ЛАВРОВ: Нека Балкан иде у ЕУ, али…

LAVROV: Neka Balkan ide u EU, ali…

2 marta 2018

Moskva ne vidi nikakve probleme u nameri balkanskih zemalja da se pridruže Evropskoj uniji, ali one bez mešanja sa strane moraju da procene do koje mere preduslovi Brisela odgovaraju njihovim nacionalnim interesima, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Ne vidimo nikakve probleme što balkanske države žele da postanu članice Evropske unije. Naravno, one treba same, bez spoljnog pritiska, da procene koliko predloženi preduslovi za pristupanje EU odgovaraju njihovim nacionalnim interesima. I, naravno, težnje balkanskih država za evrointegracijama ne bi trebalo da predstavljaju prepreku za njihovu saradnju sa našom zemljom – rekao je Lavrov u intervjuu za bugarski časopis „Međunarodni odnosi“.

Ministar je podsetio da je NATO opsednut idejom „razvoja“ Balkana, što dovodi do jačanja linija razdvajanja na evropskom kontinentu.

– Nakon uvlačenja Crne Gore, ne razmatrajući mišljenje njenog naroda, NATO pojačava napore za ubrzavanje procesa pristupanja u blok Makedonije, ima slične planove sa BiH. Time se jačaju linije razdvajanja na evropskom kontinentu i slabi arhitektura evropske bezbednosti. Teško da to odgovara interesima naroda Evrope – naglasio je Lavrov.

U poslednje vreme, prema rečima ministra, „došlo je do primetnog intenziviranja napora usmerenih na podrivanje viševekovnih veza između Rusije i država regiona“.

– Od njih se otvoreno i ultimativno zahteva da naprave izbor: sa nama ili protiv nas – drugim rečima – ili sa Moskvom ili sa Vašingtonom i Briselom. Svrha takvih koraka je da se Balkan pretvori u još jedan front sukoba u Evropi. Siguran sam da je javnost balkanskih zemalja protiv sprovođenja takvih scenarija – kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, Rusija, koja je u svoje vreme pokrenula inicijativu za zaključivanje Sporazuma o evropskoj bezbednosti, nastaviće da radi da bezbednost u našem zajedničkom „evropskom domu“ bude nedeljiva.

Kandidati za članstvo u EU su Albanija, Makedonija, Srbija i Crna Gora, pri čemu Srbija (od 2014. godine) i Crna Gora (od 2012.) već pregovaraju o pristupanju. Bosna i Hercegovina čeka svoj status kandidata od februara 2016.

KOMENTARI3 komentara

  1. goran says:

    Sasvim jasno Rusi stavljaju do znanja da nismo njihova interesna zona. Ocekuju samo pristojnu trgovinu sa Balkanom, ali ne i jace vojno prisustvo o cemu mastaju mnogi Srbi.

  2. Ilija Krneta says:

    GORANE ti si ko zenetina tracara to LAVROV NIJE REKAO da SRBIJA IDE U UN IJU , to je izdajnika u Beogradu glavna uloga da se SRBIJA ukine skros setite se samo tite izdaje RUSIJU 1959 godine i osao u NATO PAKT u AMERIKU glavni saveznik ko i danas njegova deca u balkanu od beograda do zagreba sarajeva i ljubljane i PODGORICE

  3. Trifun says:

    Jasno je svakom sa iole pameti da zapadne genocidne hijene i njihovi vazali sprovode sistemataske genocide nad nasim narodom, i da se nece zaustaviti dok Rusija ne pocisti te hijene i dode sa svojom armadom na Balkan za sva vremena. U pitanju je igra velemajstora, ruski generali su najbolji generali na svijetu 100%, sve je pripremljeno i razradeno do detalja i potezi se vuku tako da zapadne hijene ne mogu da ih procitaju ni pod kakvim uslovima. Sah mat tim monstrumina na Balkanu je garantovan. Nas ne mogu pokoriti a to znaci samo jedno. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *