КУВА СЕ НА АРКТИКУ: Руси шаљу суперосоничне бомбардере

KUVA SE NA ARKTIKU: Rusi šalju superosonične bombardere

18 maja 2018

Ruska vojska planira da u ovoj godini na Arktik pošalje supersonične bombardere Tu-160, kako bi zaštitila svoje interese.

Istraživački centar Kongresa SAD nedavno je upozorio, podseća Sputnjik, da bi arktički region mogao da se pretvori u novu zonu vojne napetosti i konkurencije, zbog pogoršanja odnosa Vašingtona i Moskve. U dokumentu, u koji je RT imao uvid, izražena je zabrinutost zbog jačanja pozicije Rusije na Arktiku.Prema najnovojim izveštajima, Rusija će pojačati odbranu Arktičkog regiona uz pomoć supersoničnih nosača raketa Tu-160, izjavio je komandant avijacije dalekog dometa vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergej Kobilaš.

– Ove godine planiramo i da letimo nad Anadirom – najistočnijem gradu u Rusiji. Arktik za nas ima strateški značaj, upravo iz tog razloga formiramo nove avio-baze i aerodrome koji bi nam omogućili da osiguravamo bezbednost zemlje i akvatorija – rekao je on.

Međutim, slične namere ima i Amerika. Izveštaj američkog Kongresa navodi da SAD ima potrebu da proširi prisustvo američkih Oružanih snaga radi „zaštite interesa u regionu“ – što bi konkretno značilo da Pentagon namerava da narednih godina poveća broj vojnika koji su obučeni u arktičkim uslovima.

U dokumentu se dodaje i da Arktik, zbog ubrzanog otapanja leda u regionu, postaje sve značajniji za Pentagon, jer to „otvara velike mogućnosti za američku flotu“. Sada na Arktiku SAD uglavnom koriste podmornice zbog gustog ledenog pokrivača, a zbog otapanja bi bilo omogućeno i korišćenje površinskih brodova, uključujući i onih za prebacivanje vojske.

Autori dokumenta ukazuju i da je taj region ranije bio „arena vojnog rivalstva“ između Sovjetskog saveza i SAD, gde su države razmeštale nuklearne podmornice i avijaciju, ali da je raspadom SSSR-a Arktik za Pentagon izgubio nekadašnji značaj. Međutim, posle „povratka Rusije“ u region, Vašington je rešio da tamo ojača svoje pozicije.

Takođe, i Kanada i zemlje Severne Evrope već povećavaju svoje vojno prisustvo u regionu ili će ga povećati. I u vezi sa tim, naglašeno je da je širenje prisustva američkih Oružanih snaga na Arktiku važan pravac za Pentagon.

KOMENTARI2 komentara

  1. Roy says:

    Znaci u Julu 2258. mogli bi se mozda malo zakaciti oko Arktika. To je jako opasno ako Rusi salju supersonicne bombardere. Nikad ih do sada nigde nisu slali pa sad prvi put saljui eto vec se kuva.

  2. goran says:

    Kuha se kuha, već viđena juha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *