KУСТУРИЦА ПОСТИ ВЕЋ ГОДИНАМА И ПОРУЧУЈЕ: Пропашћемо ако се не вратимо вери и Богу

KUSTURICA POSTI VEĆ GODINAMA I PORUČUJE: Propašćemo ako se ne vratimo veri i Bogu

7 januara 2018

Emir Kusturica kaže da posti već godinama i da je poluisposnički recept važan ne samo zbog zdravlja nego i zbog ideje.

Za Emira Kusturicu Božić je bio i ostao mnogo više od običnog okupljanja porodice.

Iako reditelj veći deo godine nije u Srbiji, radosni praznik provodi sa suprugom Majom, decom i unukom.

– Božić je dan kad je rođen onaj koji je promenio svet, popravio ga, stavio na nove temelje. Paradoksalno je što o tome govorimo danas, kada se paganizam vraća na velika vrata. Antihrišćanska antropologija je u velikom zamahu, ona ima za sobom čitavu tu informatičku revoluciju, detronizaciju Boga, koju Amerika izvodi kroz relativizaciju uloge religije i kroz ostvarivanje masonske kontrole sveta – objašnjava Kusta svoj pogled na simboliku velikog praznika.

Badnjak s planine

U drveni grad na Mećavniku, u svoju kuću u kojoj se uoči Božića okuplja porodica Kusturica, godinama već na Badnji dan donosi badnjake sa planine, gore visoko sa Šargana, a onda ih u Drvengradu, pošto ih sveštenik osvešta, založi ispred crkve. Tako će biti i ovog Badnjeg dana.

Kusturica za božićni broj Kurira kaže da mu je veoma važno što je njegova porodica na veliki praznik zajedno i da, u vreme „kada je sve deharmonizovano, makar taj trenutak bude obeležen harmonijom“.

– Ranije, dok je moj unuk bio mlađi, mnogo mi je bilo važno da on detinjstvo i odrastanje pamti po Božiću, posebno po toj božićnoj vatri na koju su naloženi badnjaci. Utoliko je to paljenje badnjaka važno. Važno mi je bilo da moj unuk bude tu, da gleda tu vatru, da ta vatra gori uvek, da se nikada ne gasi, da postaje deo jedne slike, jednog života – objašnjava Kusturica i dodaje:

Rokenrol i hrišćanstvo

– Na našoj planeti je sve više ljudi, a sve manje onih koji mogu da preuzmu bilo kakvu odgovornost na sebe. A civilizacija se oduvek drži na odgovornosti… Tvitovanje, Fejsbuk, pa to nikoga ni na šta ne obavezuje. Ovo je vreme kvantifikacije planete, a ne kvaliteta. Utoliko je religija važna, bazna, utoliko se religiji, njenim idejama sveta, bar ja tako mislim, uvek treba vraćati. Posebno hrišćanska civilizacija, bez koje ne bilo ni rokenrola ni filma, ni svega onoga što je dvadeseti vek izbacio zajedno sa lokomotivom. Rokenrol nije došao ni iz islama, ni iz budizma, on je stigao upravo kao jedna faza, doduše antihrišćanska, ali je došao iz hrišćanstva. Kao i mnoge druge dobre stvari.

Profesor ističe da je lepo i uzvišeno što su ciljevi hrišćanstva nasleđeni iz antičke Grčke.

– Zapravo, ta tri pojma mene najviše vezuju za božićne praznike. Intelektualno, ali i emocionalno. Posebno što ja već godinama postim i što obično spojim dva posta. Taj poluisposnički recept važan je ne samo zbog zdravlja nego i zbog ideje da si, kad ti se zbog dugog posta, odricanja, pomalo manta u glavi, bolje vezan za te više sfere – kaže slavni režiser za božićni broj Kurira.

Posle paljenja badnjaka Kusta i porodica će na posnu večeru, a ujutru će, kako već običaji nalažu, radosno, zajedno dočekati veliki praznik…

(Kurir)

KOMENTARI11 komentara

 1. Pastrovic says:

  Bas se nalupet'o, i ost'o ziv! Zasto pogrdno misli i govori o rodovjerstvu, pa k'o papagaj vice PAGANIZAM? Zasto su mu bizi "hriscani" od ostalih? Jel' ih voli radi svih onih jada koje nam hriscani zadadose 5 put samo u proslom vijeku?

