ЛАЈЧАК СТИГАО У ПРИШТИНУ и одмах ТАЧИЈУ рекао…

LAJČAK STIGAO U PRIŠTINU i odmah TAČIJU rekao…

17 juna 2020

Svaki sporazum lažne države i Srbije treba da bude prihvatljiv za građane obe strane, rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Drugog dana posete Prištini, Lajčak se sastao sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem.

Lajčak izrazio potrebu da okupirana srpska pokrajina bude jednoglasno u dijalogu koji će Evropska unija predvoditi i da dogovor koji bude bio postignut treba da bude prihvatljiv za narod na tertoriji Kosova i Metohije.Lajčak je Kurtiju rekao da je Brisel zainteresovan za dijalog sa principima u cilju normalizacije odnosa.

Bivši takozvani premijer Aljbin Kurti je izrazio stav da je dijalog neophodan, ali da proces treba da bude transparentan.

„Dijalog se mora odvijati transparentno, daleko od tajnih sporazuma o teritorijalnoj razmeni, i sa posredovanjem Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Dijalog treba da vode legitimni predstavnici, a ne oni koji su švercovali vlast rušenjem dobre i demokratske vlasti koju je izabrao narod“, naveo je Kurti.

Lajčak je tokom jučerašnjih i današnjih sastanka govorio o novom sastanku koji bi, kako je rekao, ubrzo trebalo da se održi u Briselu, rekavši da ima datume, ali da ne želi da ih saopšti, sve dok ne postoji koordinacija za partnerima.

On je ovdašnje zvaničnike obavestio o planovima i metodološkom okviru kojim namerava da nastavi proces dijaloga. Govoreći o koordinaciji sa SAD, on je rekao, da je Evropska unija uvek blisko sarađivala sa SAD u svemu što je postignuto u dosadašnjem dijalogu. I da očekuje nastavak te saradnje.

Zvaničnici lažne države su Lajčaku izrazili volju i spremnost da se dijalog nastavi, ali da on bude nastavljen konkretnim koracima ili konkretnom dogovoru. To je, kako oni obrazlažu, i uključenje SAD, jer smatraju da će SAD biti katalizator i podsticaj sporazuma, kritikujući dosadašnje procese koje je vodila Evropska unija već devet godina, a koji, prema njima, nisu doneli mnogo rezultata.

Nezvanično se saznaje da se Lajčak sreo sa predstavnicima pravoslavne crkve u okupiranoj srpskoj pokrajini, i da je planirana poseta severu Kosova, ali budući da su njegovu agendu držali u tajnosti, malo se zna o detaljima.

Lajčak će sutra, zadnjeg dana njegove posete Kosovu i Metohiji, da održi konferenciju za medije na kojoj će govoriti o detaljima sastanaka koji je imao na tamo.

(N1)

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Oj Lajcace, Lajcace, procices ko Ce.

  2. garo says:

    Lajcak je velika dzukela koja je nanela veliko zlo Srbskom narodu.

  3. Crni Petak says:

    Lajčak: "O Tačiju, ne dotiči se medveđe, bujanovca i preševa, i ovde si na srpskoj zemlji a ni porez ne plaćaš a to neće da može."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *