ЛАВРОВ ЈАСНО СТАВИО ДО ЗНАЊА: ЕУ није у стању да реши проблем Косова

ЛАВРОВ ЈАСНО СТАВИО ДО ЗНАЊА: ЕУ није у стању да реши проблем Косова

20 децембра 2019

Европска унија је заказала, показала је немоћ да реши косовско питање, оценио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Лавров за „Српски телеграф“ подсећа да је дијалог Београда и Приштине у Бриселу замро и да се већ дужи период не виде помаци.„Тренутно, са наше тачке гледиста не види се предуслов за додавање нове динамике регулисању косовског питања. На Kосову се наставља постизборни хаос и борба за власт. Посреднички потенцијал ЕУ у значајној мери је девалвиран“, каже Лавров.

На питање шта је главна препрека, он одговара да судећи по свему, ЕУ још увек није у стању да оствари утицај на косовске Албанце како би они били притиснути да користе разуман конструктиван приступ преговорима са Србијом.

„На пример, од 2013. Приштина саботира испуњење на себе преузетих обавеза у вези са стварањем Заједнице српских општина Kосова. Већ читаву годину се не укидају дискриминаторске антисрпске царине на српску робу, које су увеле косовске власти“, казао је Лавров.

Одговарајући на питање како Москва види решење косовског чвора, шеф руске дипломатије каже да се Русија залаже за постизање одрживог и узајамно прихватљивог решења на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Он је додао да решење мора да одговара међународном праву, те да добије одобрење Савета безбедности јер се ради о обезбеђењу међународног мира и сигурности.

Лавров је казао да ће се Русија сложити само са одлуком која ће задовољити и Србе, преноси Тањуг.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u