  • Pastrovic says:

   I jos i ovo, pa necu vise: i Badnji dan kao i Bozic praznovali su Srbi hiljadama godina prije hriscsnstva. Necemo valjda da se i Vidovdana odreknemo, jer je VID paganski, pOganski BOG!?

  • srpska laz says:

   Ka svaka babetina,odusevio me Sidran skoro na Kolarcu coek lijeci od kusturica

 2. Miroslav says:

  Zemlja je zatvor i svi koji smo ovde tu smo da umremo. To nam je kazna. Onaj ko nas je stvorio iz nekog razloga nas je zamrzeo, optužio i osudio na smrt. Da ne bi tvorac bio kriv, nas je optužio tako da mi koji nemamo veze sa nikakvim greškama plaćamo cenu smrću. Bog samo gleda Jevreje a kaže da nije pristran. Sve ostale rase mrzi. Bog je Đavo, Đavo je Bog. Dva lica jedna kovanica. Isus je rekao da je Bog ovoga sveta Đavo tako da to ide u prilog svemu navedenog.

  • Pastrovic says:

   Tacno tako! No, moramo se drzati obicaja, vjere i tradicije, makar sve to bilo promasaj. Bez toga ne bismo bili Srbi!

 3. goran says:

  Srbi su pogazili svoju staru veru, primili su hriscanstvo o kojem nemaju pojma, postali su sluzincad Jevreja. Kusturica je sumnjiv do daske. Snimio je film u maniru najgore propagande (Podzemlje) gde je prikazao Srbe kao retardirane majmune koji zive van istorije. Sada se on preporucuje kao prosvetitelj Srpstva? Sama cinjenica da su mu svi mediji dostupni 24 sata dnevno, govori da imamo posla sa covekom koji obavlja neke mracne radnje.

 4. goran says:

  Ne dao bog da Kusturica u Srbiji ima vlast, pa taj bi ubijao ako neko u vreme posta pojede cevapce. To nije mentalitet umetnika, vec neostvarenog diktatora. A Srbi se takvom coveku klanjaju.

 5. električar says:

  Kapital, vera i neobrazovanost, tj. pogrešna obrazovanost, pa samim tim i glupost naroda, su suštinska sprega, tj. suština svih ratova i patnji ljudi u celokupnoj istoriji ljudskog roda. Nažalost, tako će i ostati sve dok na svetu ponovo ne ostanu da žive samo čiste životinje !

 6. goran says:

  Kusta to jedva čeka, pa da snimi film o majmunima kako igraju fudbal. Njegova imaginacija je kičerska egzotika. On je služinče Zapada koga su ovamo poslali da seje antimundijalne mantre kako to neko drugi ne bi radio, ISKRENIJE I BOLJE od njega. Medijski prostor je pokriven slugama režima i vladara iz senke. Zato se uvek recikliraju isti tipovi. Oni sve znaju i imaju mišljenje o svemu. Dosadno, neizdrživo. Kusta je samo jedan od kelnera.

 7. Paštrović says:

  Hristos se rodi - zaista se rodi (nekad, kad su Srbi bili Srbi izgovaralo se - VAISTINU se rodi)! ===== Ne znam za vas, ali kad god sam gledao Kustine fiomove uvijek sam ih gledao nekako "stisnuto", sa nekakvom knedlom u grlu. Ni priblizno osjecaju kad sam gledao film "Badnje vece" (ili tako nekako). Film o dva brata: jedan cetnik, drugi partizan. Sve ocekujem od Kuste film slicnih vrijednosti kao ruski filmovi "Vasilisa", "Sibirski berberin" i sl. Umjesto toga, sva Srbadija zivi cergarskim, prostackim, prepredenim, alkoholisano-nasmrkanim... i ko zna kakvim jos negativnim stilom zivota. Ne bih zelio da se radi ovoga nasi Cigani osjete uvrijedjenim. Uvrijedjen sam ja, Srbin!

 8. goran says:

  Kustin zadatak je i bio da u okviru filma propagira ono sto su o Srbima govorili njihovi najveci neprijatelji. Kusturica bi morao krivicno da odgovara za propagandu protiv Srba. Srbe je proglasio Ciganima i majmunima, a onda se vratio u Srbiju da ga ti isti "Cigani i majmuni" kite oredenjem i da mu se dive. Primer obostrane patologije koji tek valja analizirati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *