КУСТУРИЦА: Све што сам рекао за Енглезе је истина!

KUSTURICA: Sve što sam rekao za Engleze je istina!

20 oktobra 2015

kusturicaemir-3343Povodom izjave Zorana Panovića o tome kako je Vučić „morao da zna” šta će u svom jučerašnjem govoru na svečanosti Srpske napredne stranke poručiti Emir Kusturica, proslavljeni režiser je ekskluzivno za „Politiku” rekao:

„Kao da kod nas još traju navike iz vremena Centralnog komiteta SK, jer oni koji tako tumače stvarnost su očigledno još pod jakim utiskom prošlih vremena. Naravno da nije bilo nikakvog dogovora između mene i Aleksandra Vučića oko onoga što ću ja da kažem. Mislim da je sve što sam rekao, uostalom, prethodno već rečeno i napisano.

Moj dolazak na svečanost u Sava Centru bio je pre svega potreba da se zahvalim Vučiću na doprinosu Andrićevom Institutu i posebno Andrić Gradu, kao i Mokroj Gori. Sve što sam napisao i rekao su moja duboka lična uverenja. Naravno da Aleksandar Vučić nije imao pojma o tome šta ja nameravam da kažem. Zanimljivo je da je britanski ambasador burno reagovao na jednu istinu, potisnutu već duže vreme, ali ipak golu istinu.”

Na jučerašnjoj svečanosti u Centru Sava povodom obeležavanja sedam godina SNS-a ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif napustio je salu dok je za govornicom bio režiser Emir Kusturica.

Britanski ambasador napustio je salu u trenutku kada je Kusturica rekao da nije „slučajno to što nam je baš Britanac doneo vest da ulazak u EU znači priznavanje Kosova”.

U Dnevniku RST-a, Zoran Panović, glavni urednik „Danasa” Zoran Panović komentarišući zbivanja na proslvai naprednjaka rekao je da to „ Vučićeva predstava jer je morao da zna šta će u svom govoru poručiti režiser Emir Kusturica”.

Potom se oglasila i Srpska napredna stranka koja je u saopštenju navela da su „optužbe RTS-a i njihovog analitičara Zorana Panovića da je predsednik Srpske napredne stranke i predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, režirao predstavu i politički napad na ambasadora Velike Britanije u Beogradu, Denisa Kifa, skandalozne”.

„Srpska napredna stranka ukazuje javnosti na činjenicu da Aleksandar Vučić nikada nije, niti će ikada kontrolisati govore svojih prijatelja, saradnika i gostiju, a režije i predstave uvek ćemo ostaviti RTS-u i raznim Panovićima”, navedeno je u saopštenju Službe za informisanje SNS.
Aleksandar Vučić, premijer Srvije i predsednik SNS, u govoru posle obraćanja Emira Kusturice je rekao:

„Dame i gospodo, dragi prijatelji, a svi koji su ovde sa nama naši su
prijatelji. I mislim da smo uspeli da pokažemo da smo u stanju da okupimo ljude iz celog sveta, koji ne moraju da nas podržavaju, ali koji žele, mogu i hoće da nas čuju. Zato vas molim da jednom velikim aplauzom pozdravite sve naše prijatelje iz sveta, sve ambasadore koji su ovde, da se moj prijatelj Kusturica ne naljuti, i Denisa Kifa, i gospodina Čepurina, i da pokažemo daje to put koji ćemo da gradimo i pravimo i u budućnosti.„

Panović: Gospodo naprednjaci jako ste tendenciozni

„Politika” od Zorana Panovića glavnog urednika „Danasa” dobila reagovanje na kontroverzu izazvanu njegovim gostovanjem na RTS-u u subotu veče. Objavljujemo deo tog tog teksta koji će se pojaviti u “Danasu” u ponedeljak.

„Gospodo naprednjaci, jako ste tendenciozni i manipulativni. Zaista se, možda i naivno, duboko nadam da ton i stil saopštenja nisu Vučićevi već da je neko preterao u revnosnom izvršenju naređenja predsednika stranke. Vaše saopštenje je, a ne ono što sam ja rekao na RTS, skandalozno… Vi u mojim rečima paranoično tražite insinuacije. I na kraju ispade da sam ja rekao da je „Vučić režirao predstavu i politički napad na ambasadora Velike Britanije”.
To znači da sam ja rekao i mislio da su se Vučić i Kusturica unapred dogovorili, i da je obraćanje Kusturice deo nekakve režije. Maltene kao što vi, u vašim konstrukcijama, mislite da smo se RTS i ja dogovorili.

Voditelj „Dnevnika” me je na kraju gostovanja pitao da prokomentarišem izlazak britanskog ambasadora iz sale nakon što je tu zemlju kritikovao Kusturica. Ja sam odgovorio da je sve to jedna velika predstava (misleći na celu Skupštinu), kao što sam i rekao da je Vučić verovatno znao šta Kusturica misli i šta će reći čim ga je zvao na Skupštinu.

tavovi gospodina Kusturice su opštepoznati i legitimni. Znajući njegov temperament, sumnjam da bi on propustio ovakvu tribinu da nešto kaže u svom stilu. Ne verujem da je Vučić mislio da će Kusturica da pozove na nastavak evropskog puta Srbije i neophodnost što čvršćeg povezivanja Srbije sa evroatlantskim strukturama. Kad sam rekao „predstava”, ne mislim, bukvalni naprednjaci, na predstavu kako se režira u pozorištu. Pa čak i u pozorištu ima improvizacija.
Pitajte Kokana. Na vašoj Skupštini ih je bilo malo previše, na momente to je ličilo na protokolarni skandal, ali to nisam rekao na RTS.”

NUNS: Nedopustiv pritisak SNS na javni servis

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da Srpska napredna stranka (SNS), saopštenjem povodom gostovanja Zorana Panovića, glavnog i odgovornog urednika „Danasa” u Drugom dnevniku RTS-a, vrši otvoren pritisak na uređivačku politiku javnog servisa.
Glavni urednik lista „Danas” Zoran Panović rekao je sinoć u Dnevniku RTS, komentarišući proslavu povodom sedam godina rada SNS, da je to „Vučićeva predstava”, jer je „morao da zna” šta će u svom govoru poručiti režiser Emir Kusturica.

Kusturica je, obraćajući se okupljenima u beogradskom Centru „Sava”, rekao da nije „slučajno to što nam je baš Britanac doneo vest da ulazak u EU znači priznavanje Kosova”.
NUNS je u svom saopštenju upozorio SNS da je obaveza novinara da sagovorniku postavi pitanja o najvažnijim društvenim temama, a da je suština postojanja javnog servisa, i medija uopšte, stvaranje mogućnosti da se čuju različita mišljenja.  „Vrednosnim izjednačavanjem stava sagovornika i pitanja voditelja Dnevnika, uz generalnu kvalifikaciju da su to ‘opužbe RTS-a’, Srpska napredna stranka pokazuje da ne shvata koncept javnog servisa koji mora biti otvoren za svaku vrstu društvenog dijaloga”, istakao je NUNS.

Srpska napredna stranka reagovala je sinoć saopštenjem u kojem je navela kako smatra da su optužbe RTS-a i Zorana Panovića da je predsednik SNS-a i predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, režirao predstavu i politički napad na ambasadora Velike Britanije u Beogradu, Denisa Kifa – skandalozne. „Srpska napredna stranka ukazuje javnosti na činjenicu da Aleksandar Vučić nikada nije, niti će ikada kontrolisati govore svojih prijatelja, saradnika i gostiju, a režije i predstave uvek ćemo ostaviti RTS-u i raznim Panovićima”, navodi se u saopštenju Službe za informisanje SNS, koje prenosi Tanjug.

NUNS je takođe izrazio veliku zabrinutost „zbog ovakvih reakcija SNS i ignorisanja osnovnih postavki slobode javnog izražavanja kao osnova demokratije u svakom društvu”, napominjući da je SNS najuticanija stranka u Srbiji i njen stav prema medijskim slobodama je veoma značajan za ukupnu atmosferu na medijskoj sceni.

Pokret socijalista: Nećemo dozvoliti da se jedino Vučić kritikuje

Pokret socijalista danas je, povodom reagovanja NUNS-a, saopštio da neće dozvoliti da u Srbiji jedina osoba koju je bez ikakvih posledica moguće kritikovati, napadati, optuživati i klevetati, bude premijer Aleksandar Vučić.

„Čim se kritike upute na račun nekog drugog, odmah neka ‘nezavisna’ udruženja skoče sa pričom o cenzuri, političkim pritiscima, autokratiji”, navodi se u saopštenju, koje prenosi Tanjug.

Pokret socijalista ocenjuje da je „sramotno” što se NUNS, kao udruženje koje bi trebalo da bude krajnje profesionalno i nepristrasno, „poslednjih nedelja stavlja na stranu svih onih koji pokušavaju da svojim lažima izazovu političke tenzije u Srbiji i naruše ugled premijera”.

NUNS je ranije danas ocenio da SNS, saopštenjem povodom gostovanja Zorana Panovića, glavnog i odgovornog urednika „Danasa” u Drugom dnevniku RTS-a, vrši otvoren pritisak na uređivačku politiku javnog servisa. Panović je, komentarišući proslavu sedam godina SNS, rekao da je to „Vučićeva predstava”, jer je on „morao da zna” šta će u svom govoru poručiti režiser Emir Kusturica.

„Mi znamo na primeru našeg predsednika Aleksandra Vulina, kako NUNS ćuti kada se vodi prljava kampanja i kada se šire laži. Zato, pozivamo NUNS da se pozabavim etikom u novinarstvu i da prestane da deli medije na one koje treba štiti i one koje treba napadati, kao i da prestane da deli učesnike u javnom životu koji na one koji moraju biti bezuslovno zaštićeni i bespogovirno slušani i one o kojima je dozvoljeno izreći i napisati, svaku laž i uvredu. Naravno, uvek bez posledica”, dodaje se u saopštenju Pokreta socijalista.

(Politika)

KOMENTARI15 komentara

 1. otac Satarije says:

  Ma ko yebe prokletog engleza

 2. Apis says:

  E DA SI MU JBO MATER I CELU BRITANIJU ZAJEDNO SA KLEMPAVOM KRALJICOM OBRADOVAO BI SRBE SIROM SVETA. TO JE LEGLO MONSTRUOZNIH UBICA, SILOVATELJA I PEDOFILA.

 3. Stepa says:

  Gospodine Kusturica, hvala vam puno za hrabrost da to kazete. Jer za amerikance, engleze i ostale njihove sluge vazi ona prica i "Carevog novog odela", niko ne sme da kaze da je car go, odnosno da su pomenuta "gospoda" kriva za vecinu zla koje nas je snaslo poslednjih decenija a posebno za neoprostivo koriscenje uranijumske municije.

 4. nesa says:

  tako se to radi. kad nekom kazeš da je budala samo se budala uvredi, Pozdravljam govor Kusturice.E tako se to radi kratko ali ..bitačno..

 5. Vuk Samotnjak says:

  Nisam znao da je Kusturica uz picoustog! Mislio sam da je nezavisni intelektualac, ali sam se, izgleda prevario. Oni su, ipak, iz isto prekodrinskog miljea. Za sta to ima da zahvali picoustom? Gde su zahvalnice za one koji su ga doveli i ustlicili u Srbiju i dali mu odresene u odresene ruke prirodni resurs Mokra Gora. U prvom redu mislim na milosevica, potom na jedinog rodoljuba i srpskog patriote u redovima politicara, jos o vremena vojvode Misica, Vojislava Kostunice. Od sada manje postovanja za rezisera.

 6. deda mraz says:

  Kusto Srbine bolujes od iste bolesti kao i mi svi,prvo smo mislili da se Milosevic bori za Srpstvo,pa smo mislili da se ovi posle 5 oktobra bore za Srbiju i demokratiju, e sada velika vecina misli da je ovaj Svapski konjusar Vucic spas za Srbiju i ti opet nasedas na njihovu propagandu kao i mi svi.I nije mi jasno otkud ti na ovome skupu i trebao si i Nemce da prozoves jer i oni ne zaostaju za ovima sto si ih prozvao.

  • Lune says:

   Hm,hmm.."omrazeni" Mao Cedung je rakao "revolucionar pliva kroz narod kao riba kroz vodu"..a Emir od Serbije, pliva kroz tzv krunski savet i Republiku Srbiju.."van mesta rodjenja".Biva ba,kao novi Petar Mkonjic..

 7. Za Srbiju says:

  Opšti kupleraj. Kusturica bacio mamac, a somovi se upecali. Prvo je ambasador shvatio da nismo svi amputiranog mozga i da će engleski budžet morati da izdvoji još neki milion za pranje mozga u Srbiji. A onda su udruženje novinara i razni urednici RTS pokazali da piju vodu sa istog zapadnog izvora. Kusta ih zaje*o jer je izgovorio ZABRANJENU ISTINU na glavnoj televiziji, pa traže krivicu kod šizofrenog premijera, da im gazde ne ukinu apanažu. Ovo je pravi rijeliti.

 8. prerovac says:

  Al tirjanstvu stati nogom zavrat dovesti ga k poznaniju prava To je qudska DUŽNOST NAJSVETIJA.

 9. Veselin says:

  Ako je Engleska u OUN trazila da su u Srebrenici SRBi izazvali genocid, nije čudo da traži priznavanje Kosova. 1 Svetski rat, 2 Svetski rat i početak 3 Svetskog rata 1991.godine u SFRJ je organizovao zapad na vrhu sa Engleskom. Zato Engleska zeli da postignute rezultate zapada na Balkanu(Helmu)hoce da potvrdi. Priznanjem Kosova bi se prekinula Crvena linija koju je dala OUN Rezolucijom 1244. Ratni cilj u ratu sa NATO 1999.godine SRJ je dala vojsci:"Ako KosMet izgubimo u ratu ima šanse neka generacija u budućnosti da ga vrati, a ako ga damo potpisom na zelenom stolu onda je on za svagda izgubljen." Kad je voditeljka na RTS-u pitala Episkopa KosMeta Artemija za koliko godina može da se vrati KosMet on je rekao da može to biti i 500 godina. Zato niko iz SRBije ne sme da prizna Kosovo.

 10. role zarolaj says:

  kusturica,kao i svaki dahija,naplacuje drumarini na mokroj gori..ja je platio nisam do sada i sve dok sam u ovu pamet necu..za vas ne znam

 11. zdravko dudic says:

  bravo kusto. treba govoriti narodnim jezikom a ne politickim, sa ulaganjem strogih nota, sto je bukvalno prevedeno na nas lepi srbski jezik "ulaganje strogih politickih nota je samo sviranje kurcu", moj aforizam

 12. Lune says:

  Hm,hmm.. a, koji CK, je po navici, ukinuo generalsku penziju,prvoborcu,naucniku,narodnom heroju,generalu,akademiku...Gojku Nikolisu..sa kojim obrazlozenjem..?

 13. Mlax says:

  ,,Kada bih mogli se spustiti na dno najdubljeg okeana I videti kako se dve ribe svadjaju znali bi da je Englez u blizini,,. MAHATMA GANDI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *