Kusturici uručeno priznanje “Zlatni ključ”

Kusturici uručeno priznanje “Zlatni ključ”

12 januara 2014

Kusturica_unutraProslavljeni reditelj Emir Kusturica i Andrićgrad dobitnici su ovogodišnjeg “Zlatog ključa” koji mu je uručio direktor novosadske kompanije “Media ivent” Vlado Markanović.

Markanović je ovo priznanje, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića iz Beograda, Kusturici uručio u ime Saveta evropskih gradova i regije iz Ulma.

Kusturica je tim povodom sinoć izjavio da su neimari u Andrićgradu za tri godine uspeli da podignu građevine za čiju gradnju bi nekome trebalo stotinu godina.

„Renesansa je Evropi donela monumentalne građevine, a mi smo ovde, u njenom „zakasnelom“ obliku gradili naselje sa gradskim jezgrom koje neće biti podložno rušenju ni od kakvih, pa ni ratnih sila“, rekao je Kusturica.

On je objasnio da je pitanje ljudskog duha i njegovog formalizovanja u arhitekturi veoma značajno, navodeći primer zgrade Vlade Republike Srpske kojim se, kako je rekao, potvrđuje formalna država, preneli su banjalučki mediji.

Kusturica je ponovio da je izgradnja Andrićgrada značajna, ne samo za regionalnu, nego i evropsku i svetsku kulturnu baštinu.
„U Andrićgrad su uložena značajna materijalna sredstva i trud i drago nam je da je to neko prepoznao“, naveo je Kusturica.

Markanović je objasno da je predlog da Andrićgrad i Kusturica dobiju ovo značajno priznanje dao Novosadski univerzitet, a predsednik Saveta evropskih gradova i regija Peter Lenger ovu ideju prihvatio je s oduševljenjem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *