ЛАВРОВ БЕСАН: Видимо непријатељски однос према Русији и Белорусији

LAVROV BESAN: Vidimo neprijateljski odnos prema Rusiji i Belorusiji

26 novembra 2020

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na sastanku sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom skrenuo pažnju na činjenicu da je Ruska Federacija spremna da podrži predsednikove inicijative u pogledu Belorusa. Pored toga, prema rečima Lavrova, Zapad pokušava da se umeša u poslove Moskve i Minska.

Lavrov je u Minsk stigao sinoć kako bi učestvovao na zajedničkom sastanku ministarstava spoljnih poslova dve države.Rusija i Belorusija mirno doživljavaju pokušaje Zapada da interveniše, imaju čime da se brane, rekao je Lavrov.

„Usvajaju se dokumenti (na Zapadu) o promociji demokratije, to već postoji u Rusiji, a sada su isti dokument već uveli u Kongres SAD za Belorusiju. Stoga, mi to prihvatamo mirno, imamo saveznu državu. Na nama je da se zaštitimo, kako da odbranimo svoju nezavisnost“, rekao je Lavrov.

Naglasio je da je ovo zajednički stav predsednika i vlada dve zemlje.

„Izneli ste niz inicijativa koje su, verujem, veoma važne za belorusko društvo. Predsednik Putin je više puta naglasio da smo zainteresovani za to da se te inicijative održe. Ako možemo da učinimo nešto da ih podržimo, mi smo uvek otvoreni za ovo“, rekao je Lavrov, prenose RIA Novosti.

Lider Belorusije više puta je izjavio da je socijalni sistem koji postoji u republici delimično autoritaran, i kao rezultat toga, neophodno je izgraditi sistem koji ne bi bio vezan za ličnost predsednika. Spreman je da se odrekne nekih svojih visokih ovlaštenja, ali samo u okviru ustavne reforme. Novi izbori su, prema rečima Lukašenka, verovatno tek nakon usvajanja novog Ustava Belorusije.Ruski ministar je takođe skrenuo pažnju na to da Sjedinjene Države i Evropska unija pokušavaju aktivno da utiču na unutrašnje procese u Rusiji i Belorusiji.

„Razgovarali smo o odnosima koji se razvijaju između naših zemalja i Zapada, NATO-a, EU, SAD-a. Iskreno, vidimo neprijateljski odnos prema Rusiji i Republici Belorusiji. Vidimo pokušaje aktivnog uticaja na unutrašnje procese u našim zemljama i zapadni lideri ovo ne kriju previše“, objasnio je Lavrov.

KOMENTARI3 komentara

 1. petrovgrad says:

  Zar opet. Dokle više gospodine ministre. Samo ti šizi kao rovac. Zabole ona stvar Crnu Goru, Holandiju, Luiksemburg, Sloveniju Litvaniju a da ne pominjem ove malo jače Germaniju, Franciju i Englesku što si besan. Oni se sprdaju sa Rusima. Alo bato, prošetaj malo neke raketice do Kaljingrad, odmah ima da okrenu ploču.

  • šiško says:

   Ne sprdaju se, nego ispipavaju, čačkaju pokušavajući da sitnim kontinuiranim potezima razlabave odbranu Rusije. A za rakete si potpuno u pravu. Bilo bi dobro kad bi i Rusi šetali rakete "sitnim kontinuiranim potezima".

   • test01 says:

    zasto "sitnim" - treba to da urade uz ogromnu medijsku podrsku. Na zapadu su odavno plasili narod kako su to Rusi odavno uradili. Znaci zapad ih pravi budalama a u isto vreme prebacuju rakete u Poljsku -Rumuniju pa i u Ukrajinu a bogami evo pokusavaju da udju i u Belorusiju... Sta to drugo treba da se dogodi da Rusi "progledaju" - da ispale te rakete na Moskvu? Sa ovakvom politikom upravo ce to i docekati !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *