LAVROV: Nema razgovora sa teroristima u Siriji

LAVROV: Nema razgovora sa teroristima u Siriji

27 januara 2014

220px-Sergey_Lavrov_17.03.2010Sa teroristima u Siriji ne može biti nikakvog razgovora, izjavio je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov u intervjuu za emisiju „Danas“ na televizijskom kanalu NTV, prenosi ITAR-TASS.

„Odbijamo da pregovaramo sa njima i nikome ne savetujemo da to čini. Razlog nije samo naša zabrinutost zbog toga što ekstremisti i teroristi sve više diktiraju uslove u različitim regionima Sirije, nego je to takođe stav Grupe 8 u celini“, dodao je Lavrov.

Ministar je podsetio da je u junu na samitu G-8 u Loh Ernu u Severnoj Irskoj niko drugi nego tadašnji predsedavajući „osmorice“ Dejvid Kameron predložio, a ostali učesnici taj predlog podržali, da u finalnu verziju deklaracije bude unesen apel Vladi i opoziciji Sirije da se ujedine i iskorene terorizam iz Sirijske Arapske Republike.

„Ovaj zadatak sve više dobija na značaju, ako se uzmu u obzir razmere koje je terorizam dostigao u Siriji i činjenica da već zahvata Irak“, istakao je šef MSP RF.

Prema rečima ministra, cilj je da se „što pre postigne politički konsenzus između Vlade i odgovorne, svetovne, patriotski orijentisane opozicije i da im se, istovremeno sa političkim rešavanjem situacije, pomogne da se ujedine u borbi protiv terorista“.

„Ne vidim da u pregovaračkom procesu ima mesta za strukture kao što su ‘DŽebhat an-Nusra’, ‘Islamska država Iraka i Levanta’ i druge izdvojene formacije Al Kaide“, izjavio je Lavrov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *