ЛАВРОВ: Ако у дијалог о Косову буду позване САД, а Србија позове Русију – нећемо остати по страни

LAVROV: Ako u dijalog o Kosovu budu pozvane SAD, a Srbija pozove Rusiju – nećemo ostati po strani

22 februara 2018

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije te odnose karakteriše da nismo nijednom išli jedni protiv drugih, što je retki primer i slučaj bilo kojih naroda u svetu.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, kazao da danas obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, tokom kojih smo prošli „sito i rešeto”, izgubili mnogo ljudi boreći se za slobodu naroda.

Preneo je da mu je Lavrov uručio pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u kojem na veoma lep način govori o saradnji dve zemlje i budućim odnosima.

„Predao sam ministru Lavrovu pismo za predsednika Putina u zahvalnost za sve što je učinio na razvoju dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje i nadi da ih još više unapređujemo”, kazao je Vučić.

Rekao je da je napisao još jedno pismo u ime građana Srbije za porodicu Romana Filipova, pripadnika ruske vojske i zamolio Lavrova da ga preda.

„Završio sam to pismo govoreći o hrabrosti koja je zadivila srpski narod i građane Srbije. Završio sam kako se govorilo u vreme najvećih heroja, srpskih junaka „Za junacima se ne plače, za njima ostaje šta su učinili“, istakao je Vučić.

Uzevši reč, Lavrov je istakao da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa Evroazijskim savezom.

Naglasio je da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svetu.

On je dodao da njegova zemlja neće stajati po strani ako SAD budu uključene u dijalog Beograda i Prištine i ako dobije poziv iz Srbije da se uključi.

Lavrov je rekao da EU mora da preduzme dodatne korake kako bi opravdala poverenje koje je dobila posredujući u dijalogu.

„Mi ćemo saslušati mišljenje Srbije. Ako u dijalog budu pozvane SAD i ako Srbija pozove Rusiju, mi nećemo ostati po strani”, kazao je Lavrov.

KOMENTARI2 komentara

  1. Mi says:

    Srbija sa ovakvom političkom postavom neće pozvati Rusiju. Ako se nešto preokrene i čuda se dese onda onda.....

  2. Zaharije Serak says:

    Hocete,ostacete po strani kada Vama bude odgovaralo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *