ЛАВРОВ: ЕУ је неспособна да реши ситуацију око Косова!

LAVROV: EU je nesposobna da reši situaciju oko Kosova!

13 januara 2022

Nesposobnost Brisela da pomogne u rešavanju situacije na Kosovu pokazuje nemoć Evropske unije, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu na „Prvom kanalu“.

Šef ruske diplomatije skrenuo je pažnju na sporazum Beograda i Prištine iz 2013. godine o stvaranju zajednice srpskih opština na Kosovu koji je postignut uz posredovanje Evropske unije.„Evropska unija je pokazala svoju nesposobnost da pomogne u postizanju rešenja u veoma teškoj situaciji sa Kosovom, a prištinske vlasti su na Kosovu rekle da neće ispuniti (dogovor), iako je sve potpisano. Od tad se manifestuje nemoć Evropske unije“, konstatovao je Lavrov.

Zajednica srpskih opština na Kosovu predviđala je davanje autonomnih prava Srbima koja u velikoj meri podsećaju na ono što je obuhvaćeno Minskim sporazumima za Donbas, samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, dodao je ruski ministar.

„U oba slučaja je Evropska unija imala odlučujuću ulogu. Oba ova sporazuma tiču se prava Slovena, pravoslavaca, i u oba slučaja Evropska unija neće ni prstom da mrdne da zemlja, koja blokira te sporazume, ispuni svoje obaveze“, zaključio je Lavrov.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gagi says:

    Zavisi sa koje strane se gleda problem. Do sada je EU sve odradila kako treba da se KiM stabilizuje i prosiri svoje drzavne nadleznosti za potpunu drzavnost i samostalnost. Doduse, nije samo EU tome doprinela, veliku koperativnu ulogu u tom procesu smo imali i "mi". Zaista smo sve dzentlmenski odradili, nismo im pravili nikakve muke niti ih ucenjivali i trazili neke ustupke, bar da ne razbijaju groblja. Sreca je sto je "nasa" vlast dalekoumna i ostroumna, vrlo dobro znaju da siptari sutra ili nekog narednog perioda mogu da nam budu najbolje komsije (na nasoj zemlji) kakvi se samo pozeleti mogu. Za tu dobrotu i korektnost valja nesto i zrtvovati. Necemo valjda da se svadjamo sa EU zbog tako nevazne sitnice kao sto je jedna pokrajina, kada nam vec "predstoji" integracija sa celom civilizovanom katolickom EU. Sve je do sada lepo i planski bas dobro uradjeno, oslobodili smo kurvate od nasih Srba, bosnjane ili kako se vec zovu takodje, sada je jos ostalo da se oduzimo siptarima i mozemo u nove sporazume i dogovore o zajednickoj sreci i prosperitetu. Nas Beogradski pasaluk ce biti najrazvijeniji deo Evrope (nesto kao Monte karlo), tu ce biti steciste najvise milionera i uspesnih stecajnih upravnika, svi cemo ziveti kao lordovi ali smo prethodno morali da skinemo omcu oko vrata i odreknemo se nekih teritorija, one su nam samo smetale i stvarale svadju sa buducim susedima u neprevazidjenoj EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *