LAGANA OKUPACIJA SRBIJE: NATO vojnici u bazi na jugu Srbije?

LAGANA OKUPACIJA SRBIJE: NATO vojnici u bazi na jugu Srbije?

14 maja 2014

NATO army 3232U vojnoj bazi “Jug“ kod Bujanovca u junu će biti održana regionalna vojna vežba na kojoj će učestvovati i vojnici zemalja NATO, saznaje dnevni list Danas.

U skladu sa strateškom namenom da Baza “Jug“ Vojske Srbije (VS) postane međunarodni centar za obuku vojnika zemalja iz regiona za mirovne misije pod pokroviteljstvom UN u junu će biti održana zajednička vežba u kojoj će pored pripadnika VS učestvovati i predstavnici armija SAD, Albanije, Azerbejdžana, Makedonije, Rumunije, Slovenije i Hrvatske.

Tim povodom razgovore sa predsednikom Opštine Bujanovac Nagipom Arifijem, na čijoj se teritoriji nalazi ovaj moderni vojni trening centar, imao je vojni ataše Ambasade SAD u Srbiji Pol Brocen zajedno sa predstavnicima Nacionalne garde Ohaja.

“U okviru priprema za ovu vojnu vežbu dobio sam informacije o planovima, kako bi se na vreme obavestili svi građani naše opštine i kako bi izbegli bilo kakve nesuglasice“, pojašnjava za “Danas“ predsednik bujanovačke opštine Arifi.

Prema najavi, pored pripadnika vojski iz regiona, učestvovaće i 75 marinaca i pet oficira iz Nacionalne garde Ohaja, sa ciljem da provere spremnost vojnika za operacije u mirovnim misijama u koje su uključeni već dve godine i pripadnici VS.

Vojna baza “Jug“ čija je gradnja počela neposredno posle međunacionalnih sukoba pripadnika Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu (OVPMB) sa državnim snagama bezbednosti 2001. godine sada predstavlja moderni trening centar, u kome su se do sada obučavali pripadnici VS, koji u posedu imaju i više mini baza uz administrativnu liniju sa Kim u Kopnenoj zoni bezbednosti na području opština Bujanovac i Preševo.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *