Kusturici ne daju oružje i vojnike

Kusturici ne daju oružje i vojnike

14 avgusta 2013

KusturicaPredsedništvo Bosne i Hercegovine naložilo je načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalmajoru Anti Jeleču, da suspenduje odluku Ministarstva odbrane BiH o izdavanju opreme i naoružanja sa pripadajućim vojnicima za potrebe snimanja filma Emira Kusturice čiji je radni naziv „Na mlečnom putu“.

To je za sarajevski portal Klix.ba potvrdio Damir Bećirović, savetnik za unutrašnju politiku i odnose s medijima u Kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića.

Kao potpisnici sporne odluke u ime Ministarstva spominju se imena ministra Zekerijaha Osmića i njegovog zamjenika Mirka Okolića, ali je zapravo nejasno ko je potpisao ovu odluku, jer je, kako piše sarajevsko Oslobođenje, potpis nečitak.

„Ne zna se ko je od njih dvojice potpisao odluku, ali ju je Predsedništvo BiH suspendovalo, odnosno dalo takav nalog generalu Jeleču, zbog toga što o svemu nije konsultovano i nije se izjasnilo Predsedništvo BiH, čime je prekršena uobičajena procedura u ovakvim slučajevima“, rekao je Bećirović.

Prema pisanju sarajevskog Oslobođenja, odluka Ministarstva odbrane BiH je donesena na traženje firme pod nazivom „Mlečni put d.o.o.“ Trebinje.

List piše da su prema toj odluci OS BiH od 10. do 14. avgusta ekipi filma trebale da ustupe kamione za prevoz opreme.

Međutim, Bećirović ističe da nijedan kamion OS BiH, ipak, nisu ustupile.

„Prema spornoj odluci, OS BiH je trebalo da ustupi jedan kamion od 10. do 14. avgusta, ali taj kamion nije dat nikome na korištenje. Međutim, ista odluka je podrazumevala da OS BiH ekipi filma od 25. septembra do 30. novembra na raspolaganje stave opremu i naoružanje sa pripadajućim vojnicima, što se svugde u svetu itekako dobro plaća. Nalogom Predsedništva je sve to suspendovano i obustavljeno“, rekao je Bećirović.

On je dodao da će se Predsedništvo izjasniti o ovakvom eventualnom zahtevu ukoliko on prema utvrđenim procedurama bude dostavljen Predsedništvu BiH.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *