ЛАЈЧАК ТВРДИ: Постоји папир са договором Београда и Приштине

LAJČAK TVRDI: Postoji papir sa dogovorom Beograda i Prištine

5 marta 2021

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno.

Lajčak je za N1 rekao da su ranije postojala dvostruka tumačenja rundi dijaloga i poručio da se zalaže za to da sve što je dogovoreno ima samo jedno tumačenje, odnosno da se neće napustiti pregovaračka soba dok ne bude svima jasno šta je dogovoreno.



„Već smo dogovorili neke delove tog budućeg sporazuma, neke teksove vezane za nestala lica, za unutrašnja premeštena lica i za ekonomsku saradnju. U tim tekstovima nema dvostrukog tumačenja. Tamo je sve dogovoreno – ko, kada i kako će to da ostvari. Mi nismo obelodanili te tekstove, jer postoji princip, dogovaramo jedan sporazum, sveobuhvatni. Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno”, rekao je Lajčak.

On je naglasio da je za njega jako bitno da nema dvostrukog tumačenja jer, kako je naveo, iskustvo pokazuje da je onda jako teško da se implementira dogovoreno.

Na pitanje da li je neki papir doneo u Beograd ili Prištinu i predstavio potencijalnim pregovaračima, Lajčak je rekao da taj papir postoji i da je dogovoren između predsednika Aleksandra Vučića i još aktuelnog premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija.

“Oni znaju šta se pregovara i kakav je taj proces. Taj papir i neke druge papire sam doneo i predao i Kurtiju, jer on mora da ima punu informaciju. Za mene je bitno da formuliše svoju platformu, program, prioritete sa znanjem svega toga što treba da zna kada je dijalog u pitanju“, rekao je Lajčak.

On je dodao da nije primetio da Priština traži promenu formata dijaloga.

Lajčak je naglasio da ono što je dogovoreno mora da se ispuni.

„Da nakon potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma, nema nerešinih pitanja jer onda nismo ispunili naš zadatak“, poručio je Lajčak.

Upitan da li je sa sobom doneo neki non-pejper, odnosno ultimatum o kojem se govorilo u srpskoj javnosti, Lajčak se nasmejao i rekao da nije.

„Nikad nisam čuo za nikakav non pejper, samo sam pročitao u vašim medijima. Tako ne radi EU, ne donosi ultimatume. EU radi sa partnerima koji žele da postanu deo EU, a EU im pomaže da taj proces ubrzaju i da se ispune uslovi“, poručio je Lajčak.

On je naglasio da sveobuhvatna normalizacija odnosa za Prištinu znači formalno priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa, dok za Beograd to nije to i poručio da je zato potrebno da se strane dogovre.

On je dodao da je kljucna motivacija za obe strane evropska perspektiva.

Ocenio je i da je Srbija napredovala u tom procesu i da naša zemlja treba da otvara i zatvara nova poglavlja i da se približava završetku pregovaračkog procesa.

Što se tiče Prištine, on je rekao da je njima potrebna vizna liberalizacija.

„To je vrlo osetljivo pitanje, oseća se neka frustracija i diskriminacija i imam razumevanja za to, znam koliko je važno i da ljudi putuju, ali onda normalizacija odnosa Kosova i Srbije znači i ulazak Kosova na evropski put“, naveo je Lajčak.

Dodao je da je EU jako osetljiva po pitanju evropskih vrednosti – vladavine prava, borbe protiv korupcije, nezavisnosti medija, ali da u slučaju Kosova i Srbije postoji dijalog i normalizacija odnosa kao dodatni uslov.

Ali, kako je naglasio, napredak u dijalogu je značajan katalizator svih tih procesa.

„Zato je bitno da predsednik Vučić stalno ponavlja, i ponavljao je i sinoć, da je posvećen dijalogu, da je spreman da dođe svaki put kad je pozvan i ne sumnjam u to, jer smo to videli…To je jedna vrlo snažna poruka i ja je prenosim državama clanicama – da je Srbija ozbiljan partner u tom procesu. Ali moram da kažem da je i Priština bila ozbiljna“, rekao je Lajčak, ocenivši da su izbori na KiM usporili taj proces.

Upitan za izveštaj za Poglavlje 35, u kojem se nalazi pitanje normalizacije odnosa, Lajčak je rekao da se on priprema samo za države članice i da nije javan.

Na pitanje da li će insistirati na Zajednici srpskih opština po modelu koji je dogovoren ili će se tražiti neki drugi, Lajčak je naveo se od tog koncepta nije odustalo i da važi sve što je dogovoreno.

„Najbitnije je da počnu pregovori o tome i da se strane dogovore oko toga kako vide ulogu te zajednice, mi smo tu da im pomognemo. Ponavljam princip – šta je bilo dogovoreno, mora da se ostvari“, poručio je Lajčak.

KOMENTARI



4 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Obrisi usaranu zadnjicu sa tim papirom. I ti i oni koji su ga podpisali.

  • Petar says:

   Jednacenjem po zvucnosti podpisali prelazi u potpisali, Lirsch.

 2. Za Srbiju says:

  Sveobuhvatni sporazum je naša konačna kapitulacija i preuzimanje sveukupne zapadne krivice i zloćinačke politike, za sva vremena. Zapad, šiptari i tzv međunarodna javnost biće oprani od svojih nedela i laži, a mi ćemo ući u knjige i udžbenike kao zločinački narod, koji je kažnjen otimanjem teritorije. U svim budućim otimačinama i događajima, bićemo unapred označeni kao zlo i gubitnici. Sveobuhvatni sporazum, bitan je zapadu zbog njih samih, a ne zbog šiptara. Da bi i dalje bili dežurni svetski policajci i oni koji presuđuju pravdu u svetu.

 3. Kosovac says:

  Normalno je da član Tajne organizacije Evropski Mudraci, obožava i tajne dogovore – tu je kao riba u vodi. Ali, da to Tajno iznosi Javno – nije u redu. Eventualno možda je u redu ako time ima nameru da blamira kolegu Vučića. Lajčak je svestan da je njegov javni ugled na skali ispod nule, i nije ga briga za to uopšte, važan mu je ugled koji ima kod svojih Tajnih gospodara. Tako treba posmatrati i ovu Tajno Javnu igru ovog bednika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *