ЛАВРОВ: Алијанса лаже

ЛАВРОВ: Алијанса лаже

7 децембра 2022

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да НАТО безобзирно и без стида одбија да призна да су Михаилу Горбачову и Борису Јељцину обећали да неће бити ширења на исток, иако доказа о томе да лажу има и више него довољно.

„Поштовани амерички, немачки, британски политичари те епохе у својим мемоарима цитирају и себе саме и своје колеге, потврђујући тако да су давали усмене, али чврсте гаранције“, рекао је Лавров на форуму „Примаковска читања“.Подсетио је на речи једног британског политичара, учесника тог процеса, који је у својим мемоарима написао:

„Да, обећали смо то, али тада нико није мислио о томе да та обећања и испуни, једноставно било је потребно смирити ситуацију.“

Лавров је додао да Русија није заборавила да су постојале и писане обавезе о неширењу НАТО, потписане на највишем ниову.

„Имам у виду самит ОЕБС у Истанбулу 1999. године када је била утврђена тема недељивости безбедности“, рекао је Лавров и додао да се ради о томе да ниједна земља, организација не може да јача своју безбедност на простору ОЕБС на рачун слабљења безбедности других.

„Али, ни те обавезе не функционишу“, истакао је он.

Према његовим речима, експанзија НАТО и даље је главни покретачки мотив у односу не само према Русији него и другим земљама.

„Експанзија НАТО је и даље, као што је и била, главни покретачки мотив Запада у односу не само према Русији, не само према земљама постсовјетског простора, некадашњег Варшавског пакта које је Алијанса већ прогутала, него и према другим државама и регионима у свету“, рекао је министар.

Руски министар је рекао да се глобализација на амерички начин завршила и да се сада гради нови систем који не треба да зависи од хирова Запада.

Он је додао да Русија не жели да се задржи на илузијама о томе да ће Запад, који је доказао своју непоузданост, неспособност за постизање договора и лажљивост, савесно учестовати у процесу глобализације и да га неће злоупотребити.

Како је рекао Лавров, Русија има праве партнере у оквиру БРИКС, ШОС, ЗНД и Евроазијској економској заједници.

Шеф руске дипломатије је рекао и да Москва не схвата трагично актуелну ситуацију у међународним односима.

„Садашњу ситуацију у међународним односима не схватамо трагично, сматрам да је то трагедија за западну цивилизацију, западни светски поредак“, навео је он.

Руски министар је навео да се светски поредак заснован на принципима глобализације, коју су поставили Американци, потпуно дискредитовао.

Према његовој оцени, Европа није у стању да заштити своје интересе а посета француског председника Емануела Макрона Сједињеним Државама то потврђује.

„То да Европа има своје интересе који се не подударају са америчким је очигледно. Да Европа не може да заштити те интересе, по мом мишљењу, такође је чињеница. Резултати или одсуство резултата посете Макрона САД поткрепљују то моје мишљење“, рекао је он.

Најавио је ће током децембра Министарство спољних послова и Министарство економског развоја одржати састанак како би се координисале активности у циљу преоријентације спољнополитичке делатности на исток и у другим правцима.

О биолошким лабораторијама у Украјини

Према речима Лаврова, Сједињене Државе се копрцају, попут риба на сувом, не желећи да разматрају тему војних биолошких лабораторија у Украјини.

„Велики проблем настао је због формирања војних биолошких лабораторија под покровитељством Пентагона, њих је на десетине у Украјини. Сада се Американци копрцају, као рибе на сувом, не желећи никако да разматрају ту тему“, навео је он.

(Спутњик)

KOMENTARI2 коментара

  1. Čmarčestr Junajted says:

    Gosp.Lavrov, zapadni fašisti kao i uvek razumeju samo jetžzik sile. Zaključak: vi Rusi, i Kinezi, i ostali saveznici, morate više puta maljem u glavu udariti USA i EU, da se više nikada ne podignu.

  2. Svevid says:

    Oduvek je bilo da se zlo i dobro prepliću i nikad taj sukob neće prestati. Ako se želi mir na duže staze satanu mora neko da obezglavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u