ЛАВРОВ: Дошао је крај стрпљењу Русије у односима са Западом

LAVROV: Došao je kraj strpljenju Rusije u odnosima sa Zapadom

14 januara 2022

SERGEJ Lavrov je izjavio da je strpljenju Rusije u odnosima sa Zapadom došao kraj.

„Našem strpljenju zaista je došao kraj. Bili smo veoma strpljivi. Svi znaju da mi dugo uprežemo. Jako dugo smo uprezali, ali je sada vreme da `vozimo`. Čekamo odgovore na naše konkretne predloge“, rekao je ruski ministar inostranih poslova.Dodao je da se Rusija dosledno i brzo oslobađa rizika povezanih sa strukturama i sferama koje kontroliše Zapad:

„Svi mehanizmi ekonomskih veza koji zavise od struktura koje kontroliše Zapad, naravno, sadrže rizike. Mi se već dosledno i brzo oslobađamo tih rizika. Uključujući pre svega oblast visokih tehnologija“.

Lavrov je – istupivši na konferenciji za medije u Moskvi – posebno naglasio da je postavljanje udarnog naoružanja i vojnih baza Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO na Azovskom moru i drugde u Ukrajini „još jedna crvena linija“ za njegovu zemlju.

„Čak i ako Ukrajina ostane izvan NATO, mogući su njeni bilateralni sporazumi sa Amerikancima, Britancima i drugim zapadnim zemljama sa pojavom njihovih baza. To je i za nas neprihvatljivo jer je razmeštanje udarnog naoružanja na teritoriji naših suseda, u ovom slučaju Ukrajine, i vojna pretnja Ruskoj Federaciji i crvena linija“.

Lavrov je takođe ocenio da je Zapad sebi dozvolio previše zahtevajući da Rusija „vrati trupe u kasarne“ na svojoj teritoriji, dok same zapadne zemlje stvaraju vojne baze u baltičkim državama i zemljama severne Evrope, kao i na Crnom i Azovskom moru, dakle: u inostranstvu.

Još je dodao i precizirao: „Od nas traže da vratimo vojsku u kasarne na našoj teritoriji, a paralelno s tim, Amerikanci, Kanađani i Britanci drže svoje vojnike u baltičkim državama i drugim zemljama Severne Evrope. Joša Britanci grade bazu na Azovskom moru, a to nama kategorički ne odgovara. Tražimo pravno obavezujuće bezbednosne garancije zato što je Zapad otišao predaleko“.

U međuvremenu je predsednik ruske Državne Dume Vjačeslav Volodin rekao da američki kongresmeni treba da razmisle o posledicama rasplamsavanja histerije oko antiruskih sankcija, jer će od njih imati štetu same SAD. Još je dodao:

„Rusija ima oružje koje nema nijedna država na svetu, ali mi tu prednost ne koristimo u dijalogu sa NATO“.

KOMENTARI3 komentara

  1. Beli Orao says:

    Ma mlatnite ih jednom zauvijek prije nogo li se opasulje pa oni mlatnu vas i ostali svijet !

  2. Srbski vitez says:

    E pa, traže izgleda po svaku cenu, pa će i dobiti to što traže... dobiće tako žestoko po toj pokvarenoj i uobraženoj gubici da neće znati ni šta ih je snašlo! Nema tu nažalost više ništa da se pregovara jer nema sa kim! Prosto, Rusi su zaista pokazali i više nego ogromno strpljenje i odgovornost za svetski mir! Za uzvrat šta dobijaju...? Ništa osim bezobrazluka, drskosti, đubrašluka i pogane pokvarenosti SAD-ističkih zlikovačkih hijena! Međutim, genijalni Putin je izašao sa konkretnim zahtevima koji jednostavno ne mogu biti odbijeni, ako ih pak odbiju, Rusi imaju puni legitimitet da ih u slučaju nastavka ove podmukle agresije u jednom trenutku totalno razbiju! Ako pak potpišu sporazum ( što bi bilo ravno čudu jer to im nikako ne odgovara ) pa ga prekrše, što inače stalno rade, Rusi tada opet imaju pun legitimitet da ih totalno razbiju! Ali bi tada u oba slučaja potpuna odgovornost bila na Zapadu odnosno na SAD-ističkim zlikovačkim hijenama! Savest ruskog naroda i njegovog vođstva bi bila čista i neopterećena a tako bi bilo zabeleženo i u svim istorijskim udžbenicima od Osnovne škole pa sve do fakulteta u svim državama sveta! Od ovih skotova čak je i Hitler bio manje bezobrazan... barem nije pravio baze na ruskom pragu a za uzvrat tražio od Rusa da na svojoj teritoriji vrate vojsku u kasarne!!!??? Neverovatno, ali ovo je otprilike dokaz da na zapadu nema više ni R od razuma! Ludilo obesti, arogancije, bezobrazluka i alave gramzivosti totalno je opselo izdegenerisane umove zapadnih skotova! Teši me je jedino što će Rusi u ovom sukobu pobediti, samo će cena opet biti previsoka! Ali šta je tu je! Nema povlačenja pred đavoljim silama zapada!!!

  3. Ivke says:

    Rusija ima oružje koje nema nijedna država na svetu, ali mi tu prednost ne koristimo u dijalogu sa NATO“.????????????? Pa koristite!!!!!!!!!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *