ЛАВРОВ ИЗНЕО НАЈНОВИЈЕ ПОДАТКЕ: Путин се извинио Ердогану, а он му узвратио…

LAVROV IZNEO NAJNOVIJE PODATKE: Putin se izvinio Erdoganu, a on mu uzvratio…

9 decembra 2015

3529901967 lavrovPre nego što je turska vojska oborila ruski vojni avion Su-24, predsednik Rusije Vladimir Putin se lično izvinio turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu zbog prethodnih povreda vazdušnog prostora Turske zbog dejstava u Siriji, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Zvanična Moskva je duže vremena znala da se turska teritorija koristi za obuku militanata Islamske države za različite operacije, uključujući one na Severnom Kavkazu, ali nije želela da o tome javno govori, ne želeći da veruje da Ankara džihadistimma pruža zvaničnu podršku, rekao je Lavrov u intervjuu italijanskim novinarima, preneo je RT.

„Iskreno, već dugo znamo da se turska teritorija koristi za komercijalnu saradnju sa ID, za transport oružja i terorista u Siriji, kao i za pružanje prilike ekstremistima i militantima da zacele rane i oporave se, a zatim pripreme za nove operacije, ne samo u Siriji, već i drugde, poput našeg Severnog Kavkaza“, istakao je Lavrov.

On je predložio i da se pažljivo ispita kako Turska izvršava zadatke koje je odredila međunarodna koalicija protiv ID u Siriji.

„Treba da se istraži kako članica koalicije na čelu sa SAD – Republika Turska – obavlja zadatke koje je ta koalicija odredila. Zašto ta zemlja ne bombarduje teroriste, već Kurde? One Kurde koje Amerikanci smatraju potencijalnim, ako ne i stvarnim saveznicima u borbi protiv terorizma“, rekao je Lavrov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *