КУСТУРИЦА: Србима није преостало ништа друго него да подигну барикаде

КУСТУРИЦА: Србима није преостало ништа друго него да подигну барикаде

28 децембра 2022

Срби који су поставили барикаде на северу Косова бране своју егзистенцију и свако ко има осећај пристојности то треба да подржи, рекао је награђивани редитељ Емир Кустурица.

„Ко има и трунке саосећања не може да одустане од људи који постављају барикаде да бране своје право на постојање“, рекао је Кустурица за београдске „Новости“.„Да сам могао да им се придружим, придружио бих им се. Међутим, пошто ми је забрањен улазак на Косово, могу да стојим уз њих само својим речима и делима.“

Такође је напоменуо да на тако драстичан корак народ није навела удобност или бахатост, већ „велика невоља“ у којој су се нашли.

Кустурица (68) је коментарисао је одлуку власти етничких Албанаца у Приштини да забране улазак у покрајину патријарху Порфирију, усред текућег сукоба са локалним Србима.

Становници неколико општина на северу Косова поставили су барикаде раније овог месеца, протестујући због хапшења српског полицајца и великог присуства полиције етничких Албанаца у њиховим заједницама. Приштина захтева уклањање барикада, зарад „слободног кретања свих грађана” и инсистира да њен налог мора важити свуда у покрајини.

НАТО је бомбардовао Србију 1999. и предао контролу над Косовом албанским сепаратистима, који су прогласили независност 2008. и од тада траже признање од Београда. Србија је то одбила, упркос интензивном притиску САД и ЕУ.

Власти етничких Албанаца тврде да Русија стоји иза недавних немира, што је Србија назвала „опаком лажи“.

Председник Србије Александар Вучић званично је затражио повратак до 1.000 српских војника и полицајаца на Косово, како је предвиђено Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, којом се такође одобрава присуство НАТО-а у покрајини. Рекао је да су му западни лидери приватно рекли да не намеравају да испоштују резолуцију или његов захтев.

Кустурица је реномирани филмски редитељ, глумац, писац и музичар, који живи у западној Србији, у традиционалном селу Дрвенград које је подигао као сценографију 2004. године. Добитник је више награда на филмским фестивалима у Кану, Венецији и Берлину, а од Русије је добио Орден пријатељства 2016. године.

(Восток/RT)

KOMENTARI3 коментара

 1. michael pan says:

  Gospodine Kusturica, sta ti pricas pored vrhovnog komandanta koji zna sve i radi 24 sata i generala Mojsijovica koji je zavrsio vecernju skolu u USA.

 2. persida says:

  Majstor opstih mesta koji je Srbe u svojim filmovima slikao kao Cigane i majmune. Najveca prevara i najlazniji nacionalista.

  • Cp6a says:

   Клепетало једно, да сте му ти и слични барем црно испод нокта, ја бих вам се поклонио.Цигане је приказао, на задовољство читавог света, као Цигане, који све време причају цигански. Откуд да су Срби? А што нису тзв. Бошњаци или Македонци? Дом за вешање је сниман у Македонији, у време кад Кустурица још није јавно говорио о свом идентитету. Цигани живе на маргинама свих европских друштава и дебилно је тврдити како Француз, Белгијанац или Шпанац не зна ко је Циганин, ко је Ђанго Ренарт, или ко су Џипси Кингс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u