ЛАВРОВ „МАТИРАО“ БРИСЕЛ: Хоће да нас искључе из Савета Европе?! Изаћи ћемо сами

LAVROV „MATIRAO“ BRISEL: Hoće da nas isključe iz Saveta Evrope?! Izaći ćemo sami

16 oktobra 2018

Ukoliko Evropska unija bude zahtevala da isključi Rusiju iz Saveta Evrope, Moskva Briselu neće to dozvoliti, već će iz te institucije izaći sama, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Rusija je u Savet Evrope ušla iz razloga što je ta institucija osiguravala opšteevropsko, univerzalno, zakonodavno prostranstvo. Oni koji to podrivaju nelegitimnim sredstvima lišavanjem prava ruskoj delegaciji u odnosu na predstavnike drugih zemalja – znaju zbog čega to rade. Ako budu zahtevali da nas iključe, nećemo im omogućiti tu radost, sami ćemo otići“, rekao je Lavrov u intervjuu za „Juronjuz“.Lavrov je dodao i da je neprihvatljivo da se jedna takva organizacija urušava isključivo zarad zadovoljavanja ambicija određenih političara koji sede u nekoliko evropskih prestonica.

„Ne mislim da je učešće ruske delegacije u Savetu Evrope važnije za Rusiju nego za samu Evropu“, zaključio je.

O Skripalju

Moskva se zalaže za rešavanje problema po pitanju trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skrpalja pravnim metodima. Međutim, sve što je Zapad rekao o tom pitanju liči na grotesku, rekao je Lavrov.

„Rusiju optužuju da je sa najvećom verovatnoćom upletena u ovaj incident, kao i u dešavanja u Kataloniji, pa i u druge slučajeve, ali nijedan konkretan dokaz nije predstavljen. Za razliku od naših partnera, Rusija je formirala pravnu državu i poštujemo ta pravila. Nadamo se da će i drugi ta pravila poštovati“, dodao je.

Asad stiže u Rusiju?

Rusko rukovodstvo pozvalo je predsednika Sirije Bašara el Asada da poseti Rusiju, između ostalog i Krim, saopštio je Lavrov.

„Nedavno je šef republike Krima Sergej Aksentov boravio u Damasku na poziv predsednika Sirije. Upravo je on ponudio Asadu da poseti Rusiju, a samim tim i poluostrvo Krim“, rekao je.

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Lavrov priča gluposti!NE,nego Rusija treba pustiti Europu da ih izbaci!Inače će jednog dana Europa reći da su Rusi krivi za to jer su sami izašli,a uzroke će gurnuti pod tepih!Pa je bolje da je Europa i formalno kriva za to,kad bude trebalo rješavati probleme!A Lavrov neka sjedne,popije 2 vodke i smiri živce!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *