КУСТУРИЦА: Србима није преостало ништа друго него да подигну барикаде

KUSTURICA: Srbima nije preostalo ništa drugo nego da podignu barikade

28 decembra 2022

Srbi koji su postavili barikade na severu Kosova brane svoju egzistenciju i svako ko ima osećaj pristojnosti to treba da podrži, rekao je nagrađivani reditelj Emir Kusturica.

„Ko ima i trunke saosećanja ne može da odustane od ljudi koji postavljaju barikade da brane svoje pravo na postojanje“, rekao je Kusturica za beogradske „Novosti“.„Da sam mogao da im se pridružim, pridružio bih im se. Međutim, pošto mi je zabranjen ulazak na Kosovo, mogu da stojim uz njih samo svojim rečima i delima.“

Takođe je napomenuo da na tako drastičan korak narod nije navela udobnost ili bahatost, već „velika nevolja“ u kojoj su se našli.

Kusturica (68) je komentarisao je odluku vlasti etničkih Albanaca u Prištini da zabrane ulazak u pokrajinu patrijarhu Porfiriju, usred tekućeg sukoba sa lokalnim Srbima.

Stanovnici nekoliko opština na severu Kosova postavili su barikade ranije ovog meseca, protestujući zbog hapšenja srpskog policajca i velikog prisustva policije etničkih Albanaca u njihovim zajednicama. Priština zahteva uklanjanje barikada, zarad „slobodnog kretanja svih građana” i insistira da njen nalog mora važiti svuda u pokrajini.

NATO je bombardovao Srbiju 1999. i predao kontrolu nad Kosovom albanskim separatistima, koji su proglasili nezavisnost 2008. i od tada traže priznanje od Beograda. Srbija je to odbila, uprkos intenzivnom pritisku SAD i EU.

Vlasti etničkih Albanaca tvrde da Rusija stoji iza nedavnih nemira, što je Srbija nazvala „opakom laži“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvanično je zatražio povratak do 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo, kako je predviđeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, kojom se takođe odobrava prisustvo NATO-a u pokrajini. Rekao je da su mu zapadni lideri privatno rekli da ne nameravaju da ispoštuju rezoluciju ili njegov zahtev.

Kusturica je renomirani filmski reditelj, glumac, pisac i muzičar, koji živi u zapadnoj Srbiji, u tradicionalnom selu Drvengrad koje je podigao kao scenografiju 2004. godine. Dobitnik je više nagrada na filmskim festivalima u Kanu, Veneciji i Berlinu, a od Rusije je dobio Orden prijateljstva 2016. godine.

(Vostok/RT)

KOMENTARI3 komentara

 1. michael pan says:

  Gospodine Kusturica, sta ti pricas pored vrhovnog komandanta koji zna sve i radi 24 sata i generala Mojsijovica koji je zavrsio vecernju skolu u USA.

 2. persida says:

  Majstor opstih mesta koji je Srbe u svojim filmovima slikao kao Cigane i majmune. Najveca prevara i najlazniji nacionalista.

  • Cp6a says:

   Klepetalo jedno, da ste mu ti i slični barem crno ispod nokta, ja bih vam se poklonio.Cigane je prikazao, na zadovoljstvo čitavog sveta, kao Cigane, koji sve vreme pričaju ciganski. Otkud da su Srbi? A što nisu tzv. Bošnjaci ili Makedonci? Dom za vešanje je sniman u Makedoniji, u vreme kad Kusturica još nije javno govorio o svom identitetu. Cigani žive na marginama svih evropskih društava i debilno je tvrditi kako Francuz, Belgijanac ili Španac ne zna ko je Ciganin, ko je Đango Renart, ili ko su Džipsi Kings.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *