ЛАВРОВ: Болтону сам рекао да су САД вршиле притисак на Македонију да промени име, а он се – само осмехнуо

LAVROV: Boltonu sam rekao da su SAD vršile pritisak na Makedoniju da promeni ime, a on se – samo osmehnuo

28 oktobra 2018

SERGEJ Lavrov je otkrio da je za vreme razgovora sa Džonom Boltonom pokrenuo pitanje pritiska koji su SAD  vršile prilikom glasanja u parlamentu Makedonije  o promeni imena i ustava zemlje.

Šef ruske diplomatije je otkrio i da se pomoćnik predsednika SAD  za nacionalnu bezbednost na to osmehnuo i rekao da je Makedonija „veoma komplikovana zemlja“.Prema rečima ruskog ministra, počelo je od toga što je Bolton za vreme ručka „pomenuo mešanje Rusije u izbore u SAD“, a potom je usledilo:

„Rekao sam mu da Rusiju optužuju za mešanje u Španiji, povodom Katalonije, i u vezi sa Bregzitom i povodom svega što se događa na Zapadnom Balkanu. Predočio sam Boltonu da je Rusija povodom makedonskog referenduma ćutala, a da su Skoplje posetili i Stoltenberg, matis i Merkel koji su od makedonskih birača – nastupajući `u čelo` i bez ikakve delikatnosti – tražili da glasaju za svoju budućnost, da kažu `da` da bi mogli da uđu u EU i NATO i to po cenu promene imena zamnje. Ta lukava formulacija je narušila mnogo šta“.

Lavrov je podsetio da je na makedonski referendum izašlo premalo birača da bi se mogao smatrati uspešnim, pa o onome što se potom događalo rekao:

„Zafalilo im je devet glasova jer je opoziciona partija bila protiv. Ti glasovi su bili obezbeđeni delom potkupom poslanika, delom obećanjima da protiv njih neće pokretati krivične postupke… A za sve to vreme se u zgradi parlamenta nalazio ambasador Sjedinjenih Država. Zapravo, nije se prosto nalazio! Sve sam ovo predočio Boltonu, a on se, da ponovim, osmehnuo i izgovorio ono da je Makedonija veoma komplikovana zemlja“.

Lavrov je posebno naglasio da je Boltona zamolio da SAD ubrzaju davanje odgovora na predlog Rusije da dve zemlje obnove strateški dijalog na nivou zamenika ministara spoljnih poslova.

Dodao je da je sporazum o protivraketnoj odbrani već raskinut, da će ubrzo nestati i sporazum o raketama malog i srednjeg dometa, a da je nejasna i sudbina sporazuma o nuklearnom naoružanju START-3.

Rusija je spremna – naglasio je Lavrov – da sa SAD razmatra i međusobvne odnose i najoštrija međunarodna pitanja. Pritom je podvukao:

„Ali, na ravnopravnoj osnovi. Jer, mi sa svima, uključujući i SAD, želimo da imao normalne odnose sa međusobnim uvažavanjem. Mi se ne nudimo Amerikancima da im budemo prijatelji“.

KOMENTARI4 komentara

 1. E.Lirsch says:

  A jel te POTAPSO po armenu… A sta velis SUNCA ti… Samo se smeska. Treba vas popisati do za vrat.

  • Velika Metla says:

   EL,mnoooooogo bolje bi mu bilo da je ćutao! I mnogo veći utisak bi ostavio kod naroda da je oćutao!

 2. Miraš says:

  Hm Makedonija je „veoma komplikovana zemlja“, ali zato SEVERNA MAKEDONIJA je veoma pojednostavljena za rukovanje i vladanje. U tom uprošćavanju ne bi uspeli da ne bi domaćeg zajeba (Zajeva). Bez te pokvarene karike domaće proizvodnje kauboji ne bi uspeli da uzjašu Makedoniju. Aleksandar Veliki uspeo je da ukroti konja Bukefala i kad su današnji Makedonci sklonili njegove spomenike nisu se upitali ko će biti sledeći uzjahan. ... Naravoučenije: svog smrdu pod kontrolu.

 3. Velika Metla says:

  Ja bih ti se ne samo osmehnuo nego bih ti se i iskezio u facu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *