ЛАВРОВ БЕСАН: „Спремамо одговор за НАТО!“

LAVROV BESAN: „Spremamo odgovor za NATO!“

5 juna 2017

Pokušaj zemalja-članica NATO-a da promene postojeći odnos snaga u Evropi, nagomilavanje vojnog potencijala, stvaranje sistema protivraketne odbrane SAD, sve to destabilizuje situaciju na evropskom kontinentu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Moramo da konstatujemo da pokušaji da se promeni postojeći odnos snaga u Evropi, neviđeno od završetka Hladnog rata povećanje vojnog potencijala bloka, povećanje obima aktivnosti vojne obuke, kao i konstantno stvaranje sistema protivraketne odbrane SAD i njenog evropskog segmenta, destabilizuju situaciju na evropskom kontinentu – rekao je Lavrov otvarajući sastanak sa svojim beloruskim kolegom Vladimirom Makejem.

Lavrov je dodao da takvi potezi, koji su „u suprotnosti sa odlukama samita OEBS-a i samita Rusija-NATO o stvaranju zajedničkog prostora mira, bezbednosti i stabilnosti na evroatlantskom prostoru, direktno utiču na nacionalne interese Rusije i Belorusije“.

– U tom smislu, zajedničke akcije naših zemalja, uključujući i putem Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) dobijaju posebno značenje – konstatovao je ruski ministar.

Rusija i Belorusija su se dogovorile da razmenjuju informacije o kontaktima sa NATO-om, izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa beloruskim kolegom.

– Dogovorili smo se da i dalje koordinišemo pristupe o izgradnji odnosa sa NATO-om, da razmenjujemo informacije o kontaktima sa alijansom – rekao je Lavrov.

On je istakao da su strane izrazile zabrinutost zbog povećane vojne aktivnosti NATO-a na istoku Evrope.

(Sputnjik)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. Batina says:

    Gospodine Lavrov, sve pohvale politici Rusije, ali zelim da docekam da nato pocne govoriti da oni spremaju odgovor. Za pocetak obnoviti vojnu bazu na Kubi, pa Venecuela, pa Brazil, itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *