ЛАВРОВ И РУСИ ОТКРИЛИ: Ево ко је у тајности стигао у Белорусију и шта се спрема!

LAVROV I RUSI OTKRILI: Evo ko je u tajnosti stigao u Belorusiju i šta se sprema!

2 septembra 2020

Rusija ima informacije da se sa teritorije Ukrajine vode aktivnosti u cilju destabilizacije situacije u Belorusiji, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejem.

„Postoje potvrđene informacije da se takve (destruktivne) aktivnosti vode sa teritorije Ukrajine. Tamo su aktivne i (organizacija) ‘Trozubac Stepana Bandere’, postoji i S14 (organizacija ukrajinskih nacionalista), nacionalni korpus, Desni sektor (zabranjen u Rusiji). Sve te strukture su aktivno uključene u izazivanje radikalnih akcija u Minsku i drugim beloruskim gradovima“, objasnio je Lavrov.Prema njegovim rečima, u Ukrajini postoje kampovi za obuku takvih ekstremista.

„Prema našim procenama, trenutno se u Belorusiji nalazi oko 200 ekstremista, koji su obučeni na teritoriji Ukrajine“, saopštio je Lavrov.

Lavrov je dodao da se Belorusija prvi put suočila sa ozbiljnom pretnjom od destabilizacije.

„Belorusija se možda prvi put suočila sa ozbiljnom opasnošću od destabilizacije, što se odvija uz energične intervencije spolja. Osuđujemo taj pritisak koji sada niz stranih država pokušava da izvrši na zakonite vlasti Belorusije, istovremeno otvoreno podržavajući opoziciju“, rekao je Lavrov na pres-konferenciji nakon sastanka sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejom.

Lavrov je upozorio da će Moskva kategorički suzbijati pokušaje organizovanja provokacija u Belorusiji.

„Oni koji pokušavaju da po svaku cenu izazovu nerede, kršenje zakona, oni odlično znaju da će ih takav nacionalni dijalog ostaviti na margini istorije. Zbog toga oni i pokušavaju da svedu sve na ekstremističke provokacije, pokušavaju da isprovociraju policiju…Mi ćemo kategorički suzbijati takve pokušaje, tim pre pokušaje da se iskoriste multilateralne strukture u kojima učestvuju Rusija i Belorusija za takve provokacije“, poručio je Lavrov.

On je dodao da je Moskvi sumnjiva ideja o spoljnom posredovanju prilikom rešavanja situacije u Belorusiji.

„Beloruskom rukovodstvu se nameću sumnjive ideje o posredovanju, uključujući i liniju OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju), koji i sam prolazi kroz duboku krizu i kome je neophodna reforma i koji se pokazao nesposobnim da izvršava svoje obaveze i da obezbedi međunarodno posmatranje izbora“, istakao je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, EU i NATO daju destruktivne izjave u vezi sa situacijom u Belorusiji.

„Izjavama OEBS-a se dodaje napetost na liniji EU, NATO, odakle dolaze prilično destruktivne izjave. Vidimo i aktivnost NATO-a u blizini beloruskih granica, koje su istovremeno granice Saveza Rusije i Belorusije“, rekao je Lavrov.

Moskva i Minsk će odgovoriti na pokušaje da se Belorusija „otrgne“ od Rusije

Moskva i Minsk će dostojanstveno i odlučno odgovoriti na pokušaje da se Belorusija „otrgne“ od Rusije, upozorio je ruski ministar spoljnih poslova.

„Kada oni, koji pokušavaju da zakomplikuju situaciju u Belorusiji, oni koji godinama pokušavaju da nespretnim koketiranjem sa Minskom otrgnu Belorusiju od Rusije, potkopaju osnove funkcionisanja Saveza Rusije i Belorusije – njima ćemo dostojanstveno, čvrsto odgovoriti činjenicama, zahtevima da odustanu od bilo kakvog mešanja u unutrašnje poslove te zemlje i polazeći od toga da se bilo kakvi problemi moraju rešavati na osnovu ustava Republike“, rekao je Lavrov.Prema njegovim rečima, Rusija smatra da su predsednički izbori u Belorusiji validni, što je i potvrdio nedavno ruski predsednik Vladimir Putin, i nada se da će se situacija u zemlji stabilizovati putem dijaloga, poštujući Ustav Belorusije i zakon.

„Smatramo da je inicijativa predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka o održavanju ustavne reforme veoma obećavajuća. Verujemo, a i naši kontakti sa beloruskim prijateljima to potvrđuju, da takav politički proces može postati korisna platforma za nacionalni dijalog i može doprineti prevazilaženju aktuelne situacije i obezbediti normalizaciju situacije i stabilizaciju društva“, istakao je šef ruske diplomatije.

Nema potrebe za sastanke ruske strane sa predstavnicima Koordinacionog saveta opozicije Belorusije, dodao je Lavrov.

„Ne želim da dajem nikakve ocene, ali neka imena sa tog spiska, koji je objavljen kao sastav Koordinacionog saveta, su nam poznata. Jedan broj tih imena povezujemo sa pojedincima koji se zalažu za kulturni raskid sa Rusijom, za korišćenje parola belorusizacije u cilju ograničavanja ruskog jezika“, naglasio je ruski predsednik.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad3 says:

  zeznuli su ih rusi, ova akcija obaranja lukašenka se priprema već 4 god.Zato je lukašenko u dogovoru sa putinom počeo igru u kojoj glumi uplašenog od rusije napuštenog lidera kome idu izbori i pokušava da izboksuje nešto od zapada i zato su bile sve one"svadje" na relaciji moskva minsk itd.To je bila sinhrona akcija moskve i minska da se izvuku "aktivisti"-spavači iz ukrajine litvanije i poljske na površinu i da se pojave kao "prijatelji " i "posrednici" u lukašenkovoma okruženju:)Kada su shvatili da su namagarčeni ovi sa zopada su pokrenuli akciju do kraja , mada nisu bili spremni i mada su im glavni organizatori unutar ukrajine već bili detektovani, jednostavno bacili su ih direktno na lukašenka iako su znali da nemaju šanse.Koja odvratna bagra ali ako tako im i treba kad se druže sa još gorim pacovima od sebe.Sasvim sam siguran da će nekoliko stotina "aktivista" srednjeg i višeg ešalona pripremane pobune GADNO požaliti pokupšaj državnog udara uz pomoć stranih obaveštajnih službi, jer to će biti optužba koju će da ROBIJAJU dugo dugo.Moskva i minsk imaju sve dokaze te široke mreže koja se već 4 god. gradi tamo i jedino ko neće imati većih posledica su korisni idioti koji veruju u diznilend, na istoku su se naučili da nije produktivno budale slati u zatvore ali organizatorima i političkim marodreima je svakako tamo jedino pravo mesto.Ovaj PUČ u belorusiji je PROPAO od samog početka:) ali posledice že biti vrlo neugodne, kada dodje vreme za organizatore iz okoline.Ovo je pokazalo rusima svu dubinu MRŽNJE i REVANŠIZMA njihovih "Dobrih suseda" i definitivno će biti presudno u krojenju politike OKUPACIOMnE politike uza tustoku kada dodje vreme za to, jer poljaci i ostala tevabija će sigurno u nekom momentu učestvovati u ratu protiv rusije ,ratu koji će sigurno izgubiti i mislim da im se zbog toga i danas ovoga što rade CRNO piše.

  • EUro Cmiiilo Montenigro says:

   Odlican komentar.

 2. Gagi says:

  Nema tu velike price, sve informacije imaju, prilikom prelaska granice teroriste eliminisati. Malo mi je cudna ova igra da se sve ovo obelodanjuje, kao da nemaju dovoljno dokaza ko sve ovo pravi pa im je potrebno jos argumenata da se opravdaju. Zna se sta je granica suverene drzave i drzavni suverenitet, ovo je neka cudna politicka igranka. Istok je vekovima napadan od zapada,sta tu vise nije jasno, dokle da se pravdamo sto branimo gole zivote i osnovni zivotni opstanak.

 3. petrovgrad says:

  Belorusi su jako odgovorni i savesni gradjani. Policija je na viskom prifesionalnom nivou i petriotski opredeljena za svoju državu. Nije to Ukrajina. Iskopa će njih Bili. To da rovare po Belorusiji, kao kod nas petokolonaši, toga KOD lUKAŠENKA NEMA. Pobi će ih kao zečeve. Beloruska tajna policija je medju naj spremnijim na svetu.Nemaju oni pojma ušta se upliću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *