KUSTURICA: Sve što se dešava u Ukrajini, sve se to po istom scenariju dogodilo u Jugoslaviji

KUSTURICA: Sve što se dešava u Ukrajini, sve se to po istom scenariju dogodilo u Jugoslaviji

9 avgusta 2014

emir kusturica 1723s3Poznati srpski režiser Emir Kusturica ocenio je da se današnji događaji u Ukrajini uklapaju u koncept „jugoslovenskog scenarija“, koji su razradile vlasti SAD.

„To je samo nastavak iste priče koju je doživela Jugoslavija“, rekao je Kusturica u Andrićgradu za „Rusiju danas“.

Kusturica je naveo da su, kada se Jugoslavija raspadala, svi govorili da je Milošević kriv za taj raspad, ali su zaboravili da je američki predsednik Džordž Buš još 1991. godine rekao da će Amerika da pravi diplomatske odnose samo sa onim državama koje se otcepe od Jugoslavije.

„A, onda smo četiri godine slušali propagandu kako je kriv Milošević“, rekao je Kusturica tokom održavanja Međunarodnog festivala omladinskog kratkometražnog filma „12 duhovnih veza“, koji su organizovali on i Omladinski projekat „Mreža“ iz Rusije.

Kusturici su učesnici festivala postavljali i pitanja lingvističkog karaktera, pošto je režiser uveo novi termin za nauku – „politički jezik“, kada se govori o „bosanskom“, navodeći da on „govori i piše srpski“, prenosi RIA „Novosti“.

Komentarišući Holivud kao fabriku proizvodnje „američkog sna“, Kusturica je na pitanje učesnika festivala da li je spreman da stane na čelo procesa snimanja „propagandnog slovenskog filma“ rekao da nije spreman i da „više voli da bude Robinzon“, a osim toga je već dva svoja kulturna centra izgradio.

„Ali bih znao da napravim utopijsku sliku sveta. Holivud je bio centar svetskog idealizma 40-tih i 50-tih godina prošlog veka. Taj idealizam je danas nestao. Sada su holivudski filmovi potpuno besmisleni“, rekao je Kusturica.

On je dodao da i u Rusiji ponekad imitiraju Holivud, a kada dođe u Moskvu, svaki put gleda bilborde i užasne i najgore filmove.

„Ali, postoje zakon i snaga tržišta i pred njim padaju svi idealizmi. Moj odgovor je Andrićgrad u Republici Srpskoj i Drvengrad u Srbiji. To su primeri moje sopstvene utopije. Propaganda pokušava da zahvati sve države u svetu, a čovek mora da radi ono što može“, dodao je Kusturica.

U konkurenciji više od 200 dokumentarnih filmova iz Rusije, Ukrajine, Belorusije i Srbije, za kreativne rediteljske rukopise nagrađeno je 12 autora nominovanih u kategorijama Velikodušnost, Istorija, Vaskrs, Pobjeda, Otadžbina, Porodica, Milost, Ruski jezik, Narod, Država i Literatura i Putin.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dr Nedis says:

    Znali smo mi srca ranjenoga, da će doći do ovoga! Bravo, Kudsta!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *