КУСТУРИЦА: Волим Русију, јер осећам да у мојим венама тече иста крв

KUSTURICA: Volim Rusiju, jer osećam da u mojim venama teče ista krv

26 januara 2016

Emir-Kusturica-foto-Milos-Cvetkovic 78Režiser Emir Kusturica je dao intervju za ruske medije u kojem je pričao o ruskim filmovima, piscu Fjodoru Dostojevskom, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu…

„Ubeđen sam da ruski film ne treba da bude pod uticajem Holivuda. Ruske rakete nisu kao američke, pa ni filmovi ne mogu da budu isti. Kada dolazim u Moskvu, nerviraju me bilbordi koji pokazuju da ruski film pokušava da zauzme mesto u klasifikaciji od komercijalnih filmova do autorskog filma. Rusija ima suviše mnogo literarne tradicije da bismo mogli da poverujemo da su teme i sadržaj iscrpljeni i da moraju da imitiraju zapadne modele. Rusija ima vrlo dobre stvaraoce na kojima počiva ruski film, oni su svoji, originalni. Na svetu ne postoji zemlja u kojoj ima više pisaca, pesnika, slikara, i nema potrebe da Rusija svoje filmove snima po holivudskom receptu”, smatra Kusturica.

Na pitanje da li je tačno da je hteo da snimi film o Dostojevskom, Kusturica je odgovorio da je to jedna od njegovih ideja.

„Imao sam ideju da snimim film o Dostojevskom. Imam milion ideja i to je moj najveći problem. Obavezno do kraja života treba da snimim ruski film na ruskom jeziku. Volim Rusiju, jer osećam da u mojim venama teče ista krv”, objasnio je jedan od najboljih savremenih reditelja.

Kusturica je takođe pričao i o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

„Putin je neverovatan čovek, čovek koji se kreće kao tigar. Rusi treba da budu zahvalni što on postoji, jer je Rusija sa svojom centrifugalnom silom mogla da se nađe u situaciji u kojoj je bila pre i za vreme Prvog svetskog rata. Rusija je u dobrim rukama, mislim da je Amerika prema njoj neprijateljski nastrojena i da se radi o istinskom sukobu. To je za njega izazov: da stvori evropsku Rusiju na evroazijskom kontinentu u uslovima kada mu sadašnja, a možda i buduća, američka vlast podmeće klipove u točkove. On je pametan čovek i pronaći će rešenje.”

(Blic, Iskra)

KOMENTARI6 komentara

 1. Pitagora says:

  Majčica naša je blizak rođak. Uglavnom pomogne, pa i kad ne može - sigurno nam neće pucati u leđa, niti bombardovati.

 2. MERI says:

  Svaka čast Emire, jedino si nam ti ostao kao dobar primer slobodnog čoveka. Mi smo zasad prihvatili jedino da smo dobro roblje.

 3. rEmA says:

  Isti osećaj imamo Nemanja. A pitao bih baju jel i on ima taj osećaj?

 4. miroslav says:

  Pikira on da tamo snimi film za jeftine pare,jer je rublja jako pala u odnosu na dolar.Pa zuri..Nekako mi naprasno zavoleo Rusiju?

 5. maxa says:

  ali volis i vucica gnjido!

 6. milutin popovic says:

  ŠTA GOD DA KAŽE kUSTURICA, MERE SE NJEGOVA DELA , A NE NJEGOVE IZJAVE.čOVEK JE ONO ŠTO STVORI A ON JE STVORIO VIŠE OD MNOGIH FILMADŽIJA U jUGOSLAVIJI I SRBIJI. VOLI RUSIJU I VOLI DA TAMO SNIMI FILM..ŠTA TU IMA ŠTO DRUGI U CELOM SVETU NE RADE?!MISLIM DA BI NJEGOV FILM SA RUSKIM GLUMCIMA JOŠ KAKO OBOGATIO SLAVNU RUSKU KINEMATOGRAFIJU (pomenimo samo ‚‚Krstaricu Potjemkin KOJI SE SMATRA NAjboljim delom filmskie umetnosti SVIH VREMENA)A KO BI IKO MENE PITAO ŠTA BI VOLEO DA SNIMI TAMO, TO BI BIO ISTORIJSKI FILM O SRBINU-GROFU VLADISLAVIČU) KOJI JE ZAOKRUŽIO JUŽNO SIBIRSKE GRANICE RUSIJE I KINE.NJEGA SLAVE I DAN DANAS RUSI A SRBI O TOME VEOMA MALO ZNAJU.ZATO KUSTO HVALI RUSIJU I SNIMAJ TAMO FILMOVE PA ĆE I ONI HVALITI TEBE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *