ЛАВРОВ ЈЕ ОТКРИО шта ће бити са Македонијом и како ће је поделити!

LAVROV JE OTKRIO šta će biti sa Makedonijom i kako će je podeliti!

18 decembra 2016

Meeting of Foreign Affairs Ministers of Russia and Lebanon Sergei Lavrov and Gebran Bassil

Svedoci smo previranja u BJR Makedoniji posle izbora, nametanja volje narodu od strane američke ambasade, atmosfere koja podseća na revoluciju u Ukrajini…

Pre skoro dve godine, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije je pred Savetom Federacije održao govor koji je otkrio šokantne činjenice i stvari koje se pripremaju Makedoniji.

Sergeju Lavrovu – jedan od senatora postavio je dva pitanja: „U Makedoniji je faktički počela nova obojena revolucija. Po ukrajinskom scenariju, samo što je u početnoj fazi. Nije li došlo vreme za aktivnije suprotstavljanje obojenim revolucijama u Evropi? Zar ne bi baš u početnim fazama takvih državnih prevrata trebalo uključivati međunarodne mehanizme poput OEBS-a i Saveta bezbednosti UN da obojene revolucije ne bi postale uobičajena praksa smene državne vlasti?“.

Lavrov je odgovorio podrobno. Njegov odgovor prenosimo u celini jer objašnjava šta se priprema Makedoniji i kako će biti podeljena njena teritorija:

Potpuno sam sa vama saglasan. Nas sve to veoma zabrinjava. Makedonski događaji se prilično grubo usmeravaju izvana.

U toku su pokušaji da se vlada Nikole Gruevskog optuži za nekompetentnost i za to da ne izvršava svoje obaveze pred stanovništvom, a pripisuje mu se i mnogo šta drugo. Ali, iza svega toga je želja da se na njega utiče zbog odbijanja da se priključi sankcijama protiv Rusije.

Mi pouzdano znamo da su takvi pritisci na njega vršeni i u vez s tim što je u svoje vreme podržao Južni tok, aktivno računajući na taj gasovod u makedonskom interesu.

Sada on pokazuje spremnost za saradnju povodom realizacije drugih varijanti za isporuke energenata iz Rusije na jug Evrope, uključujući Turski tok.

Veoma je žalosno i opasno što se u dostizanje cilja podrivanja vlade Gruevskog pokušava uključiti albanski faktor.

Pre više godina tamo su bile oštre protivrečnosti među Slovenima i Albancima. Tada je bio zaključen Ohridski sporazum koji je povratio mir i saglasje.

Kada smo mi potom – u kontaktima sa Evropskom unijom – pokretali pitanje prava Rusa i ruskojezičnih u Estoniji i Letoniji, pitali smo ih: „Zašto ste podržali Ohridski sporazum i dali Albancima u Makedoniji prilično ozbiljan obim prava, a ne možete da učinite to isto za Ruse u Estoniji i Letoniji?“. Odgovor nismo dobili. Dobro je ipak što je konflikt u Makedoniji bio razrešen.

Sada su u toku razgovori da Makedoniju treba još više „federalizovati“, napraviti od nje „gipku federaciju“, možda i „konfederaciju“. Iznose se čak i ideje da se ona kao veštačka država raskomada – da se deo da Bugarskoj, a deo Albaniji.

Bez pominjanja Makedonije, premijer Albanije je, u širem okviru, isturio parolu „Velike Albanije“. U Tiranu putuju lideri albanskih partija u Makedoniji i tamo dobijaju instrukcije.

Paralelno sa tim, američki ambasador u Skoplju sebi priziva lidere makedonskih partija i opozicije.

Krajem aprila je bilo organizovano putovanje (po Makedoniji) predstavnika OEBS-a i niza zapadnih zemalja i EU. Došli su u Skoplje, proglasili se za „OEBS misiju“ i pri tom iznosili neke recepte i ispostavljali zahteve Gruevskom.

Da se takva samovolja ne bi ponavljala, zamolili smo sedište OEBS-a, generalnog sekretara i predsednika OEBS – aktuelnog ministra spoljnih poslova Srbije Dačića – da utvrde šta se dogđalo i da nas obaveste kako se tako nešto uopšte moglo dogoditi.

Imajući na umu broj tih posrednika samozvanaca, juče sam – istupivši u Komitetu ministara Saveta Evrope – predložio da generalni sekretar SE, možda zajedno sa generalnim sekretarom OEBS-a, poseti Skoplje, da porazgovara sa svim akterima tamošnjih procesa i da iznese svoje preporuke koje bi razmotrile međuvladine skturkture.

Mi sve što se događa shvatamo veoma ozbiljno. Smatram da ste u pravu i da nadalje treba delovati onako kako ste rekli, a možda i operativnije, preticati događaje i tražiti da međunarodne organizacije upućuju (u Makedoniju) nezavisne eksperte, predstavnike sekretarijata koji bi onda referisali o svemu. Da bi se odluke donosile kolegijalno i u legitimnim strukturama, a ne ispod tepiha.

(priredio Intermagazin / Fakti.org)

KOMENTARI8 komentara

 1. punca says:

  LAVROV JE DAVNO REKAO šta će biti sa Makedonijom i kako će je podeliti! MAKEDONIJA MORA pasti, takva što je sada nema budučnosti """""""PREDSEDNIK i Narod koji truje' ubija na tuji zemlji svoje vredan NIJE!!!""""PREDSEDNIK i Narod, ki ne spoštuje svoje zgodovine ni vreden prihodnosti!"""""" ..SVI koji se klanjaju LUZIFRU će se podeliti/nestati .1.1.2204 VATIKAN NWO "pravoslavna cerkva" - 16.9.2016 LONDON NWO !!!

 2. Jovan says:

  To smo znali svi. Svako ko zna ponasanje natoterorista od Avganistana kada su obesili predsednika, Iraka, Libije, Srbije, Sirije, Ukrajini,.. Svaka zemlja i njen predsednik ako zele slobodu i nezavisnost sledi odmazda i likvidacija. Makedonija je sledeca po istom kalupu.

  • Dejan says:

   Posle Makedonije sledi jug srbije i Crna gora. A naši plaćenici to će prećutati dane viču o da se ne podgreva situacija. Naši vukovi Brankovića. Sve će dati zaradostanka na vlasti.

 3. Branko says:

  Trebate tacno da preneste sta je gospodin Lavrov rekao a on uvek imenuje Makedoniu pravim imenom Makedonija a ne kako ste Vi preneli i u buduce kao odgovornnovine pripazite kako prenosite sta je ko rekao,zahvaljujem

 4. Vladek says:

  Šta bre ima da se deli,to je oduvek bilo Srbsko...kad krene Ruska vojska da pokorava Evropu,Srbi će biti uz Ruse i povratiće Dušanovo carstvo...ono bugarsko šiptarske boranije i ciganštine ima da proteramo iz Južne Srbije. Boj se bije bije,zastava se vije za slobodu Srbije!!!

  • Zoki says:

   Za Srbiju a Makedoniju ne diraj.Tamo je carstvo Makedonsko."Filip"

  • slobo says:

   Problem je u tome sto Rusi sve znaju ali ih to ne interesuje dok ne zaigra mecka I kod njih ispred vrata.To da ce Ruska vojska da krene nikad oni krenut nece oni samo upozoravaju I nista ne cine po pitanju sto NATO uzima sve oko njih .Uzeli su sve a uzece jos dok Rusi znaju sta ce se gdje dogodit I cekaju .Da je tu onaj stari Leonid Breznjev kako bi oni podvili rep I povukli se .Ma ne bi ni dosli tu gdje jesu danas .

 5. Pingback: LAVROV OTKRIVA šta će se desiti sa Makedonijom i kako će je podeliti! – Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *