LAVROV: Krim postaje deo Rusije ove sedmice

LAVROV: Krim postaje deo Rusije ove sedmice

20 marta 2014

Sergej LavrovMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da će ove sedmice biti završena zakonska procedura potrebna da Krim postane deo Rusije.

Lavrov je to izjavio dva dana pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao sporazum o ulasku Krima u Rusiju, preneo je Rojters.

„Preduzeti su praktični koraci na sprovođenju sporazuma o ulasku Krima i grada Sevastopolju u sastav Rusije“, prenela je izjavu Lavrova ruska agencija Itar-Tas s. „Zakonski proces biće okončan ove sedmice“, rekao je ruski ministar.

Donji dom ruskog parlamenta planira da sporazum ratifikuje danas i usvoji zakonsku odredbu kojom Krim i region Sevastopolja postaju deo Rusije. Isto će u petak uraditi i gornji dom ruskog parlamenta.

Putin je u utorak potpisao nacrt zakona o pripajanju Krima Rusiji, pošto je formalno obavestio ruski parlament o zahtevu Krima za ujedinjenje sa Rusijom. Ubedljiva većina građana Krima glasala je u nedelju na referendumu za otcepljenje od Ukrajine i ujedinjenje sa Rusijom. Zapad i Ukrajina smatraju da je referendum nelegitiman.

Dekret koji je Putin potpisao jedan je od koraka kojima se formalizuje aneksija Krima. Rusija, međutim, još ima prostora da odstupi. Sporazum o aneksiji Krima moraju potpisati lideri Rusije i Krima, Ustavni sud mora da ga odobri, a zatim sledi ratifikacija u parlamentu.

Krim je bio u sastavu Rusije od 18. veka do 1954. godine kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov poklonio Ukrajini. I Rusi i većina stanovnika Krima, koji su, takođe, poreklom Rusi, smatraju da je aneksija tog crnomorskog poluostrva ispravljanje istorijske greške.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *