LAVROV: Ne interesuje me mišljenje Zapada

LAVROV: Ne interesuje me mišljenje Zapada

23 oktobra 2014

335633_Sergey-LavrovRuski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da ga ne interesuje mišljenje Zapada po pitanju Krima, kao ni po drugim unutrašnjim pitanjima Rusije.

„Ne interesuje me mišljenje Zapada o ovome i pođednako sam nezainteresovan za njihovo mišljenje po drugim unutrašnjim pitanjima Ruske Federacije“, rekao je Lavrov na marginama foruma Valdaj u Sočiju, odgovarajući na pitanje da li će Zapad nastaviti sa insistiranjem da Rusija vrati Krimsko poluostrvo Ukrajini, preneli su ruski mediji.

Lavrov je prethodno, u izlaganju o pitanjima spoljne politike Rusije, rekao da međunarodno priznanje Krima nije zavisilo od Rusije, koja je samo odgovorila na volju građana tog poluostrva, koji su se nalazili pod stvarnom pretnjom „ekstremističkih elemenata koji su osvojili vlast u Kijevu“.

„Mislim da je istina sada očigledna velikoj većini normalnih političara širom sveta“, rekao je Lavrov i dodao da su neki evropski političari već posetili Krim.

Prema Lavrovu, predviđanja o okončanju krize u Ukrajini su uzaludna, a najvažnije je skoncentrisati se na implementaciju sporazuma iz Minska o prekidu vatre.

„Ispunjavanje sporazuma ne ide lako, razmena vatre se nastavlja. Nažalost, vlada u KIjevu nastavlja sa upotrebom teškog naoružanja i uništavanjem ekonomske i socijalne infrastrukture na jugoistoku Ukrajine“, istakao je Lavrov.

Lavrov smatra da je veoma važno da se ne dopusti prekid procesa usaglašavanja linije razgraničenja između proruskih snaga i ukrajinske vojske na jugoistoku Ukrajine.

Prema podacima UN, u sukobima na istoku Ukrajine od sredine aprila poginulo je oko 3.700 ljudi, a preko 9.000 je povređeno.

Na sastanku u Minsku, dve strane su, uz posredovanje Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), dogovorile prekid vatre koji je stupio na snagu narednog dana.

Od tada, proruske snage i ukrajinska vojska, u više navrata su optuživali jedni druge za kršenje primirja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *