LAVROV: Irak je ogromna greška Velike Britanije i Amerike

LAVROV: Irak je ogromna greška Velike Britanije i Amerike

28 juna 2014

Sergei-Lavrov_2565603b-460x288Događaji u Iraku posledica su grešaka SAD i Velike Britanije, izjavio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, dodajući da izlaz treba tražiti zajednički u okviru Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, u Iraku „klija ono seme, posejano još 2003. godine, kada su SAD i Velika Britanija započeli još jednu avanturu“.

U intervjuu za centralnu informativnu emisiju subotom na ruskom TV kanalu „Rusija 1″ Lavrov je rekao da se nijedna avantura koje su pokrenuli Vašington i London „nije dobro završila“.

– Sećam se kako je u maju 2003. Džordž Buš na palubi jednog od nosača aviona proglasio pobedu demokratije u Iraku.

Posle toga, SAD su Irak pretvorili praktično u protektorat. Tamo je, govoreći našim jezikom, bio general-gubernator, koji je rasterao armiju, sve snage bezbednosti, policiju, čiji su redovi u većini bili popunjeni sunitima – rekao je on i dodao da su tada „za jedan dan“ svi oni pretvoreni u opoziciju koja je profesionalno obučena da ratuje i suprotstavlja se protivniku.

Lavrov je istakao da je važno da šiti, koji su postali vodeća politička snaga u Iraku, suniti i Kurdi žive u jednoj državi, pošto bi u slučaju raspada Iraka – dok se Libija skoro raspala a „neko želi da rasturi“ i Siriju, region „jednostavno eksplodirao“.

Ssef ruske diplomatije je naglasio da ne treba Vašington i London rešavaju situaciju, kao 2003, već zajedno sa zemljama regiona, svim susedima Iraka, a Rusija će „zajedno sa kineskim kolegama“ biti spremna da učestvuje.

– Za pregovaračkim stolom treba da budu svi susedi Iraka, kao što susedi Sirije treba da prisustvuju pri razmatranju sirijskog problema. Za Avganistan je neophodno izabrati isti pristup. Ako se naši zapadni partneri slože sa tim i prestanu da misle da su jedino sposobni da izradjuju strategiju za čitavu svetsku zajednicu, mislim da će nastajati daleko pozitivnija situacija – rekao je ruski ministar inostranih poslova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *