Лавров: Не очекујем ништа од преговора у Лозани

Лавров: Не очекујем ништа од преговора у Лозани

14 октобра 2016

207798 Lavrov 43

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Русија не намерава да износи нове иницијативе о сиријском решењу у Лозани. Он је додао да нема никаква посебна очекивања од предстојећег министарског састанка.

„Нећемо предлагати ништа друго. У резолуцији је све прилично конкретно написано“, рекао је руски министар.

Он је истакао да је у споразуму постигнутом са САД и који је установила Међународна група за подршку Сирији јасно изложена стратегија међународне заједнице. „Немам неких посебних очекивања. Ми желимо да конкретно радимо и видимо колико су наши партнери спремни да спроведу резолуцију Савета безбедности УН“, истакао је Лавров.

Раније је руско Министарство спољних послова саопштило да ће се министарски састанак о Сирији уз учешће Русије, Сједињених Америчких Држава и регионалних сила одржати 15. октобра у Лозани.

Русија ће на састанку у швајцарској Лозани предложити конкретне кораке за спровођење резолуције УН о Сирији, изјавио је Лавров. „Ситуација је тешка, сутра ћемо у Лозани имати веома поштен и чист став. Ми ћемо понудити конкретне кораке који су потребни како би се спровела резолуција Савета безбедности УН, да би се реализовали руско-амерички споразуми. И видећемо како ће реаговати и Американци и наши регионални партнери“, рекао је Лавров новинарима.

Русија је у суботу блокирала резолуцију Савета безбедности УН коју је предложила Француска за увођење режима прекида ватре и успостављање зоне забране лета у сиријском Алепу. Документ је добио 11 гласова подршке, два гласа против (Русија и Венецуела), а још два члана Савета (стални члан СБ УН Кина и Ангола) била су уздржана.

Након разматрања француског нацрта, Савет безбедности УН гласао је за предлог који је Русија поднела у петак. Овај документ усмерен је на пружање подршке специјалном изасланику УН за Сирију Стафану де Мистури о повлачењу терориста Нусра фронта из Алепа и споразуму Русије и Сједињених Америчких Држава о Сирији од 9. септембра. Резолуција није прошла у Савету безбедности УН јер је добила само четири гласа подршке.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u