ЛАВРОВ ХИТНО ЗВАО ПОМПЕА И УПОЗОРИО ГА: Ево о чему се ради!

LAVROV HITNO ZVAO POMPEA I UPOZORIO GA: Evo o čemu se radi!

13 februara 2019

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio je svog američkog kolegu Majka Pompea u telefonskom razgovoru protiv svakog pribegavanja sili u Venecueli.

To je saopštilo rusko ministarstvo spoljnih poslova.

„Lavrov je upozorio protiv svakog mešanja u unutrašnja pitanja Venecuele uključujući pribegavanja sili kojom preti Vašington, kršeći međunarodno pravo“, navodi ministarstvo i dodaje da je razgovor održan na inicijativu američke strane.Ruski ministar je rekao da je spreman za konsultacije o pitanju Venecuele uz poštovanje principa UN, dodaje se u saopštenju.

Opozicioni vođa Huan Gvaido, koga podržava Vašington, najavio je danas da će hitna američka humanitarna pomoć ući u zemlju 23. februara uprkos odbijanju predsednika Nikolasa Madura koji to smatra kao prvu fazu ka vojnoj intervenciji.

Lider opozicije je ponovo pozvao vojsku da omogući ulazak pomoći u hrani i lekovima koja pristiže do granice Venecuele.

Maduro zatražio je ranije danas u izjavi za britansku televizijsku mrežu Bi Bi Si (BBC) da rezerve zlata Venecuele u Velikoj Britaniji budu vraćene u Karakas.

Vlada Venecuele suočena s velikim problemima likvidnosti zbog pada proizvodnje nafte i uvedenih američkih sankcija, pokušava mesecima da iz Londona u Karakas vrati svoje rezerve zlata.

Maduro je ocenio da su Venecueli potrebni njeni resursi u inostranstvu kako bi prebrodila tešku nestašicu hrane i lekove, što SAD i opozicija, kako on smatra, koriste da opravdaju eventualnu vojnu intervenciju kroz dostavu humanitarne pomoći.

Moskva je jedna od vodećih zemalja koje podržavaju Madura.

Prema Moskvi Lavrov je tokom razgovora kritikovao nameru Vašingtona da uvede nove sankcije Rusiji u vezi sa trovanjem bivšeg ruskog duplog agenta Sergeja Skripalja u martu u Engleskoj.

„On je podvukao da bi takva mera Vašingtona, koja ničim nije opravdana, samo pogoršala situaciju oko bilateralnih odnosa i međunarodne atmosfere“, navelo je rusko minsitarstvo.

KOMENTARI9 komentara

 1. rajko says:

  Eh, koje razočaranje za amere. Sa jeljcinom su taman počeli da se navikavaju na misao da su Rusiju podjarmili i da će na njihovoj grbači zajedničkim snagama gaziti ostale male i malecke zemlje. Dobro, i Rusija bi morala da bude malo izgažena, ali Bože moj, to nije ništa novo za Ruse. Navikli su. E sad se desilo da Rusija podržava relativno malu Venecuelu. Nije shvatila kako bi (amerima) bilo zgodno izgaziti ovu prirodnim resursima bogatu zemlju i cediti je do iznemoglosti, nego tu nešto skakuću oko nje po fer-plej pravilima. Venecuela je bila poslednja nada imperije u rastrojstvu (kako neko zove ameriku), a evo i ona se sve više izmiče što oni više hodaju prema njoj. Kao Fata Morgana. Sve su Fate iste.

  • Velika Metla says:

   Rajko,daj,BRE,neMO da si na kraj srcETA...........,koga bi naci-amerika cedila? Venecuelu?? Ma joooook,BRE,oni bi joj upumpavali demokratiju i ljudska prava,i oslobodili bi je balansa u vidu nafte! Jer imperiji u rasulu treba "infuzija",makar za neko vreme! Rekao sam ja,ako za najkasnije 10 godina ne opljačkaju od nekoga velike rezerve nafte GOTOVI SU ! Daće Bog da im vidim isključivo zlo! A još više onih njihovim lizoHguzima!

 2. Velika Metla says:

  Ološ nacistički-američki je uveo sankcije tom istom venecuelanskom narodu,a sada hoće da im šalje humanitarnu pomoć! Ovakvog ljudskog taloga nije hodalo dunjalukom,kao što je taj naci-američki ološ!

 3. A akoM says:

  Sankcije?!?USA je suverena zemlja,i može trgovati ili ne trgovati s kim hoće,što je ok!A zašto Rusi ne trguju s Venecuelom,što joj oni ne prodaju(ili ako hoće nek joj daju)hranu,lijekove itd.?!?Rusi imaju tolko zemlje da mogu proizvoditi svega kolko hoće ili treba,i nadomjestiti-iskoristiti situacije bilo kojeg trgovačkog rata,ali je problem u tome što ne mogu proizvesti dovoljno ni za sebe,što je sramotno!Nego trpe negativne posljedice USA"sankcija" i to kritiziraju,iako USA ima svako pravo trgovati s kim hoće,njeno je svako pravo da kupuje-prodaje-trguje s kim hoće!

  • Velika Metla says:

   naci-amerika,tačno,ima pravo da trguje s kime hoće,kao i svako ostali,ALI ta ista naci-amerika NEMA nikakvo pravo da postavlja nekome sankcije,pogotovo kad taj "NEKO" neće da im prepusti svoju naftu! I nije ovde reč o trgovini,nego o pokušaju pljačke venecuelanske nafte od strane naci-amerike! Zašto Rusija ne trguje s Venecuelom ne znam,valjda je daleko,ne znam,ali zašto Rusija nema,ili ima,dovoljno proizvoda za sebe valjda je to stvar Rusije,a ne naci-amerike i pljačkaškog zapada? Ili su možda unutrašnje stvari Rusije za van granica Rusije? Ja tvrdim da nisu! Svaka država treba da bude samostalna,i da samostalno trguje s kime ona želi,pa ako može da opstane neka opstane,ako ne može onda neka nestane! Prosta stvar! Nećemo valjda da trgujemo,živimo,radimo i DIŠEMO SAMO onako kako nam naci-amerika i pljačkaški zapad to narede i dozvole? NeTće da moŽe!

 4. Otpor idijotizmu says:

  Scenario vec vidjen na ovim prostorima (sankcije, humanitarna pomoc, energija za demokratiju), jadan narod Venecuele, ma kojoj politickoj struji pripadali.

 5. Slobodanka says:

  Nije slučajno što baš sa zapadnih granica Venecuele iz Kolumbije smislili su invaziju sa sa humanitarnom pomoći u kojoj najverovatnije ima sakrivenog oružja za pobunu. ... Ugo Čavez (1954-2013) bivši predsednik Venecuele povodom proglašenja nezavisnosti Kosova i međunarodnih priznanja koja su zatim usledila dana 24.03.2018. godine između ostalog izjavio je i ovo: "...Američki imperijalizam pokušava da, po primeru Kosova, postigne odvajanje naftom najbogatije države Sulija od Venecuele, ali mu to nikada neće poći za rukom". ... Venecuela ima 23 savezne države i na krajnjem zapadu države prema Kolumbiji nalaze se dve njene savezne države: Sulija (severnije) i Tačira (južnije). Iz Kolumbije na krajnjem severu samo jedan put vodi u sav. državu Sulija, dok južnije više puteva vodi u susednu Tačiru. Najveća nalazišta venecuelanske nafte nalaze se u slivu velikog jezera Marakaibo koje je usred savezne države Sulija.

  • Velika Metla says:

   Slobodanka,isto su i uradili s onom fašističkom strankom u Poljskoj 80.godina,Solidarnost,kada su dopremili milione novčanica dolara u luku Gdanjsk,a ne u Varšavu,jer su znali da do Varšave ne bi NIKADA stigli! Pričao mi je jedan Poljak,kako je bio s bratom na ulici i kako su mu prišla dva čoveka,isto poljaci,i dali im po 100 dolara samo da priđu masi naroda,bez objašnjenja,što su ova dvojica i uradila! Kasnije se ispostavilo da preko 30% dolara koji su odštampani u tom periodu u naci-americi nisu nigde bili zavedeni u administraciji!

 6. Milan says:

  Maduro je ranije najavio da „odredi narodnih dobrovoljaca“ (milisijans) imaće do dva miliona pripadnika. Ti odredi će unutrašnje neprijatelje staviti pod kontrolu tako što će tesno sarađivati sa oružanim snagama Venecuele. Npr. Gadafi je pozivao narod da nešto preduzme za odbranu zemlje, a narod je bio miran dok se oružje gomilalo u zemlji što su kasnije skupo platili. Ovim se sprečava libijski scenario u Veecueli, narodna milicija je organizovana i radiće na eliminisanju štetnih posledica eventualnih izdaja, na sprečavanju ilegalnog unošenja oružja u zemlju i na sprečavanju uvođenja unutrašnjih krvavih sukoba u zemlji. ... Spoljnim neprijateljima tj. Vašingtonu Maduro je poručio da ni jedan strani vojnik neće stupiti na tlo njegove zemlje: „Agresor će se vratiti otkuda je i došao. Venecuela ima armiju koja je sposobna da zaštiti svoju zemlju“. U isto vreme Maduro je sunarodnicima obećao da Venecuela neće biti žrtva ni strane intervencije, ni državnog prevrata ni unutrašnjeg oružanog konflikta. Uz dobru pripremljenost i organizaovanost jeste izvodljivo da Veecuela izbegne sve te nevolje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *