KUSTURICA: Putin zna za projekat Slovenskog univerziteta u Andrićgradu

KUSTURICA: Putin zna za projekat Slovenskog univerziteta u Andrićgradu

11 decembra 2013

Andricgrad_KusturicaProslvaljeni srpski reditelj i vođa muzičke grupe The No Smoking Orchestra Emir Kusturica u velikom intervjuu/razgovoru koji je dao za časopis „Gazproma”, otkrio je da su dva najvažnija projekta na kojima trenutno radi novi film „Ljubav i rat”, koji bi trebalo da bude završen sledeće godine, kao i projekat Mećavnik, drveni grad.

– Pretpostavljam da će se Drvengrad i dalje razvijati, kako bi postao pravi kulturni centar. Konačni cilj je da se na Mećavniku, na početku svake kalendarske sezone redovno održava festival i da se ovde, osim već postojećih filmskih i muzičkih manifestacija, izvode, takođe, pozorišne i plesne predstave. Na ovom projektu radimo zajedno sa NIS (Naftna Industrija Srbije) i „Gazpromnjeftom”. Nadam se da će sledeće godine festival na Mećavniku biti još zanimljiviji i veći – rekao je Kusturica.

Postoji mišljenje da danas Rusiji i Srbiji nedostaje nacionalna ideja, koja može da ujedini ljude, da pred njima otvori perspektive duhovnog razvoja. Šta treba da se dogodi kako bi se ta situacija promenila?

– Sve, od interneta do televizije, sve je to ideološki otrov, čije je delovanje usmereno na to da se kod čoveka uništi potreba idealizovanja života. Vera, duhovnost, ideali, nacionalna kultura i tradicija, sve se baca u blato, kako bi se svetu ubacio virus totalnog nihilizma. Fikcija postaje realnost. Holivudski film se pretvara u besmislene video igre, koje nemaju nikakvu vrednost za ljudski život. Istoriju sada piše televizija, dozvoljavajući sebi slobodno tumačenje dešavanja u svetu, događaje u interesu političkih i ekonomskih grupa, pritom potpuno zaboravljajući na humanost. Postindustrijski, posttehnološki čovek izgubio je ideale. To se, između ostalog, tiče i Rusije i Srbije. Sav taj ideološki otrov teško je izbaciti iz ljudskog organizama. Smatram, da je bez snažnog potresa svetskih razmera to prosto nemoguće uraditi. Ne treba očekivati da će se taj problem rešiti sam od sebe, ali Srbi i Rusi se suviše mirno ponašaju.

Pre nekoliko godina ste se susreli sa ruskim predsednikom. Radilo se o nekom projektu, ali tada niste želeli da otvorite karte. Da li možete to sada da uradite?

– Taj projekat je predviđao otvaranje Slovenskog univerziteta u Andrićgradu. Tamo postoji mesto, gde bi se taj univerzitet mogao izgraditi. Međutim, za sada se ništa ne dešava, mada aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ima informaciju o ovom projektu. Andrićgrad je pokušaj da se utiče na duhovni preporod savremenog čoveka u ovom delu Balkana. Naravno, to će biti teško. To je utopija, mada mnogo slatka. Ali, uvek se nadam najboljem. Andrićgrad može da postane ono, što nam odavno treba: teritorija slovenskog i ruskog uticaja na Balkanu i Evropi.

Koji je vaš stav prema dolasku na Balkan ruskih kompanija kao što je, recimo, „Gazpromnjeft”?

– Veoma me raduje što su kod nas došle ruske kompanije, jer se verovatnoća novog bombardovanja polako svodi na nulu. A naša duhovna veza – između Rusa i Srba ona je očigledna – konačno počinje da se materijalizuje. Uzgred, to je veoma zanimljivo i sa istorijskog gledišta, jer nikada Rusija nije bila toliko prisutna na svetskom i evropskom tržištu, kao danas. A to je veoma bitno i za nas. Međutim, problem je u tome što se mi nalazimo isuviše daleko jedni od drugih i zasad praktično nema zajedničkih projekata i zajednički realizovanih ideja. A možda je najgore to što mi bez ikakvog reda upijamo evropski i američki uticaj, pri čemu ne samo ono što je dobro, već i ono, što je jednostavno užasno – istakao je Emir Kusturica u intervjuu za časopis „Gazproma”.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *