ЛАВРОВ: „Не сме се допустити оружни сукоб на Балкану“

LAVROV: „Ne sme se dopustiti oružni sukob na Balkanu“

17 januara 2017

54247 Lavrov 720

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da se napetost na Balkanu drastično povećava i poručio da se nada da svi shvataju da ne se ne sme dozvoliti izbijanje oružanog sukoba, prenosi RIA Novosti.

On je takođe, kako prenosi Rojters rekao i da snage kosovskih Albanaca ne treba da budu prisutne u oblastima na severu Kosova koje su naseljene Srbima.

„EU je dužna da smiri situaciju i da omogući primenu sporazuma koji su postignuti između Beograda i Prištine”, rekao je on na godišnjioj konferciji za novinare u Moskvi.

„Nadam se da ovoga puta svi razumeju neophodnost da se izbegne oružani sukob”, poručio je Lavrov. (Tanjug)

Lavrov: Pozdravljamo Trampov stav o borbi protiv terorizma

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da Rusija samo može da pozdravi želju novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa da borbu protiv međunarodnog terorizma učini prioritetom, izrazivši nadu u bolju saradnju po pitanju Sirije sa novom američkom administracijom.

Lavrov je, na godišnjoj konferenciji za novinare o rezultatima rada Ministarstva spoljnih poslova u 2016. godini, ocenio da će nova američka administracija imati drugačiji pristup.

„Oni ne nameravaju da koriste dvostruke standarde. Oni ne nameravaju da koriste borbu protiv terorizma za pokrivanje sopstvenih interesa”, rekao je šef ruske diplomatije, prenosi Sputnjik.

Govoreći o rusko-američkim odnosima pod Trampovom administracijom i o perspektivama razvoja odnosa sa SAD, Lavrov je rekao da su ruske vlasti realisti i da prate kako se nova američka administracija priprema za svoj mandat.

„Tek kada nova administracija počne da radi, moći će da se govori o nekim perspektivama”, napomenuo je Lavrov.

On je izrazio nadu da će Rusija i Tramp moći da efikasnije sarađuju po pitanju Sirije nego što je to bio slučaj sa administracijom Baraka Obame, prenosi Rojters.

Lavrov se osvrnuo i na pitanja vezana za ruske i američke diplomate, rekavši da američke diplomate u Rusiji učestvuju u špijunaži i da se povremeno prerušavaju.

Prema njegovim rečima, u aprilu 2016. američke tajne službe pokušale su da regrutuju savetnika koji radi u ambasadi Rusije u Vašingtonu, navodi Sputnjik.

Poslednjih nekoliko godina američke tajne službe pojačale su napore da regrutuju ruske diplomate, naglasio je Lavrov.

On je kritikovao tvrdnje da je Moskva navodno vršila pritisak ili organizovala nadzor američkih diplomata u Moskvi, dodavši da su diplomate koje rade u američkoj ambasadi u Moskvi mnogo puta učestvovale u protestima koje je organizovala ruska opozicija.

Ruski ministar započeo je konferenciju pitanjem pretnje međunarodnog terorizma, koji je postao glavna pretnja 2016. godine, istakavši da je Moskva zabrinuta i žali zbog činjenice da međunarodna zajednica „i dalje ne može da stvori zajednički front protiv terorizma”.

Lavrov je naveo da Rusija pozdravlja saradnju u borbi protiv terorizma sa bilo kojom zemljom, istakavši da je Rusija spremna da sarađuje sa SAD, EU i NATO na osnovu uzajamnog poštovanja.

Naglasio je da takva saradnja mora biti postignuta bez nametanja stranih vrednosti na partnere i saveznike.

Takođe je naveo da veliki broj zemalja još uvek zastupa koncept jednopolarnog sveta ne želeći da shvate da je takav koncept zastareo i da se svet kreće ka multipolarnosti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Moma says:

    Ej Lavrove, ne verujem da si tako naivan da veruješ svemu šta se događa. Pa cela Srbija zna da su Savamala, pa ovaj voz pa svi naredni skečevi kojima još nije narod ušao u trag biti preizborna patriottska kampanja. Vučićeve i Tomine izmišljotine su razotkrivene odavno, važno je samo da se podigne medijska frka koju željno očekuju njihovi roboti željni onih važnih poruka, hleba i igara. A to je neka stotina dinara, sendvič sa jeftinom salamom i voz za Kosovsku Mitrovicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *