ЛАВРОВ: Европа се заглавила у преговорима, одмаже Србији

LAVROV: Evropa se zaglavila u pregovorima, odmaže Srbiji

17 aprila 2019

Predstavnici EU, uprkos tome što rade kao posrednici u pregovorima Beograda i Prištine, ne izlaze na kraj sa svojom funkcijom, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Kako je rekao, dokument koji je potpisan još 2013. godine, u kojem se Priština obavezala da će formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO), kosovske vlasti sabotiraju, a EU ništa po tom pitanju ne može da učini.Pored toga, odluka kosovskih vlasti da formiraju oružane snage u potpunosti je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i sve se to dešava uz pasivan stav EU, dok se iz NATO-a mogu čuti odobravajuće ocene tog „nelegitimnog koraka Prištine“.

„Rusija poziva Brisel da utiče na Prištinu da prihvati odgovornost i realizuje sve svoje obaveze u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti UN, u čiju pripremu su bile uključene sve zemlje Zapada, uključujući SAD i Evrope. Takođe, pozivamo Brisel da natera kosovske Albance da obustave provokativnu i konfrontacionu politiku“, istakao je.

Na pitanje Sputnjika šta misli o sve jačem pritisku Zapada da prizna nezavisnost Kosova, Lavrov je rekao da očekuje da će se taj pritisak, pre svega SAD, pojačavati do narednih izbora u Americi.

„Na Zapadu misle da sve mogu da kontrolišu i da uređuju međunarodno pravo kako njima odgovara“, rekao je Lavrov i podsetio da je prošlo 20 godina od NATO agresije, te da oni i dalje tvrde da je to bila opravdana akcija i da se nisu nimalo pokajali.

Lavrov je dodao i da je tokom sastanka bilo reči i o izgradnji gasovoda „Turski tok“, tačnije o perspektivama njegovog nastavka do Srbije.

Istovremeno, srpski šef diplomatije Ivica Dačić je rekao da Srbija bez Rusije ne može da zaštiti svoje nacionalne interese, te da nam Rusija pomaže u lobiranju za povlačenje priznanja.

„Srbija bez pomoći svojih prijatelja, a Rusija je njen najbolji prijatelj, ne može da zaštiti svoje nacionalne i državne interese“, naglasio je.

„Oni traže da prestanemo da lobiramo za povlačenje priznanja Kosova u zamenu za to da se vratimo za pregovarački sto“, istakao je Dačić.

On je naveo i da Beograd neće pristati na ucene ne zbog Rusije, već zbog Srbije.

Ruski ministar inostranih poslova je takođe rekao i da Rusija i Srbija ostaju privržene nastavku realizacije svih kompleksa bilateralnih odnosa na osnovu deklaracije o strateškom partnerstvu koju su predsednici obe zemlje potpisali 2013. godine.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem u Moskvi, konstatovano je da Srbija i Rusija vode intenzivan politički dijalog, a važnu ulogu u tom procesu imala je poseta Vladimira Putina Srbiji u januaru ove godine, ali i dve posete Aleksandra Vučića Rusiji prošle godine.

Takođe, istakao je, širi se i saradnja na nivou vlada obe zemlje, a dokaz za to je naredni sastanak Međuvladine mešovite komisije koja će biti održana u junu u Beogradu. Osvrnuo se i na dobru trgovinsku razmenu koju imaju Rusija i Srbija, te je precizirao da je do sada ona iznosila oko dve milijarde dolara.

Govoreći o spoljnoj politici Beograda, Lavrov je rekao da poštuje odluku srpskih vlasti da Srbija ostane vojno neutralna država, što doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u Evropi, ali i ceni to što Beograd razvija saradnju sa Organizacijom za kolektivnu bezbednost (ODKB).

Govoreći o godišnjici NATO agresije na SRJ, Lavrov je ocenio da je pre 20 godina NATO bez mandata tokom dva i po meseca bombardovao tadašnju Jugoslaviju, što je dovelo do mnogobrojnih žrtava i uništavanja civilne infrastrukture, dok je korišćenje municije sa osiromašenim uranijom dovelo do brojnih onkoloških bolesti. Lavrov je naglasio i da problem sa onkološkim bolestima u Srbiji i dalje nije rešen.

„Pod okriljem NATO agresije došlo je i do mnogobrojnih zločina koje su počinili pripadnici OVK, uključujući kidnapovanje ljudi sa ciljem trgovine organima, što je posle i objavljeno u izveštaju Dika Martija, nakon čega je i doneta odluka da se po tom pitanju sprovede istraga. Sa tim ciljem je potom i oformljen specijalni sud, ali on još nije počeo da funkcioniše“, dodao je.

KOMENTARI4 komentara

 1. Slobodanka says:

  EU-Evropa želi da Srbija bude samo njena kolonija, želi da budemo ekonomski kontrolisani i da ekonomski vrlo lako mogu da nas uslovljavaju, poražavaju tj. zbog traženja posla da nas rasele iz Srbije i sa Balkana. Ako ostanemo u vezi samo sa EU ona će nas i našu državu udaviti i progutati kao zmija BOA. Na tome već uveliko rade. SAD želi da vojnu kontrolu Balkana ima jedino američka vojska i NATO. Dakle sigurno žele krnju Srbiju u NATO članstvu u sledećem koraku, nakon potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma.

 2. Slobodanka says:

  Glavni cilj je da Srbija konačno prizna Kosovo. Džorž Soroš, Vesli Klark i ostali lopingeri visokog formata tek tada bi imali sigurne kompanije-pljačkašice na našem rudnom blagu na otetom KIM, a baza Bondstil u selu Sojevu kod Uroševca postala bi trajna američka baza u Evropi. Tokom XII veka u vreme Nemanjića, a zatim naročito u XIV veku ovaj deo Kosova postao je značajno političko, privredno i kulturno središte srpske srednjovekovne države. Po čemu Kosovo zaslužuju američki kauboji? Oni tada nisu imali ni svoju državu.

  • samostalan says:

   A gde su tvoji Rusi da preokrenu situaciju? Zauzeti, boreci se za svoju pravoslavnu bracu u Siriji i Libiji?

 3. Fantom iz Notre Dame ;-) says:

  "...ali i ceni to što Beograd razvija saradnju sa Organizacijom za kolektivnu bezbednost (ODKB)."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *