonija, niti Branja . Priroda je saveznik Srba u Crnoj Gori. Sa malo obrušavanja stena na putnim pravcima parališe se pola Crne Gore na duži rok. Zašto Ameri ne mogu da pobede talibane u Avganistanu, zbog konfiguracije i nepristupačnosti terenu. Severna Crna Gora ima da se odcepi od ostaka Crne Gore. Turci vekovima nisu uspeli da pokore te planinske predele.

  • dinki says:

   Prijatelju,mi se u Crnoj Gori bojimo samo Boga i Svetog Vasilija Ostroškog,kod nas se kaže Bog će ti možda i oprostiti nekada ali Sveti Vasilije neće nikada.Ne na more u Crnu Goru,jesam dosadan ali što da se radi a i danas je neki naš moderator na poslu pa prolaze svi komentari HVALA mu.

 4. Portopranco says:

  Da je opozicija u Crnoj Gori prava,za 25 minuta bi podigli 25.000 naoružanih građana i diktator bi pao.Ali,sa ovako kadrovski tankom opozicijom,diktator Milo i njegova mafija mogu biti na vlasti još hiljadu godina.

  • Slobodanka says:

   Milo je već sam sebi pucao u noge kad je izglasan Zakon o bezakonju nad pravoslavnim crkvama u Crnoj Gori. Nije to tek i samo verski problem, nego Milo je time pljunuo na viševekovnu mukotrpnu istoriju nekadašnje Stare Crne Gore, zatim Brda, stare Hercegovine i Boke Kotorske, knjaževine i Kraljevine Crne Gore. Zapravo diktator Milo je taj koji iznutra napada i uništava istorijsku Crnu Goru, on bi nemilosrdno da pokida vezu savremenog naroda sa svojim precima, da napravi od njih lako upotrebljivu masu. Treba raditi na razobličavanju aktuelne Milove laži da on brani napadnutu Crnu Goru, jer on brani samo svoju diktatorsku i lažljivu vlast nad Crnom Gorom. Čak imam utisak da on ne poznaje istoriju Crne Gore. Po njemu istorija: To sam ja Milo, kakvi Vojislavljevići, Nemanjići dok ih je bilo na prostoru Crne Gore, Petrovići i svi ostali. On je isplatio naslednike dinastije Petrović da mu ne smetaju u vlasti, na osnovu toga ispada da je on predjašnu istoriju Crne Gore tada kupio za novac. I još se budaletina Milo sa tom isplatom javno hvalio. Pokazaće on sada još više budalaština, e neka se prikaže skroz-naskroz da bude jasno svima. Zato sa druge strane ne treba da žure sa naoružanom pobunom gradjana.

 5. milanm says:

  Milo ce odletiti, biti smenjen i u Pruzu zavrsiti, kada to kaze Putin! Koje i kakve ce prije toga biti pripreme to ce mo ispratiti u dokumentaciju sacuveti :)

  • Kulak says:

   Napred NAŠI!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *