Лавров: Не очекујем ништа од преговора у Лозани

Lavrov: Ne očekujem ništa od pregovora u Lozani

14 oktobra 2016

207798 Lavrov 43

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija ne namerava da iznosi nove inicijative o sirijskom rešenju u Lozani. On je dodao da nema nikakva posebna očekivanja od predstojećeg ministarskog sastanka.

„Nećemo predlagati ništa drugo. U rezoluciji je sve prilično konkretno napisano“, rekao je ruski ministar.

On je istakao da je u sporazumu postignutom sa SAD i koji je ustanovila Međunarodna grupa za podršku Siriji jasno izložena strategija međunarodne zajednice. „Nemam nekih posebnih očekivanja. Mi želimo da konkretno radimo i vidimo koliko su naši partneri spremni da sprovedu rezoluciju Saveta bezbednosti UN“, istakao je Lavrov.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će se ministarski sastanak o Siriji uz učešće Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i regionalnih sila održati 15. oktobra u Lozani.

Rusija će na sastanku u švajcarskoj Lozani predložiti konkretne korake za sprovođenje rezolucije UN o Siriji, izjavio je Lavrov. „Situacija je teška, sutra ćemo u Lozani imati veoma pošten i čist stav. Mi ćemo ponuditi konkretne korake koji su potrebni kako bi se sprovela rezolucija Saveta bezbednosti UN, da bi se realizovali rusko-američki sporazumi. I videćemo kako će reagovati i Amerikanci i naši regionalni partneri“, rekao je Lavrov novinarima.

Rusija je u subotu blokirala rezoluciju Saveta bezbednosti UN koju je predložila Francuska za uvođenje režima prekida vatre i uspostavljanje zone zabrane leta u sirijskom Alepu. Dokument je dobio 11 glasova podrške, dva glasa protiv (Rusija i Venecuela), a još dva člana Saveta (stalni član SB UN Kina i Angola) bila su uzdržana.

Nakon razmatranja francuskog nacrta, Savet bezbednosti UN glasao je za predlog koji je Rusija podnela u petak. Ovaj dokument usmeren je na pružanje podrške specijalnom izaslaniku UN za Siriju Stafanu de Misturi o povlačenju terorista Nusra fronta iz Alepa i sporazumu Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o Siriji od 9. septembra. Rezolucija nije prošla u Savetu bezbednosti UN jer je dobila samo četiri glasa podrške.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *